pieczywo - 17769 przepisów (strona:125/1185)

Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 172

mięsa może to być od 1 do 2,5 godziny. Na 15-20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w w paski czerwoną paprykę i czuszkę. Zupę podajemy z pieczywem i ewentualnie dużym kleksem śmietany. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę i czosnek, miksować przez 10 sekund z prędkością 6–7. Dodać smalec(...)paprykę, czuszkę i ewentualnie ziemniaki, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i obroty do 1. W zależności od rodzaju użytego mięsa czas gotowania może być nieco inny. Zupę podajemy z pieczywem i ewentualnie dużym kleksem śmietany. Seria: Kohersen przepisy

Cztery Fajery
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 160

około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól,  pieprz i szczypta chili(...)smażymy około 5-8 minut  Liście kapusty włoskiej lub jarmużu rozrywamy na małe kawałki lub dość grubo szatkujemy. Pomidory kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki z wyjątkiem pieczywa umieszczamy w misie wolnowaru i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Czas wolnowarzenia Opcja low - 6-7 godzin Opcja high - 5-6 godzin Toskańską zupę z fasoli podajemy

Cztery Fajery
Tosty z kurkami i serem feta 137

pyszna i banalna jednocześnie propozycja z wykorzystaniem kurek, które uwielbiam. Myślę że ich łatwość i szybkość przygotowania oraz smak przypadną do gustu wszystkim fanom tych grzybów! Składniki: ulubione pieczywo - 3-4 kromki kurki - ok. 200g cebula - 1/2 niewielkiej czosnek - 1 ząbek, przeciśnięty masło - 2 łyżki olej - 1 łyżeczka natka pietruszki - garść, posiekanej sól, pieprz Do podania: feta (pokruszona) Wykonanie: Oczyszczone(...)olejem i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy kurki i całość smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie pieczywo podpiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Wykładamy na nie gorące kurki, posypujemy pokruszoną fetą i podajemy. Tosty z kurkami i serem feta to pyszna i banalna jednocześnie propozycja

Pogotujmy.pl
Sok z jeżyn 199

Domowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub

Korniszonki
Pasta jajeczna z czerwoną fasolą 137

jakichkolwiek powodów unikacie majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym, z tym, że wtedy pastę będzie należało mocniej doprawić solą i pieprzem. Pasta jajeczna z czerwoną fasolą smakuje najlepiej z pieczywem posmarowanym masłem – niebo w gębie! Zobacz też: Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami(...)kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy drobno. Składniki mieszamy i dodajemy fasolę oraz majonez. 2 Dokładnie mieszamy do połączenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.   Artykuł Pasta jajeczna z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Murzynek, czyli czekoladowy klasyk. Oryginalny przepis z lat 80. 202

Murzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z

Korniszonki
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 164

Dżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i

Korniszonki
Baba ghanoush – pasta dip z bakłażana 126

Baba ghanoush to popularne danie kuchni arabskiej. Podstawowymi składnikami są miąższ z bakłażana i pasta sezamowa tahini smakowicie doprawione. Idealna pasta do pieczywa albo pyszny dip do warzyw czy chipsów na imprezę. Polecam Składniki: 2 bakłażany średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny(...)blenderze. Dodajemy obrany i starty na tarce czosnek, tahini, olej i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podobnie jak mieloną papryką chilli. Podajemy z ulubionym pieczywem, chrupiącymi warzywami lub chipsami typu tortilla albo z domowymi. Praktyczna rada: Na szybko można zrobić takie samemu domu krojąc tortille do wrapów na kawałki (nasze ulubione są trójkąty ) i “smażymy

Lamarida.pl
Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew 180

angielskie, liście laurowe i dopraw porządnie solą, pieprzem i cukrem. Gotuj przez kolejne 15-20 minut aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym pieczywem. Przygotowanie Tefal Companion: W misie Tefal Companion wyposażonej w mieszadło umieść boczek, kiełbasę i mięso i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Dodaj paprykę, cukinię, cebulę, chilli(...)dopraw porządnie solą, pieprzem i cukrem i uruchom program P2 slow cook na 20 minut, luż do momentu aż warzywa zmiękną. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego! English version Meaty zucchini stew (4-6 servings) Ingredients: 1 large zucchini, or 2-3 small, diced 1 pepper, seeded and diced 1 onion, diced 1 chilli, seeded, finely

karmelowy
Gulasz bawarski z kapusty, kiełbasy, ziemniaków i lagera 236

jeśli tak, dodajemy sól do smaku. Wlewamy do rondla ocet z białego wina i dokładnie mieszamy. Gulasz podajemy gorący, posypany drobniutko posiekaną natką pietruszki, razem z porcją ciemnego, żytniego pieczywa do zagryzania. Piwo na popicie absolutnie nie powinno zaszkodzić! SKŁADNIKI 4 duże lub 6 mniejszych porcji 500g jak najlepszej wieprzowej, wędzonej kiełbasy (śląskiej) 700g białej kapusty (waga po oczyszczeniu(...)liście laurowe 8 kulek jałowca 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy 2 łyżki octu z białego wina (koniecznie!) natka pietruszki ciemne żytnie pieczywo do podania

Karo in the Kitchen
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 162

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z

Korniszonki
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 134

mamy dwie szkoły Pierwsza z nich mówi, że każdy z biesiadników nabiera maleńką porcję kawioru, najlepiej za pomocą łyżeczki z masy perłowej lub rogu, a następnie nakłada na kawałeczek pieczywa lub blina i wkłada do ust. Nie rozsmarowując. Druga z kolei mówi o nabraniu malutkiej porcji kawioru, umieszczeniu go na swoim talerzyku, skropieniu kroplą soku z cytryny i dopiero wtedy(...)nałożeniu na kawałeczek tosta (z masłem lub bez). Dopuszcza się również zjedzenie kawioru prosto z talerzyka przegryzając pieczywem, ale jest to jakieś takie mało eleganckie. Zachęcam także do przeczytania innych artykułów z cyklu #jaktougryźć i #wokółstołu: WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – SUSHI WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – GRILL Bon apetit

Kate's Kitchen
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 160

mamy dwie szkoły Pierwsza z nich mówi, że każdy z biesiadników nabiera maleńką porcję kawioru, najlepiej za pomocą łyżeczki z masy perłowej lub rogu, a następnie nakłada na kawałeczek pieczywa lub blina i wkłada do ust. Nie rozsmarowując. Druga z kolei mówi o nabraniu malutkiej porcji kawioru, umieszczeniu go na swoim talerzyku, skropieniu kroplą soku z cytryny i dopiero wtedy(...)nałożeniu na kawałeczek tosta (z masłem lub bez). Dopuszcza się również zjedzenie kawioru prosto z talerzyka przegryzając pieczywem, ale jest to jakieś takie mało eleganckie. Zachęcam także do przeczytania innych artykułów z cyklu #jaktougryźć i #wokółstołu: WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – SUSHI WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – GRILL Bon apetit

Kate's Kitchen
Muffiny wytrawne 127

Pyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem na smaczną kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie możemy zakwalifikować do kuchennego recyklingu – wykorzystujemy bowiem pozostałe pieczywo i zalegający w lodówce żółty ser.... Tryb czytania Artykuł Muffiny wytrawne

PysiaGotuje.pl
Kurki z bekonem w sosie śmietanowym 284

przygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym, do tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka.  Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek.  Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g świeżych kurek 100 g boczku parzonego 2 szalotki 1 ząbek(...)śmietankę i znów chwilę smażymy. Na końcu dodajemy zimne masło i redukujemy sos. Całość powinna nam zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji.  Kurki serwujemy z ziołowymi grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego

kulinarnyJa