pyszna i banalna jednocześnie propozycja z wykorzystaniem kurek, które uwielbiam. Myślę że ich łatwość i szybkość przygotowania oraz smak przypadną do gustu wszystkim fanom tych grzybów! Składniki: ulubione pieczywo - 3-4 kromki kurki - ok. 200g cebula - 1/2 niewielkiej czosnek - 1 ząbek, przeciśnięty masło - 2 łyżki olej - 1 łyżeczka natka pietruszki - garść, posiekanej sól, pieprz Do podania: feta (pokruszona) Wykonanie: Oczyszczone(...)olejem i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy kurki i całość smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie pieczywo podpiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Wykładamy na nie gorące kurki, posypujemy pokruszoną fetą i podajemy. Tosty z kurkami i serem feta to pyszna i banalna jednocześnie propozycja
Pogotujmy.plDomowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub
Korniszonkijakichkolwiek powodów unikacie majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym, z tym, że wtedy pastę będzie należało mocniej doprawić solą i pieprzem. Pasta jajeczna z czerwoną fasolą smakuje najlepiej z pieczywem posmarowanym masłem – niebo w gębie! Zobacz też: Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami(...)kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy drobno. Składniki mieszamy i dodajemy fasolę oraz majonez. 2 Dokładnie mieszamy do połączenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Artykuł Pasta jajeczna z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiMurzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z
KorniszonkiDżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i
KorniszonkiBaba ghanoush to popularne danie kuchni arabskiej. Podstawowymi składnikami są miąższ z bakłażana i pasta sezamowa tahini smakowicie doprawione. Idealna pasta do pieczywa albo pyszny dip do warzyw czy chipsów na imprezę. Polecam Składniki: 2 bakłażany średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny(...)blenderze. Dodajemy obrany i starty na tarce czosnek, tahini, olej i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podobnie jak mieloną papryką chilli. Podajemy z ulubionym pieczywem, chrupiącymi warzywami lub chipsami typu tortilla albo z domowymi. Praktyczna rada: Na szybko można zrobić takie samemu domu krojąc tortille do wrapów na kawałki (nasze ulubione są trójkąty ) i “smażymy
Lamarida.plangielskie, liście laurowe i dopraw porządnie solą, pieprzem i cukrem. Gotuj przez kolejne 15-20 minut aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym pieczywem. Przygotowanie Tefal Companion: W misie Tefal Companion wyposażonej w mieszadło umieść boczek, kiełbasę i mięso i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Dodaj paprykę, cukinię, cebulę, chilli(...)dopraw porządnie solą, pieprzem i cukrem i uruchom program P2 slow cook na 20 minut, luż do momentu aż warzywa zmiękną. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego! English version Meaty zucchini stew (4-6 servings) Ingredients: 1 large zucchini, or 2-3 small, diced 1 pepper, seeded and diced 1 onion, diced 1 chilli, seeded, finely
karmelowyjeśli tak, dodajemy sól do smaku. Wlewamy do rondla ocet z białego wina i dokładnie mieszamy. Gulasz podajemy gorący, posypany drobniutko posiekaną natką pietruszki, razem z porcją ciemnego, żytniego pieczywa do zagryzania. Piwo na popicie absolutnie nie powinno zaszkodzić! SKŁADNIKI 4 duże lub 6 mniejszych porcji 500g jak najlepszej wieprzowej, wędzonej kiełbasy (śląskiej) 700g białej kapusty (waga po oczyszczeniu(...)liście laurowe 8 kulek jałowca 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy 2 łyżki octu z białego wina (koniecznie!) natka pietruszki ciemne żytnie pieczywo do podania
Karo in the KitchenKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z
Korniszonkimamy dwie szkoły Pierwsza z nich mówi, że każdy z biesiadników nabiera maleńką porcję kawioru, najlepiej za pomocą łyżeczki z masy perłowej lub rogu, a następnie nakłada na kawałeczek pieczywa lub blina i wkłada do ust. Nie rozsmarowując. Druga z kolei mówi o nabraniu malutkiej porcji kawioru, umieszczeniu go na swoim talerzyku, skropieniu kroplą soku z cytryny i dopiero wtedy(...)nałożeniu na kawałeczek tosta (z masłem lub bez). Dopuszcza się również zjedzenie kawioru prosto z talerzyka przegryzając pieczywem, ale jest to jakieś takie mało eleganckie. Zachęcam także do przeczytania innych artykułów z cyklu #jaktougryźć i #wokółstołu: WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – SUSHI WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – GRILL Bon apetit
Kate's Kitchenmamy dwie szkoły Pierwsza z nich mówi, że każdy z biesiadników nabiera maleńką porcję kawioru, najlepiej za pomocą łyżeczki z masy perłowej lub rogu, a następnie nakłada na kawałeczek pieczywa lub blina i wkłada do ust. Nie rozsmarowując. Druga z kolei mówi o nabraniu malutkiej porcji kawioru, umieszczeniu go na swoim talerzyku, skropieniu kroplą soku z cytryny i dopiero wtedy(...)nałożeniu na kawałeczek tosta (z masłem lub bez). Dopuszcza się również zjedzenie kawioru prosto z talerzyka przegryzając pieczywem, ale jest to jakieś takie mało eleganckie. Zachęcam także do przeczytania innych artykułów z cyklu #jaktougryźć i #wokółstołu: WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – SUSHI WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – GRILL Bon apetit
Kate's KitchenPyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem na smaczną kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie możemy zakwalifikować do kuchennego recyklingu – wykorzystujemy bowiem pozostałe pieczywo i zalegający w lodówce żółty ser.... Tryb czytania Artykuł Muffiny wytrawne
PysiaGotuje.plprzygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym, do tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka. Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g świeżych kurek 100 g boczku parzonego 2 szalotki 1 ząbek(...)śmietankę i znów chwilę smażymy. Na końcu dodajemy zimne masło i redukujemy sos. Całość powinna nam zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji. Kurki serwujemy z ziołowymi grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego
kulinarnyJastartego parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego) 4 plastry sera z niebieską pleśnią 4 większe lub 8 mniejszych grubych plastrów wędzonego filetu z kurczaka 4 lub 8 kromek pszennego pieczywa tostowego odrobina soku z cytryny odrobina soli i pieprzu Dip musztardowy 2,5 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku(...)jeśli używasz całych nieobranych krewetek). Opłukane pod bieżącą zimną wodą i osuszone, skrop sokiem z cytryny i oprósz lekko solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na pół godziny. Kromki pieczywa tostowego podpiecz na grillu elektrycznym lub patelni grillowej do uzyskania złotych prążków. Tak samo postąp z plastrami wędzonego kurczaka. Na 4 kromki rozkładaj kolejno: trochę drobno startego parmezanu, plaster sera
Delicious PlaceSkładniki: (6 zapiekanek) 6 niedużych kromek pieczywa pszennego (lub innego ulubionego) 250 g. mozzarelli 2 szkl. ugotowanego i obranego z łupinek bobu po 1 łyżeczce drobno posiekanych ziół: natki pietruszki, bazylii, oregano, cząbru, tymianku (lub innych) 8 małych cebulek (wraz z jasnozielonymi częściami szczypiorku) 6 lub 12 kwiatów dyni 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz czarny(...)kolorowy Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Cebulki pokrój w cienkie plasterki i wrzuć na rozpuszczone na patelni masło. Szklij przez minutę. Pieczywo ułóż na blaszce do pieczenia. Na kromkach układaj ciasno ugotowany bób. Na bobie rozłóż po trochę zeszklonej cebulki. Cebulkę przykryj mozzarellą z ziołami. Teraz możesz oprószyć zapiekanki solą i pieprzem (chyba
Delicious Place