Smaczna i prosta pasta do pieczywa z sera żółtego, szczypiorku i jogurtu naturalnego Sama nawet bym nie wpadła na tak proste połączenie składników. Pomysł podejrzałam na Smakowite Dania ( filmik ) – przetestowałam… posmakowała… więc wrzucam na stronkę Smacznego! Składniki: 150 g sera żółtego (np. gouda, edamski, mazdamer) pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% lub 18 % sól(...)pieprz Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj posiekany szczypiorek, jogurt naturalny oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Smaczna z… chlebem, bułkami, chrupkim pieczywem, waflami ryżowymi, krakersami. Moje inne propozycje śniadaniowe : – Quesadilla śniadaniowa – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką – Masło
Kulinarne S.O.S.niezależnie od wariacji, Baccala alla Livornese to danie szybkie i proste w wykonaniu, świetne zarówno na weekendowy obiad, jak i ciepłą kolację w tygodniu. Możecie podać go ze świeżym pieczywem albo ziemniakami, u mnie są pieczone. Jeśli chodzi o wino, to spotkałam się z przepisami wykorzystującymi zarówno białe, jak i czerwone. Najlepiej, żeby było włoskie, a szczególnie toskańskie :) Czasem(...)następnie ułożyć na nim rybę i dalej dusiłam. 7. Gotowe danie posyp posiekanymi listkami natki pietruszki. Podawaj na ciepło z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i OliwaPierwszy lot samolotem, pierwsze tapas, pierwszy raz widziany karaluch, pierwszy tydzień bez dzieci i męża, pierwsze churros... to był wyjazd pod znakiem cyfry 1 i tych
Dzieje kuchennej WiewióryJest to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, ale tosty można oczywiście zrobić również ze świeżego pieczywa. Popularnie mówiąc chleb w jajku w moim domu był smażony od wielu lat, zazwyczaj jadany z ketchupem. Ja tym razem dodałem mu trochę pikanterii :) Składniki : - kromki chleba, - 2 jajka, - czubata łyżeczka ostrej musztardy, - szynka, - ser żółty, - olej. Wykonanie : Jajka rozbełtać z musztardą. Kromki
Przepisy Mikołajasztuki ziemniak – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki pomidory – 400g, 1 puszka woda – 500ml zielone liście – szpinak, jarmuż lub kapusta – 3 garście czerstwe pieczywo – 4 kromki parmezan – 4 łyżki chilli – szczypta rozmaryn – 1 gałązka lub 1 łyżeczka suszonego sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż(...)plasterki. Warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory, fasolę, bulion lub wodę i gotuj pod przykryciem do momentu,aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj zielone liście i pieczywo. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z tartym parmezanem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro
wiecejwarzyw.plnowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać sos do ostatniej kropli. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 500g filetów z łososia 3 małe dojrzałe pomidory 2 duże garści świeżego szpinaku(...)pieprzem. Do sosu wkładamy kawałki łososia i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty, aby ryba się zagrzała. Gotowe danie od razu podajemy – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, które pięknie zbiera smakowity sos. Powrót na górę
Smaczna Stronaskładniki i jest przyrządzane w interesujący sposób. Co jest w nich takiego niezwykłego? Zobaczcie całe menu: Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem, idealna na upały. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory o tej porze roku nie są jeszcze słodkie(...)który równocześnie stanowi podstawę marynaty do kurczaka. My użyliśmy makaronu gryczanego, ale można go zastąpić np. makaronem ryżowym. Piątek: Tortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie
Niedzielny kucharzsolidny kawał steka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Typowo chłopska potrawa, która trafiła na królewskie stoły. Panzella to prosty sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Początkowo sałatka składała się z oliwy, wody, pieczywa i sałaty. Od kiedy do Włoch zawitały pomidory to one stały się jednym z kluczowych składników. Ciekawa jest etymologia nazwy. Pierwsze skojarzenie
Niedzielny kucharzdanie wystarczy wyfiletować rybę, posolić i odstawić na kilka miesięcy do pomieszczenia o temperaturze od 4 do 8 stopni! Charakteryzuje się BARDZO silnym zapachem. Podawany najczęściej ze śmietaną i pieczywem. photo – whitelinehotels Brunost – Prawdziwy brunost to norweski, brązowy w 100% ser kozi wytwarzany z serwatki. Czym się różni od żółtego, dobrze znanego nam sera? Wszystkim. Ja osobiście(...)wracając do różnic – przede wszystkim jest to kolor. Brunost jest intensywnie brązowy. Smak – podobno słodkawy,lekko gorzkawy zbliżony do karmelu. Spożywany najczęściej z chrupkim i zwykłym pieczywem, w naleśnikach czy gofrach, obowiązkowo polany dżemem. Zupełnie nie mój klimat. photo – NorwayinTurkey Lutefisk – Tradycyjna potrawa z dorsza serwowana najczęściej podczas Świąt Bożego Narodzenia. Tylko dla ludzi o mocnych
Czynniki pierwszeDzisiaj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. Udekorowałam ją świątecznie. Jest ona bardzo smaczna, idealna do pieczywa, polecam. Polecam aplikację na telefon z gazetkami - Moja gazetka - link - mojagazetka SKŁADNIKI : 1 kg karczku 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 surowe jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka chrzanu 1 płaska łyżka soli(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju kilka minut. Do mięsa dodajemy jajko, namoczone, wyciśnięte pieczywo i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy część mięsa i wyrównujemy, następnie układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą mięsa. Pieczeń dekorujemy marchewką, ziarnkami pieprzu i ziela oraz liśćmi laurowymi. Pieczeń nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około
Kulinarne Fantazje Mariolismaczne i niezwykle efektownie prezentują się na stole. Często stanowią pyszną przekąskę na przyjęciu. Zazwyczaj przed jedzeniem polewane są sokiem z cytryny (lub octem) i serwowane są ze świeżym pieczywem. Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 kg wieprzowiny (u mnie łopatka) 3-4 jajka 2 większe marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 3 ziela angielskie(...)lodówki na kilka godzin aby żelatyna dobrze zastygła *** *** Jeżeli byłby problem z wyjęciem galarcików, miseczki można włożyć na chwileczkę do ciepłej wody. Galaretki podajemy z ćwiartką cytryny i pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE
Blog z ApetytemTym razem jeden z dwóch przepisów, jakie powstały na prośbę moich podopiecznych, którzy nie mają tostera czy piekarnika i nie mogli zrobić keto bułek , białego chleba
Ola la LCHFjajecznica. Trzeba uczyć się od mistrzów! Perfekcyjna jajecznica Gordona Ramsay`s 1 porcja Składniki: 3 jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka creme fraiche kilka pomidorków koktajlowych 2 kromki suchego pieczywa, Vasa garść rukoli 2 łyżeczki szczypiorku sól i pieprz do smaku Wybić jajka do patelni i dodać masło. Postawić patelnię na kuchni i rozgrzać patelnię mieszając jajka z rozpuszczającym się(...)boki wtedy można jajecznicę przyprawić solą, pieprzem i creme fraiche. W międzyczasie można lekko podpiec pomidory na drugiej patelni. Ułożyć rukolę i pomidory na talerzu, na wierzchu położyć pieczywo obłożone jajecznicą. Posypać szczypiorkiem. Smacznego! The post Jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapoprzedniego dnia) i odciąć skórki, tak by została tylko miękka część, co powoduje, że zostaje bardzo mało chleba a nie bardzo ma sens, bo ciabatta ma miękką skórkę a pieczywo namacza się w mleku ze śmietaną i jajkiem. Wprawdzie w przepisie jest sugestia co można zrobić z prawie połową pieczywa, które się marnuje, kiedy odcinamy skórkę, ale wydaje mi się
Ugotowane pozamiataneSkładniki/1 porcja: – 2 jajka, – łyżka masła – sól i pieprz – parmezan do posypania do podania: roszponka, kilka pomidorów, pieczywo Przygotowanie: Jajka wbić do miski, dodać wodę, przyprawić solą i pieprz. Lekko ubić. Na patelni roztopić masło i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Wlać masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać. Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się(...)niej spód omletu. Gdy omlet się lekko zetnie posyp parmezanem . Przełóż na talerz składając na pół. Podawać z ulubionymi dodatkami np. roszponką, pomidorkami i świeżym pieczywem. Artykuł Omlet francuski pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE