pieczywo - 17769 przepisów (strona:129/1185)

Zapiekana cukinia z serowo-szpinakowym nadzieniem 168

serek grani oraz parmezan. Na wierzchu równie pysznie prezentuje się sos z bazylią – aby było szybciej można użyć gotowego, oraz podpieczona mozzarella. Do zjedzenia solo albo z dobrym pieczywem. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 2 duże cukinie 400g mrożonego szpinaku 400g gęstego serka grani 3 czubate łyżki tartego parmezanu 2 kulki sera mozarella 2 ząbki czosnku(...)minut. Jeśli po 15 minutach ser jest jedynie rozpuszczony, a nie zarumieniony, włączamy na 5 minut opcję grill. Gotowe danie od razu podajemy. Można je podawać ze świeżym pieczywem, które moczymy w sosach powstałych podczas pieczenia. Powrót na górę

Smaczna Strona
Placki kokosowe z porzeczkami 190

Niezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony kalafior z ziemniakami i sosem tahini 207

Uwielbiam czas nowalijek, a Wy? Kiedy nadchodzi najbardziej czekam na młode buraczki a jeszcze bardziej na małe ziemniaczki!!! To danie zrobiłam jeszcze z tymi niekoniecznie polskimi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka bajka 148

tego, co już było, a co powraca, kiedy skosztujemy malinowego dżemu, herbaty z czarnego bzu, domowej drożdżówki z serem czy sernika. Takim smakołykiem jest też chałka jak bajka. Pieczywo z dzieciństwa. Pachnąca, puszysta, bajkowa chałka Chałka w wykonaniu Agaty to smakołyk, który znika natychmiast. Można zjadać ją bez niczego, z masłem czy z domową konfiturą, którą Agata przygotowuje z własnych

KulinarneImpresje.pl
Dietetyczny gulasz z selerem naciowym, czyli zielonego menu ciąg dalszy 197

tuczące. Takie zupełnie wiosenne i sprzyjające dbaniu o dobrą formę na wiosnę. Agata sugeruje, że jeśli ktoś jest na diecie redukcyjnej (trzymamy kciuki:)), to niech zrezygnuje z pieczywa. Jeśli zaś możemy sobie pozwolić na mączne dodatki, to wybierzmy na przykład do gulaszu bułki grahamki czy ślimaczki z siemieniem lnianym. Obie propozycje zresztą są wartościowymi dodatkami. Mięso z kurczaka można(...)przyprawy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 1 godzinę. Gulasz, który otrzymamy będzie miał formę zupy, więc przelewamy go do miseczek i serwujemy, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Jeśli chcemy, aby nasz gulasz był bardziej gęsty, zdejmijmy pokrywkę i gotujmy nasz gulasz, na dużym ogniu przez kolejne 10 minut. Przepis na Dietetyczny gulasz z selerem naciowy w wersji

KulinarneImpresje.pl
Bajeczne brownie o smaku espresso czyli Słodki Czwartek odc.152 174

Jak to śpiewała Beata Kozidrak "pojawiasz się i znikasz...". Tak myślę o sobie i o Dziejach Kuchennej Wiewióry. Ostatnie dwa tygodnie były bardzo ciężkim doświadczeniem ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
kajzerki 149

Cześć :D Czasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie

Pieprzyć z Fantazją
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 156

Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są

Korniszonki
Bureki z farszem ziemniaczano-serowym 186

Wczoraj skarżyłam się na zmianę pogody a tymczasem znowu świeci słońce! Choć na popołudnie zapowiadają deszcze póki co jest pięknie, ciepło i ptaszki śpiewają. Dzisiaj chciałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajka w koszulkach, jogurt i chrupiąca ciecierzyca 183

wodniste białko. Do usmażonej ciecierzycy wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i rozkładamy porcje między talerze. Na wierzchu układamy ugotowane jajka i podajemy od razu – z grzankami lub świeżym, chrupiącym pieczywem. Jest lekko i pysznie! SKŁADNIKI składniki na 2 porcje obiadowe pieczywo do podania – u mnie ciabatta z oliwkami 400g gęstego jogurtu greckiego 1 puszka ciecierzycy (250g po odsączeniu) 1 duża

Karo in the Kitchen
Sycąca sałatka z orkiszu, z nasionami i suszonymi pomidorami 171

To będzie chłodniejszy tydzień. Czas deszczu. I choć pojawiają się już pierwsze nowalijki ja sięgnę po orkisz i prażone nasiona, zrobię sałatkę z suszonymi pomidorami i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podpłomyk z marchewką, marchwiarz 232

Piekłam już podpłomyk zwany w moim rodzinnym domu buraczarzem oraz zwykły przyrządzony z mąki i wody. Można na drożdżach jak i na zakwasie. Marchwiarz to następny smakołyk z rodzaju pieczywa, tym razem użyłam marchwi, której najpierw nadałam smaku, aby następnie wgniotłam w ciasto. Pieczywo proste, niezbyt pracochłonne i bardzo dobre. Marchew można przygotować wieczorem a w następnym dniu upiec pachnący

Leśny Zakątek
Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.151 214

Moja lodówka ostatnio zastrajkowała gromadząc w sobie wodę. Jak zwykle niby tylko coś się zatkało ale trzeba było lodówkę rozmrozić, umyć, wyczyścić a co za tym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bruschetta z mini mozzarellą 159

Dzisiaj czas na kolację w stylu włoskim. Aromatyczna, chrupiąca bruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem, z dodatkiem pomidorów. Istnieje wiele wariantów tej przekąski. Można dodać się do niej salami czy np. mozzarellę. Ja na swoje włoskie grzanki dałam Zottarellę Minis bez GMO . Co to oznacza? To oznacza,że firma Zott produkuje swoje produkty(...)ząbki czosnku kilka listków bazylii lub szczypiorku Przygotowanie: Kromki bułki skrapiamy oliwą i smażymy na suchej patelni lub podpiekamy ok. 5 minut w piekarniku (do zarumienienia). Chrupiące pieczywo nacieramy mocno przekrojonym czosnkiem (można też posmarować czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wtedy będzie intensywniejszy smak). Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, a potem usuwając wodnistą  część kroimy w małą kostkę

Bon appetit mon amie
Chlebek ryżowy, proste pieczywo bez wyrabiania 135

ciasta, długim czasem oczekiwania na wyrastanie i jakąś tajemną wiedzą, którą trzeba posiadać, żeby wszystko poszło ok :P  A ja mam dla Was bardzo prosty przepis na domowe pieczywo na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania, potrzebuje tylko chwilę na wyrośnięcie. Jest zdrowe i pyszne! Ryżowy chleb drożdżowy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej. Składniki wystarczy wymieszać łyżką i odstawić na chwilę(...)wyrośnięcia. I domowe pieczywo mamy gotowe :) \ RYŻOWY CHLEB NA DROŻDŻACH Składniki za zaczyn drożdżowy 15g świeżych drożdży Łyżeczka cukru Ciepła woda Składniki na ciasto 20g nasion chia 20g zmielonego siemienia lnianego 20g pestek dyni 250g mąki ryżowej 100g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane) 2 łyżki oliwy/oleju Sól, woda Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, zostawić aż zaczną

HealthyCreations