pieczywo - 17769 przepisów (strona:140/1185)

Bruschetty z bakłażanem 135

Grzanki, których podstawą jest opiekane pieczywo skropione oliwą i kilka prostych dodatków to szybka przekąska lub przystawka we włoskim stylu. Tym razem przedstawiam Wam bardzo efektowną i apetyczną wersję z grillowanym bakłażanem i pietruszką, Już kilka lat temu odkryłam ten przepis w książce Jamiego Oliviera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego" i myślę, że każdy miłośnik bakłażanów będzie nim zachwycony. Składniki(...)grillowej i przełożyć do miski.  W innej miseczce przygotować dresing: wymieszać oliwę z octem i natką, dodać czosnek pokrojony na plasterki, doprawić pieprzem i solą.  Opiec kromki pieczywa. Zgrillowane bakłażany wymieszać z dressingiem, a następnie rozłożyć na opieczonych kromkach.  Docisnąć obłożenie do grzanek, aby wchłonęły dressing

wyzwania kuchenne
Świąteczne fińskie ciasto figowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.168 210

Uwielbiam wszelkie bakalie nie mogłam więc przejść obojętnie wobec takiego widoku. Wyobraziłam sobie smak i zapach tego ciasta znalezionego na blogu Pistachio ... gdy go spróbowałam przeszło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 130

mące pszennej mieszanej. Polecam gorąco aby pyszny chleb zagościł i na Twoim stole. Ja piekę chleb raz w tygodniu aby przez cały tydzień cieszyć się zdrowym i wciąż świeżym pieczywem, dlatego polecam serdecznie pieczenie własnego pieczywa. Na początku może być to nieudolny bochen aby z czasem nabierać coraz piękniejszych kształtów. Jeśli nie macie zakwasu pszennego , można go wykonać samemu

Moje Małe Czarowanie
Ryba w pomidorach 149

Ryba w pomidorach i warzywach, pachnąca przyprawami, w tym aromatycznym kardamonem i chrzanem. Nie da się przejść obojętnie! Takie danie podaję z makaronem lub pieczywem, najczęściej pada na świeżą i chrupiącą bagietkę. No cóż.. jest pysznie! Ryba w pomidorach smakuje także na zimno podana na kromce pieczywa lub bez dodatków, tak po prostu znika łyżką Zawsze, w zależności

Zasmakuj Kuchni
Styczeń... nowości i zaległości 182

Dawno, dawno temu, gdzieś między górami a morzem, tuż obok lasu żyła sobie pewna Wiewióra, która prawie zapomniała o pisaniu bloga a stało się tak gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Duszona cebula na kanapki 160

mojej wersji cebulki dodałam szynkę, jednak możecie użyć także kiełbasy czy schabu. Danie, mimo tego, że jest proste i “chłopskie”, według mnie smakuje znakomicie. Podane ze świeżym pieczywem… musicie je zrobić, a nie pożałujecie Jak wiecie, przeważnie te proste przepisy są najlepsze! Zobacz też: Zupa krem cebulowa Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą Tarta z roszponką(...)dusimy. W dalszym ciągu co jakiś czas mieszamy, aby cebula się równomiernie poddusiła. 3 Kiedy cebula będzie miękka, doprawiamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie innymi przyprawami. Podajemy z białym pieczywem. Artykuł Duszona cebula na kanapki pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Flaki – tradycyjny przepis 202

łyżeczka ziaren ziela angielskiego – 1 łyżeczka majeranku – 2 łyżeczki słodkiej papryki – sól, pieprz – 2 łyżki oliwy do smażenia – natka pietruszki do podania – pieczywo do podania Jeśli kupisz flaki nieoczyszczone, należy zrobić to samemu bardzo dokładnie. Następnie flaki zalej wodą i odstaw na 1h. Wodę odlej, flaki zalej nową porcją i gotuj przez 1h, następnie(...)koniec jeśli lubisz możesz dodać jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego, choć nie jest to koniecznie. Dopraw zupę solą i pieprzem. Flaki przekładaj do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pieczywem. Smacznego! Artykuł Flaki – tradycyjny przepis pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Chlebki pszenne 162

też już należy do przeszłości. Przed nami karnawał i codzienne obowiązki. A co za tym idzie gotujemy i pieczemy, żeby było smacznie i zdrowo. Na śniadanie najlepsze jest świeże pieczywo z   chrupiącą skórką. Takie pieczywo można zrobić bardzo łatwo w domu. Dla tych, którzy jeszcze nie piekli chleba, polecam ten przepis, bo jest łatwy a chlebuś jest pyszny. Składniki

Kuchnia u Krysi
Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego 191

Dzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów

Grahamka, weka i kajzerka
POTRAWKA Z FRANKFURTERKAMI 163

pieczarkami oraz pomidorami. Gotowa w niecałe 30 minut! Jest pyszna i treściwa - idealna, aby na szybko zaspokoić głód i dalej ruszać do działania 😉 U mnie podawana jest ona z pieczywem, ale równie dobrze będzie smakowała z makaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól(...)następnie dodajemy pomidory w puszce oraz ketchup. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Trzymamy na ogniu jeszcze jakieś 10 min. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
Klasyczny zakwas na barszcz czerwony 192

zmieniam. Bo przecież jak coś jest smaczne to po co to zmieniać Klasyczny zakwas na barszcz czerwony Składniki: około 1 kg buraków czerwonych średniej wielkości główka czosnku kromka razowego pieczywa Buraki obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (ćwiartki). Wrzucamy je do dużego słoika (około 2 l) lub kamionki. Dodajemy czosnek podzielony na ząbki. Całość zalewamy letnią, przegotowaną wodą(...)zakryła buraki. Na górze kładziemy kromkę pieczywa. Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 4-5 dni. Ważne jest aby nigdy nie zamykać szczelnie słoika z zakwasem bo zakończy to proces fermentacji! W przeciwieństwie do żuru , zakwasu na barszcz NIE mieszamy! Sprawdzamy jedynie czy nie pojawia się pleśń. Jeśli się

PatiGotuje
Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata (poWeekendowe Łakocie odc.167 162

Zbierałam się i zbierałam do napisania o tych ciastkach. Jeśli jest z czymś dużo pracy to i sporo pisania niestety... ALE te ciastka są tego warte

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 321

mąki ziemniaczanej 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 200g czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa Do nasączenia: około 200-220ml orzechówki (użyłam z orzechów laskowych) sok 1/2 cytryny Dodatkowo: około 6-7 łyżek konfitury malinowej 120ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka(...)ponczu nasączyć biszkopt na podstawce. Następnie biszkopt posmarować konfiturą malinową. 9. Masło utrzeć, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać krem czekoladowy do pieczywa i wymieszać. Stopniowo dodawać ugotowany budyń (dodałam go w 6 partiach), po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem. 10. Tak około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt posmarowany konfiturą, wyrównać

Mała Cukierenka
Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny 236

Jak święta to święta! Vörtbröd - to szwedzki chleb świąteczny z mąki żytniej i pszennej, oraz brzeczki (a w razie jej braku – pieczony na ciemnym piwie). Zwykle

Grahamka, weka i kajzerka
Swiateczny blok kakaowy z wisniami czyli poWeekendowe Lakocie odc.166 148

Smak dzieciństwa, smak Świąt.  Smakuje słodko, kakaowo a dodatek pomarańczowej skórki i wiśni sprawia, że przestaje być tylko namiastką luksusu z lat 80tych.  Przypomniałam

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania