Marzyłam o zupie... takie pełnej smaku, gęstej a jednocześnie niezbyt zimowej. Kwestia smaku przyszła mi z pomocą. Znalazłam zupę pachnącą południem Europy, ziołami i pomidorami dojrzewającymi
Dzieje kuchennej Wiewióryjest to mango, gruszka, melon czy truskawki. Jej dojrzewający charakter i słony smak pasują do słodkich dodatków. Składniki: roszponka kolorowe pomidorki daktylowe truskawki szynka parmeńska pieczywo dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól i pieprz Składniki dressingu mieszam. Truskawki i pomidorki kroję na pół i mieszam z roszponką i porwaną w dłoniach szynką parmeńską. Sałatkę(...)mieszam z dressingiem i podaję z pieczywem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaWracaliśmy z Synciem do domu z przedszkola. Pogoda była piękna, oboje w dobrych humorach. Nagle nad głowę mego syna zapaliła się żaróweczka. "Może pójdziemy na lody
Dzieje kuchennej WiewióryŚmiało mogę zaryzykować stwierdzenie, że to jedna z najbrzydszych zup jakie robiłam i jakie jadłam, tylko soczewicowa jej ustępuje... w najnowszym, lipcowym, numerze KUCHNI wyglądała całkiem
Dzieje kuchennej WiewióryIdealnie śniadanie a może super pyszny i zdrowy lunch? każda pora jest dobra na kalafiora! Ten przepis pochodzi z lipcowego numeru magazynu KUCHNIA. Wypatrzył go Syncio
Dzieje kuchennej WiewióryNie ma jak chrupiąca i aromatyczna porcja białka w formie falafelu :) Uwielbiam strączkowe smażone kulki w każdej wersji a tym razem skusiłam się na ich zielony
Dzieje kuchennej WiewióryJak pewnie zauważyliście mam ostatnio sałatkowy czas i ogarnęła mnie miłość do bobu, normalnie bobowe love! Tak powstała ta nieskomplikowana sałatka, która przygotowałam sobie, któregoś dnia
Dzieje kuchennej Wiewióryoliwek – świeża bazylia – ok. 60g sera pleśniowego koziego Przygotowanie: Ciabattę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Nacieramy pieczywo. Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy odsączone pomidory pokrojone w kostkę a następnie kozi ser pokrojony również w kostkę. Nasze bruschetty wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)funkcją grill (200 stopni) i zapiekamy ok. 5 minut aż pieczywo się zarumieni a ser się roztopi. Wyciągamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii. Artykuł Bruschetta z kozim serem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEszklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj(...)ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj. Przyprawi solą, pieprzem i cytryną według uznania. Krok 4 Zrób grzanki. Stostuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz z obydwu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Pokrój gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż na tosty. Wstaw do mikrofali i chwilę zapiecz całość
Niedzielny kucharzNie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników czy placków innego typu. My sami mamy domowe środowe naleśnikobranie czyli tylko nasza tradycję. W każdą środę popołudniu robię
Dzieje kuchennej Wiewiórybazę stanowi cukinia, ale nie brakuje w nich pachnących świeżych ziół, a całość jest całkowicie bezglutenowa – jeśli ktoś chce wiedzieć Burgery te zarówno pasują właściwie do każdego rodzaju pieczywa, jak i na imprezowy stół Polecam! Składniki: 2-3 cukinie (500 g) 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 garść świeżego szpinaku (około(...)dodajemy mąkę jaglana i ryżową, doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Dłońmi formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju aż będą zarumienione z obu stron. Podajemy w ulubionym pieczywie z ulubionymi warzywkami Smacznego! Artykuł Burgery z cukinii pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plZapowiada się dzisiaj upał nieziemski. W taki czas najbardziej na świecie lubię LODY! Odkryłam ostatnio metodę na zrobienie pysznych, kremowych lodów dosłownie z 4 składników. Wszystko
Dzieje kuchennej Wiewiórycebulka będzie złota. Do blendera wrzucić ugotowaną fasolę z 1/2 szklanki wody z gotowania fasoli, cebulkę bez przypraw, pokrojone drobno śliwki, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Posmarować pieczywo, można przyozdobić kiełkami lub czarnuszką, ale najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. 1 porcja (+ kromka pieczywa) zawiera ok.: 86 kcal 5,50 g białka 1,4 g tłuszczu
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyhummus #ciecierzyca #sezam #pastakanapkowa #pieczywo #śniadanie #kolacja #kumin #tahini #oliwazoliwek #sokzcytryny Klasyczny hummus z ciecierzycy. Można go robić z różnymi dodatkami, które pewnie jeszcze pokaże na blogu, ale jednak nic nie wygra z tym klasycznym <3 Świetny zamiennik masła lub jako przegryzka do warzyw na imprezę. Składniki na 500 ml słoik: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej 2 łyżki(...)będzie miękka. Ciecierzycę z puszki odcedzić i zostawić wodę z ciecierzycy. Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Dodawać stopniowo wodę z ciecierzycy, żeby uzyskać gładką masę. 1 porcja (+ pieczywo) zawiera ok.: 210 kcal 40 g białka 12 g tłuszczu 198 g węglowodanów
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyBeza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten
Korniszonki