Choć czas jesiennych dyń już przeminą cieszę się, że nadal można je kupić. W ubiegłym tygodniu ugotowałam garnek pysznej, sycącej zupy dyniowej z tureckim rodowodem. Przepis
Dzieje kuchennej Wiewióryaromi e profumi. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI (4 porcje) Pulpeciki (ok. 15 sztuk) 200 g mielonej wołowiny 50 g mielonej wieprzowiny 100 g czerstwego pieczywa 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l i pieprz Dressing pomarańczowy 5 łyżek oliwy extravergine d'oliva 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego(...)Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki, które smażymy na rozgrzanym oleju
La grande e la piccola cuocaKanapka to prosta przekąska, którą podać możemy na śniadanie, kolację czy lunch. Kanapka klub z indykiem i boczkiem Kanapka składa się z pieczywa, które wyłożone może być szynką, warzywami, serem lub na słodko np. dżemem. Kanapki kojarzą mi się osobiście ze szkołą, gdyż do niej to właśnie najczęściej robiłam kanapki Obecnie dość rzadko przygotowuję kanapki w domu. Na śniadanie zazwyczaj(...)pyszną kanapkę nie mówię nie. Kanapkę z przepisu poniżej zrobiłam na kolację. Tak też można Nie była to taka zwykła kanapka bo składała się, aż z trzech kromek pieczywa, pysznego, chrupiącego boczku, warzyw i szynki z indyka. Kanapka w takiej wersji jest dobrym pomysłem nie tylko na śniadanie czy kolacje. Sprawdza się także jako jedna z przekąsek podana na przyjęciu
mecooksdwie kanapki) * 4 kromki chleba tostowego * 3 dkg łososia wędzonego w kawałkach lub plastrach * 2 jajka * świeże liście szpinaku * kiełki np. z rzodkiewki czy z pora * masło czosnkowe Pieczywo zarumieniłam w tosterze. Cienko smarowałam masłem czosnkowym i na to wykładałam świeże liście szpinaku, tak po ok. 6 sztuk na kromkę. Na szpinak wykładałam plastry wędzonego łososia a na to pokrojone(...)jajko. Całość przykryłam kiełkami a następnie drugą kromką tosta. Polecam posmarować tosty masłem czosnkowym. Komponuje z całością i wtapia się w pieczywo. Można również jedną kromkę posmarować delikatnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak kto lubi :) Zniknęły tosty szybko z talerza. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjągrzanki i pyszna oliwa w zwieńczeniu! Och! Kiedy przygotowałam pierwszy raz grzanki w tym wydaniu, zasmakowały absolutnie wszystkim! Pod kuchennym sufitem unosiły się śniadaniowe mlaski, chrupanki i zapach ciepłego pieczywa :) Od tej pory groszkowa pasta regularnie gości na naszym stole i zdobywa podniebienia kolejnych smakoszy. Banalnie prosta, szybka i taaaaka pyszna! :) Groszkowe smarowidło fantastycznie sprawdzi się także jako(...)ułatwi dekorowanie nią potraw. Wystarczy 5min. i będziecie mogli rozkoszować się tą zieloną pysznością nie tylko w weekendowe poranki :) Groszkowe grzanki z mozzarellą i pecorino Potrzebujesz: kilka kromek pieczywa na grzanki 200g zielonego groszku z puszki 125g serka mascarpone sól i pieprz do smaku Do tego: kula mozzarelli oliwa z oliwek ser pecorino pieprz świeża bazylia (opcjonalnie) Sposób
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJajeczna pasta z dodatkiem kurczaka, niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw curry i wyrazistego szczypiorku. Znakomita do każdego rodzaju pieczywa sprawdzi się w roli śniadania, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach. Składniki: 400g fileta z kurczaka 5 jajek 1 pęczek szczypiorku 3 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 5 łyżek majonezu 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo(...)Filet z kurczaka, jajka i majonez zmiksować blenderem do postaci pasty. Następnie dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Pastę podawać ze świeżym pieczywem lub tostami. Egzotyczna mieszanka zapachów Vegeta Natur Curry prosto z natury ! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura Jedna łyżka Vegety Natur z curry nada oryginalnego smaku Twoim potrawom :) https://www.vegeta.pl/pl/produkty/natur Dokładnie
Szalona Kuchnia EwelinyUwielbiam wypieki awaryjne! takie, do przygotowania których naprawdę zawsze mam składniki pod ręką. Te ciasteczka upiekłam na Sylwestra i jak się okazało był to strzał w
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobić pyszne i zdrowe tosty? Moja recepta na pyszne domowe tosty: - oliwa czosnkowa - pieczywo pełnoziarniste - pieczarki - mało sera - czerwona cebulka - dużo świeżych warzyw Sposób przygotowania: - pieczywo skrop oliwą czosnkową, dodaj starty ser i pokrojone w plasterki pieczarki oraz czerwoną cebulkę - tosty po upieczeniu posyp świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi Tosty najlepiej zajadaj na pierwsze śniadanie zamiast zwykłych kanapek! SMACZNEGO! Tosty
MintTasteSkaczę do góry, pełna sił i dobrego humoru. To były pierwsze święta od nie wiem jakiego czasu bez chorób, pierwszy Sylwester od lat spędzony częściowo poza
Dzieje kuchennej Wiewiórysmak :) Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar z nutą tymianku okazały się świetnym pomysłem na śniadanie. Szczególnie na leniwe, niedzielne śniadanie. Idealne są, gdy mamy czerstwe pieczywo, choć na świeżym są równie smaczne. Moczenie gotowych kanapek w mleku z jajkiem sprawia, że grzanki nabierają soczystości, a smażone na maśle nabierają smaku, lekko orzechowego od delikatnie palonego masła. Odpowiednie(...)samym środku mięciutkiej grzanki. Dodatkowo idealnie przełamuje intensywny smak cheddara i charakterystyczny smak łososia, wzbogacony tymiankiem. Takie grzanki to świetny sposób na resztki zalegającego łososia, sera czy czerstwego pieczywa. Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar najlepiej podawać posypane świeżą cebulką dymkiem, która nadaje delikatnej ostrości i koperkiem, lubiącym się bardzo z rybami. Grzanki najlepiej spożywać przy pomocy noża
Moja Delicjaprzepisu przed Wami. * SKŁADNIKI na 1 porcję 1 kulka burraty garść listków szałwii garść nasion słonecznika 1 ząbek czosnku chlust oliwy z oliwek 1 pomidor chlebek pita lub kromka pieczywa sól * PRZYGOTOWANIE Burratę wyjmij na przynajmniej godzinę z lodówki, aby się ogrzała. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni, odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj z listkami szałwii, ząbkiem czosnku, odrobiną(...)soli i oliwą, aż otrzymasz pesto. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj kilka posiekanych listków szałwii i wymieszaj. Pieczywo upiecz na suchej patelni grillowej lub w tosterze. Ułóż je na talerzu, a następnie połóż nań burratę . Z sera odetnij czapeczkę, posmaruj go gotowym pesto i posyp ziarnami słonecznika. Na talerzu ułóż pomidory. Burratę i pomidory polej odrobiną oliwy z oliwek
Food Squareleniwy” niedzielny poranek. Podajemy je razem z jajkiem sadzonym, gdzie jeszcze płynne żółtko podkreśli smak tostów. Składniki i przepis znajdziecie poniżej… Składniki (2 porcje) 4 kromki pieczywa tostowego 100g sera żółtego 4 plasterki szynki 2+1 jajko 1/2 szklanki mleka masło sól pieprz Przepis na francuskie tosty z jajkiem Na kromce pieczywa układamy 2 plasterki szynki i posypujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!opisie przygotowania, a resztę na końcu przepisu, więc wierzę, że po przeczytaniu tych informacji już nie będziecie mieli problemu w usmażeniu pysznych kotletów. A wracając do tych prezentowanych... Pieczywo graham nie jest w nich wyczuwalne, ale za to zdrowsze od pszennego. Śmietana sprawiła, że kotlety wyszły bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Natomiast por zamiast cebuli zdecydowanie nadał całości(...)wodzie lub mleku, ponieważ to ona sprawia, że mięso jest pulchne i soczyste. Soki wydzielające się z mięsa nie wypływają na zewnątrz, a właśnie są zatrzymywane w pieczywie. Ja nigdy bułki zbyt mocno nie odciskam. - Jeśli chodzi o spajanie masy mięsnej to najlepsze do tego są jajka, ale przekonanie, że czym więcej tym lepiej i smaczniej jest błędne. Zamiast
Di gotujeZapraszam na pyszne domowe pieczywo. Swój piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, którego w ogóle nie czuć w chlebie. Polecam jako odmianę od tradycyjnego pieczywa. Składniki: 150 g świeżego szpinaku 1 szkl mleka 1 op. suszonych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 3,5 szkl mąki pszennej do posypania czarny sezam Przygotowanie: Szpinak myjemy a następnie blendujemy wraz z mlekiem
słodkie i nie tylko historie kulinarne