To idealny pomysł na świąteczny obiad! delikatne mięso z pysznymi dodatkami i sosikiem :) do ryżu w sam raz :) przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej
Dzieje kuchennej WiewióryPisałam Wam ostatnio o moich książkowych nowościach :) prawie codziennie przygotowuję jakiś nowy przepis z "Retro Kuchni" albo "God food". Z tej drugiej książki zrobiłam
Dzieje kuchennej Wiewiórymajeranek, a 3 minuty później mieszamy odrobinę zupy ze śmietaną i wlewamy do całości. Gotowy barszcz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie podajemy z jajkiem i świeżym pieczywem. Sposób przygotowania tradycyjny: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Do przyrumienionego dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez(...)majeranek, a po kilku minutach mieszamy odrobinę zupy ze śmietaną i wlewamy do całości. Gotowy barszcz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie podajemy z jajkiem i świeżym pieczywem
Kuchnia w czekoladzieDziś przedstawiam świetny pomysł na świąteczne śniadanie. Pyszna sałatka jajeczna z tuńczykiem i sosem majonezowym z ketchupem podana z chrupiącym pieczywem zachwyci wszystkich. Ponadto, jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, czego chcieć więcej w świąteczne dni! Użyłam tutaj ketchupu marki Develey Ketchup Premium Classic, ponieważ ma on idealną równowagę między słodkością a kwasowością, gdyż powstaje aż z 232g pomidorów(...)dijon 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj w średniej misce wszystkie składniki sałatki i dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version Tuna egg salad (4 servings) Ingredients: 4 hard boiled eggs, peeled and finely diced 1 can of tuna in brine (about 150 g), drained 5 radishes, diced
karmelowyJak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać
KorniszonkiPolewamy sokiem z cytryny. Awokado dodajemy do rozgniecionej ciecierzycy, wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Sałatka z ciecierzycy świetnie spisuje się podana na pieczywie np. domowych krakersach , zarówno na śniadanie i kolację. Na lunch do pracy też jak najbardziej się nadaje – polecam zabrać oddzielnie sałatkę w pojemniku, żeby pieczywo nie rozmokło. Smacznego! Artykuł
Lamarida.plKto by nie lubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie
Dzieje kuchennej Wiewiórydomieszką chili. Przepis oraz lista zakupów znajdziecie poniżej. Składniki: 1 paczka krewetek mogą być mrożone Masło 250 g 3-4 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych Sól Pieprz Vegeta Pieczywo 1 mała papryczka chili 2 szklanki wody Natka pietruszki Krewetki na maśle z chili – przepis Krewetki rozmroź, dopraw Vegetą W między czasie na patelni rozpuść masło, zeszklij czosnek pokrojony(...)czosnek się już zeszkli dodaj krewetki, sól pieprz, wydrążoną papryczkę chili, pomidorki koktajlowe podlej wszystko woda i duś 15-20 minut Podawaj w miseczkach a zamiast sztućców użyj pieczywa, wszystko podaj z posiekaną pietruszką. Smacznego! Artykuł Krewetki na maśle z chili pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Do ruskich pierogów przekonywałam się długie lata. No dobra, prawda wyglądała tak, że wszystko co zawierało cebule wydawało mi się obrzydliwe a teraz bez niej nie
Dzieje kuchennej WiewióryZaintrygowała mnie nazwa tego ciasta i prostota jego wykonania. Ciasto jest bardzo, bardzo nietypowe, a rodzina orzekła, że to pieczony naleśnik ALE tak jak napisała
Dzieje kuchennej WiewióryTo kolejna propozycja z książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu. Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli
Dzieje kuchennej WiewióryTo jedne z najlepszych warzywnych kotletów jakie jadłam. Z okazji wizyty mego brata i jego dziewczyny postanowiłam przygotować sporo rożnych drobnych przekąsek na ciepło. Miedzy innymi
Dzieje kuchennej Wiewióryawokado jest dobre na wszystko i dla każdego. A przy tym pyszne, lekko orzechowe i maślane. A Wy jak przygotowujcie się do wiosny? Składniki: 2 kromki ulubionego, najlepiej ciemnego pieczywa kilka liści szpinaku 1/2 dobrze dojrzałego awokado 1-2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo kilka plasterków świeżego ogórka szczypiorek lub dymka sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie(...)kromkach pieczywa ułożyć umyty, delikatnie osuszony szpinak. 2) Następnie awokado pokrojone w plasterki, ugotowane jajko i ogórek. 3) Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem/dymką, oprószyć solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Wiosenne kanapki z awokado pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meodrobiną przypraw jest bardzo delikatna i smaczna. Można ją pokroić w plastry, podać na ciepło jako danie obiadowe. Po schłodzeniu pieczeń nadaje się jako dodatek do pieczywa. Pieczeni z łopatki jest bardzo delikatna, miękka i smaczna. Polecam. SKŁADNIKI : 1,3-1,5 kg łopatki wieprzowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 3 ząbki(...)podpiec. Wyjmujemy z piekarnika, mięsu pozwalamy ostygnąć, odwijamy nić i kroimy na plastry. Pieczeń nadaje się do podania na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno jako dodatek do pieczywa. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię domowe pieczywo, bardzo chętnie bym je piekła ale te drożdzowe mają jeden minus, długo się je robi więc jak rano zacznę to na obiad zjem ;) A jak zrobię na noc to rano już nie są takie pyszne. Co prawda ratuje je mikrofala ale chrupkości w nich już nie ma. Przeszukując internet w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu na domowe(...)pieczywo, gdyż taki był temet weekendowej akcji "Ciasta na niedzielę" znalazłam przepis na ekspresowe bułki śniadaniowe. Wierzcie mi, że one są naprawdę ekspresowe, chrupiące i pulchne w środku. Składniki na 16 średnich bułek: 1 kg mąki 600 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru/miodu 40 gram drożdży świeżych jajko do posmarowania Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem lub miodem
Życie zaczyna się w kuchni