najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano na ciepło z dodatkiem gorącego sosu. Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki(...)pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w 200 stopniach na środkowym poziomie piekarnika. Upieczony pasztet studzimy i schładzamy. Najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce. Pasztet podajemy z pieczywem, korniszonami, musztardą lub sosem chrzanowym. Smacznego :) Zobacz przepis na doskonały pasztet drobiowy> >> Przepis zawiera lokowanie produktu. Salaterka z suszonymi grzybami oraz talerzyk z kanapką z pasztetem Ambition
Moja Książka KucharskaJajecznica na maśle fot. Moja Książka Kucharska Jajecznica na maśle. Cudowna, delikatna i kremowa jajecznica na maśle. Najlepiej smakuje z dużą ilością posiekanego koperku z chrupiącym pieczywem i pomidorkami. Idealny początek dnia. Jak zrobić jajecznicę na maśle? Przygotowanie idealnej jajecznicy wcale nie musi być trudne. Prosty przepis na pyszną jajecznicę, którą z powodzeniem zrobicie w domu. Wypróbujcie mój przepis(...)ogniu). Co jakiś czas przemieszać drewnianą szpatułką i nie dopuścić, aby jajecznica zbytnio ścięła się od spodu. Gotową jajecznicę wyłożyć na talerze, udekorować kiełkami. Podawać ze świeżym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi. Jajecznicę można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym, czerwoną, mieloną papryką lub curry. do masy jajecznej możemy również dodać: cebulę, obraną, pokrojoną w drobną kostkę
Moja Książka Kucharskazalewie cytrynowej to propozycja do słoika – najpiękniej się w nim prezentują. Możemy przygotować je nawet 4 dni wcześniej. Są delikatne i orzeźwiające. Idealne do podania z ciemnym pieczywem. Śledzie w sosie musztardowym są bardziej wyraziste, dobrze doprawione i pięknie się prezentują. Znikają jako pierwsze. Najlepsze do białego pieczywa. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem to smak tradycji
Poezja smakudziękuję bardzo :) Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę. Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego * 10 dkg boczku wędzonego * ok. 10 dkg sera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie) Majonez i jogurt połączyłam i dodałam(...)produkty. Fajnie jest również sosem polewać wyłożoną na talerzyk sałatkę. To już kwestia upodobania :) Sosu ani sałatki nie soliłam. Wystarczająco dużo soli ma ser a nawet boczek. Miałam gotowe pieczywo czosnkowe i pokroiłam je na drobne kromki. Rozgrzałam tłuszcz na patelni co pozostał po smażeniu boczku i podpiekłam kromki na rumiano z każdej strony. Tak przygotowane grzanki były dodatkiem
Pieprzyć z Fantazjąwakacyjnych chwil? Prócz zdjęć te chwile przypominają mi potrawy przygotowane w domu. W Grecji bardzo popularnym ciastem na Boże Narodzenie jest Karithopita czyli orzechowe ciasto na bazie wysuszonego pieczywa i z nutą przypraw korzennych. Ciasto dzięki cynamonowi goździkom i gałce muszkatołowej w smaku przypomina piernik. Ciasto zamiast mąki posiada posiekane orzechy oraz pokruszone pieczywo czerstwe. Ciasto jemy ze słodki syropem
Kuchnia w oparachCoś nie bardzo mi ostatnio po drodze z przepisami pani Dominiki Wójciak... Gofry uwielbiamy i mimo wypróbowania wielu przepisów, określenia, które były najbardziej trafione, nadal
Dzieje kuchennej Wiewiórykoperkiem z gotowanymi warzywami, najczęściej marchwią, selerem lub pietruszką. Zazwyczaj jednym z głównych dodatków jest jajko i majonez lub jogurt, bo dzięki nim pasta nabiera kremowej konsystencji. Podaję z pieczywem i koperkiem. Smacznego! SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym, 170 g, po odsączeniu 120g 2 duże jaja ugotowane na twardo, u mnie XL łyżka powideł śliwkowych łyżka majonezu opcjonalnie: mała(...)mnie dziś bez sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączam. Jaja obieram, siekam w kostkę lub plasterki. Umieszczam wszystkie składniki w blenderze, miksuję na gładko, doprawiam do smaku. Pastę podaję z pieczywem i sałatą, świeżymi warzywami np. zielonym ogórkiem, papryką lub pomidorem
Zasmakuj KuchniCzas leci jak szalony. Zaraz przyjdzie grudzień a niedawno był przecież wrzesień... ehhh... Jak już nie raz pisałam bardzo lubię ten okres, niestety ten rok
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna propozycja na sałatkę,tym razem całkiem inna,idealna na zagryzkę do piwa i nie tylko.Sprawdzi się również fajnie na kolację podana z ciemnym pieczywem-polecam Składniki: 1 szklanka soku z kiszonych ogórków , 1 1/2 szkl. pokrojone w krótkie paseczki ogórki korniszony , 1 1/2 szkl. pokrojony w krótkie paseczki , ser żółty - wyrazisty w smaku 1 1/2 szkl(...)nasze składniki kwasu ogórkowego .. Wszystko mieszamy w misce , dodajemy chili , natkę pietruszki-mieszamy .. Na koniec dodajemy musztardę i majonez i doprawiamy solą pieprzem .Można podawać na ciemnym pieczywie ,idealna do piwa dla panów,lub po prostu na imprezę dla gości.Smacznego :) przepis pochodzi ze strony - kuchniapienciusmakow.blogspot.com dziękuję
Swojskie jedzonkoogórkową z ziemniakami. Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, zabielana śmietaną i bez mięsa. Zupa gotowana na rosole, z dużą ilością pachnącego koperku. Gotową, gorącą zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Do zupy można przygotować grzanki z podpieczonych kromek z bagietki i posmarowanych roztartym z solą czosnkiem i masłem. Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami - sprawdź wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie(...)ziemniakami zdjąć z ognia. Spienioną śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do zupy ogórkowej, energicznie mieszając, aby śmietana nie zważyła się. Zupę ogórkową z ziemniakami podajemy z chrupiącym pieczywem. Sprawdź jeszcze przepis na rozgrzewającą rosyjską soliankę z mięsem<< < I koniecznie zobacz przepis na szybkie i pyszne śniadanie<< < Smacznego
Moja Książka Kucharskaczosnek, kumin i curry. Możecie też poeksperymentować z innymi przyprawami. Pamiętajcie, że poza właściwościami zapachowo-smakowymi, przyprawy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo, tu odsyłam Was do przepisu na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów(...)Oelek, curry, puree z dyni i ugotowaną soczewicę. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy aby pasta była idealnie gładka możemy zmiksować ją blenderem. Dobrze smakuje z pieczywem ale możemy nią posmarować naleśniki lub podać jako dodatek do krakersów lub innych "chrupkości
Smakowity Blog Kulinarnyquesti ingredienti sprigiona un’irripetibile composizione di gusti e sapori. Buon appetito :) SKŁADNIKI Pulpeciki (ok. 15 sztuk) 200 g mielonej wołowiny 50 g mielonej wieprzowiny 100 g czerstwego pieczywa 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l i pieprz Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego wina 1 cebula(...)mieszając. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki, które smażymy na rozgrzanym oleju
La grande e la piccola cuocaSzukałam słodkich inspiracji. Po dłuższej przerwie zajrzałam na bloga Kasi Marciniewicz i zobaczyłam TO brownie! nie mogłam go nie upiec swoim bliskim w ten chłodny tak
Dzieje kuchennej Wiewióryoferty ekologicznych herbat , domowej lemoniady , lokalnego piwa , czy wina. To co ich wyróżnia na tle innych miejsc o podobnym charakterze, to sprzedaż asortymentu z własnej piekarni MAMY WYPIEKI - zwłaszcza pieczywo na zakwasie ,a le także inne domowe produkty typu marmolady czy smalec. Lokal Gdyński to tzw. MCK II , bo miejscówka główna pod tą samą nazwą mieści się w Gdańsku Wrzeszczu(...)Zachwyciły mnie nietuzinkowe akcenty na ścianach - drewniane łopaty do wyciągania chleba z pieca oraz ceglane elementy ścienne tenże piec przypominające. W kredensie tuż przy wejściu, umieszczona została wystawka własnego pieczywa lokalu , wypiekanego przez własną piekarnię zlokalizowaną w Gdańsku o wdzięcznej nazwie MAMY WYPIEKI . Można było tu zakupić pełną gamę zdrowych chlebków na zakwasie . Klientów witały od wejścia liczne stoły
Grunt to przepis!Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym z pieczarkami Szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Klopsiki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem, ryżem lub świeżym pieczywem. Polecam! Składniki: 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra 1 średni por 10dkg pieczarek mąka do obtoczenia klopsików olej(...)gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut *** *** Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy *** *** Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniaczkami lub pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ
Blog z Apetytem