znaczenia. Jednak ogromne znaczenie ma skład sałatki i jej smak. Moja ulubiona wersja sałatki gyros jest ta z dodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-) Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa
kulinarne odsłony patikolację czy spotkanie w gronie znajomych. Do jej przygotowania wykorzystamy wędzonego kurczaka, ananasa, jajka na twardo, cebulę i kukurydzę. Gotową sałatkę podajemy schłodzoną – solo lub w towarzystwie tosta albo pieczywa czosnkowego. składniki na 4 porcje 2 udka wędzonego kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 cebula 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki
Smakowite DaniaSmażony ser to idealna pasta do pieczywa. Łatwa do przyrządzenia i bardzo smaczna. Aby przygotować domowy ser smażony będziecie potrzebować tylko 3 składników: twarogu, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Wystarczy twaróg rozkruszyć, zasypać odrobiną soli i sody oczyszczonej, a następnie "usmażyć" na patelni. Do smażonego sera możecie wykorzystać suchy twaróg lub taki, którego termin przydatności zbliża się
UgotowaćTarg można odwiedzić w Parku Krakowskim, a w niedzielę w Nowej Hucie. Jutro pójdę do Parku po raz trzeci. Próbowałam już pysznych jagodzianek (jeszcze cieplutkich), naturalnie tłoczonych soków, doskonałego pieczywa, aromatycznej kawy - świeżo palonej, doskonałych, świeżych owoców i warzyw. Jutro mam zamiar skosztować tarty ze szpinakiem i łososiem oraz tej na słodko z owocami. Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju
Moja Mama Gotujeorganizmu. Kwasica metaboliczna to bardzo prosta droga do rozwoju wielu nowotworów. Musimy mieć to na uwadze, gdyż codzienna dieta wielu Polaków zawiera w swoim składzie liczne składniki kwasotwórcze choćby pieczywo, cukier, nabiał, mięso czy kawa. Skutecznie zwalcza również zgagę i objawy refluksu. Ciekawostką jest także to, że kasza jaglana może okazać się pomocna w leczeniu pacjentów z rozwiniętą kandydozą, ponieważ
Moja Mama GotujeDobra pasta musi być przede wszystkim gładka. Do tego obowiązkowo serwowana w płytkiej miseczce, posypana pietruszką i czerwoną łagodną papryką oraz polana odrobiną dobrej oliwy. Do tego świeże pieczywo, którym nabieramy potrawę. Dobrze smakuje, jak jest jeszcze ciepła, ale przeważnie spożywa się ją na zimno i wtedy również jest wyborna (jako smarowidło do kanapek, zajadane z posypką pokrojonej natki
Moja Mama Gotujedzieje się tu i teraz. A na blogu mamy dla Was wyjątkową sałatkę z buraczków. W sam raz na Boże Narodzenie. Smakuję solo jak i z dodatkiem pieczywa i wędlin. Wypróbujcie. Polecamy! :) Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli. Składniki: 2 avocado pokrojone w kostkę 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków
Moja Mama Gotujeokoło 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry. Podawać z ryżem lub z dodatkiem pieczywa. Nie zawsze potrawy dają się estetycznie fotografować. Za to ich smak wynagradza wszystko! Smacznego
Moja Mama Gotujepomidorowo-bakłażanowym, na wierzchu układamy pulpety i posypujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z najlepszymi o tej porze roku, świeżo ukiszonymi ogórkami małosolnymi. Zamiast makaronu do sosu możemy podać świeże pieczywo. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeSkładniki (4 porcje): 15 g drobno posiekanego młodego czosnku 15 g posiekanej natki pietruszki 2 duże liście mięty 10 g orzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych) 1 kromka pieczywa bez skórki 3 łyżki parmezanu oliwa z oliwek makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany) Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje. Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie
Moja Mama GotujeLubimy pasty do pieczywa, kombinuję ze smakami. Pastę z awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki. Doskonała pasta nie tylko na kanapki, to doskonały farsz np. do kruchych korpusów, makaronów czy jajek. To że smaczna to jedno, dodatkowo zdrowa, tłuszcz omega 3 i omega 6, zawarty w makreli i awokado jest
Takie tam pichcenieJuż nie raz zachęcałam Was do wypieku domowego pieczywa. U mnie jada się domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można
Kuchnia u Krysijutra nie musisz chodzić do piekarni i wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie
Menu Zdrowiaczosnkiem oraz cebulą dymką, dodać kanapkowy serek, wlać śmietankę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji pasty. Schłodzić, podawać na bułeczce czy chrupkim pieczywie. Smacznego
Wanilia i Kardamonpastami do chleba to już tak jest, że w sumie cokolwiek się nie dorzuci, to i tak jest smacznie 😊 Przynajmniej dla mnie - miłośniczki wszelakich smarowideł do pieczywa. Tym razem do mojej pasty wykorzystałam oprócz jajek, szynkę drobiową i "dosmaczyłam" pokrojonym drobno ogórkiem konserwowym oraz odrobiną chrzanu. Wyszło pysznie! 😋 Nie podaję proporcji, bo są one uzależnione od tego
Walijskie Pichcenie