Kinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W
KorniszonkiMłody kalafior, curry, pyszne ziarna orkiszu... czego chcieć więcej na letni obiad czy kolację? Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Pistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie
Dzieje kuchennej Wiewiórypożywienia. W czasie świąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata. Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto? Domowy wyrób chleba jest przede wszystkim zdrowszy niż zakup gotowego(...)kilkakrotnie niższy niż zakup gotowego produktu. Jednak cena świadomości, jaką mamy wiedząc co jemy, jest znacznie wyższa niż tych kilka zaoszczędzonych złotych. Dotyczy to każdego domowego wyrobu – nie tylko pieczywa. Sami decydujemy o tym, jakich składników i przypraw użyjemy, aby nasz chleb był smaczny, zdrowy i pozbawiony sztucznych konserwantów czy polepszaczy. Chleb przygotowany samodzielnie w domu zachowuje świeżość znacznie dłużej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNazwa mnie zachwyciła gdy przeglądałam ostatnio książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Swojskie składniki, dostępne na każdym straganie i lekka nutka orientu
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsa, makaronu czy kasz lub ryżu. Dodajcie ją do hamburgera czy kanapek na śniadanie! Pozostawiam już to do Waszego wyboru. Sos, który pozostanie na samym dnie najlepiej zebrać ulubionym pieczywem, najlepsze tu będzie włoskie oczywiście! Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą / 2 porcje Składniki: 1 średnia cukinia 1 duży pomidor 4 ząbki czosnku 1 kula mozzarelli 3 łyżki suszonego(...)posypujemy suszonym oregano oraz solą. Czynność powtarzamy. Polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy przez max. 15 minut. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki. Pozostały na dnia sos zbieramy za pomocą pieczywa (tak robią Włosi!), polecam ciabattę
Moja smaczna kuchniaprzykryciem dusić na średnim ogniu z 20 minut następnie bez przykrycia na większym ogniu wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać pokrojony koperek i wymieszać podawać z pieczywem lub z czym się lubi - młoda kapusta jest w naszym domu jak najczęściej przygotowywana i ze smakiem jedzona, lubimy i do ziemniaków, kaszy, pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzym pachniało Wasze dzieciństwo? Moje kruchym ciastem i kotletami mielonymi, to chyba dwa smaki, które pamiętam najlepiej, jak zamknę oczy nawet czuję je gdzieś tam
Dzieje kuchennej WiewióryUpały sprawiają, że na nic nie mam siły. Dlatego też są czasem gdy preferuję przygotowywanie prostych sałatek, takich na zimno ale i na ciepło. W sobotnie
Dzieje kuchennej Wiewiórywygrać samochód Nissan Juke, zestawy pięknych desek kuchennych oraz vouchery o wartości 1000 zł na rower lub inne zakupy w Decathlon. KaNAPKA drwala PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI: – pełnoziarniste pieczywo – Coppa baleron długodojrzewający – garść ostrych sałat: rukola, rukiew wodna lub musztardowiec – papryczki jalapeno Składniki sos: – 50 ml whisky – 25 g pikantnej musztardy dijon lub rosyjskiej(...)czerwony) PRZYGOTOWANIE: Do niewielkiego garnka dodaj wszystkie składniki sosu. Gotuj na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Sos powinien odparować mniej więcej 2/3 płynów. Na pieczywie połóż sałaty, baleron długodojrzewajacy Coppa, papryczki jalapeno. Do kanapki podaj sos whisky. Smacznego! Artykuł Kanapka drwala pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plchyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Podana z chrupiącym pieczywem smakuje bosko. Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam to co w tamtym momencie miałam pod ręką. Jeżeli tak jak ja zasmakujesz a w tego typu(...)wbij po jednym jajku. Przykryj i gotuj, aż białka się zetną ale żółtko wciąż będzie płynne, max przez 10 minut. Zdejmij z ognia i posyp kolendrą. Podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version Chorizo chili shakshuka (4 servings) Ingredients: vegetable oil for frying 1 r ed onion, diced 4 cloves g arlic, chopped 1 red bell pepper, seeded and chopped
karmelowyziaren. Mówię wam – śniadanie pełną parą! Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i rano wyjąć na godzinę przed pieczeniem. W ten sposób w niedługim czasie mamy świeże pieczywo na śniadanie. Nikt nie zabroni w tym czasie wskoczyć jeszcze na chwilę pod ciepłą kołderkę :). Wyobraź sobie – wstajesz z łóżka, wkładasz bułeczki do piekarnika i wyciągasz cieplutkie, chrupiące(...)pachnące pieczywo. Masełko rozpływa się na przekrojonej, jeszcze ciepłej bułeczce a obok dopiero co ukręcona jajecznica ze szczypiorkiem. Zmysły wariują! Artykuł Bułeczki pszenno-żytnie pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniezacząć od porządnego śniadania, które daje siłę na przetrwanie kolejnego, ciężkiego dnia. Takie śniadanie polecam szczególnie tym osobom, które czują się ciężko – tak jak ja – po zjedzeniu pieczywa z samego rana. Czujesz, że twój brzuch jest większy niż zwykle, od razu ważysz 2 kg więcej i nie masz na nic ochoty? Może spróbuj zamienić nawyk jedzenia pieczywa
Słodkie Gotowanieczasie kawa i poranny relaks. Składniki (na 2 porcje): 1 awokado 2 małe jajka 2-3 plasterki surowego boczku sól i pieprz do smaku Do podania: tosty lub świeże pieczywo Nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy formę, w której awokado będzie dobrze przytrzymywane przez brzegi formy – tak aby się nie przewracały, bo wtedy jajko się wyleje. Można też zrobić(...)piekarnika do zapieczenia na 15-20 minut, aż jajko się zetnie. Gotowe awokado od razu podajemy, w trakcie jedzenia doprawiamy sobie do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub chrupiącymi tostami. Powrót na górę
Smaczna Stronaserek grani oraz parmezan. Na wierzchu równie pysznie prezentuje się sos z bazylią – aby było szybciej można użyć gotowego, oraz podpieczona mozzarella. Do zjedzenia solo albo z dobrym pieczywem. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 2 duże cukinie 400g mrożonego szpinaku 400g gęstego serka grani 3 czubate łyżki tartego parmezanu 2 kulki sera mozarella 2 ząbki czosnku(...)minut. Jeśli po 15 minutach ser jest jedynie rozpuszczony, a nie zarumieniony, włączamy na 5 minut opcję grill. Gotowe danie od razu podajemy. Można je podawać ze świeżym pieczywem, które moczymy w sosach powstałych podczas pieczenia. Powrót na górę
Smaczna StronaNiezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam
Dzieje kuchennej Wiewióry