pieczywo - 17769 przepisów (strona:142/1185)

Muffiny wytrawne – na pieczywie, z cukinią i serem 205

sztuk do 60 min Łatwe Tanie Przepis na muffiny wytrawne Pyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem na smaczną kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie możemy zakwalifikować do kuchennego recyklingu […] Artykuł Muffiny wytrawne(...)pieczywie, z cukinią i serem pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 161

Mam dość szarlotki! w kółko słyszę tylko szarlotka i szarlotka, mam dość! i jeszcze żebym mogła trochę poeksperymentować... niema mowy! ma być taka jak robi mama/babcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 205

Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe

Korniszonki
Chleb orkiszowy, na zakwasie i drożdżach 219

W listopadowej Piekarni Amber upiekliśmy chleb orkiszowy. To co w nim jest najfajniejsze, to mała liczba składników i prostota wykonania. W sumie mąka chlebowa, mąka razowa

Grahamka, weka i kajzerka
ZIARNA SEZAMU 133

znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli.  Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów wiejskich.  W Azji ziarna sezamu służą do wyrabiania pasty (masła) sezamowej zwanej jako tahini, która jest podstawą sosów, sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Pasta sezamowa(...)Japonii, gdzie jest używane zamiast tradycyjnej soli. w  Europie sezam powszechnie wykorzystywany jest przy produkcji margaryny.  Sezam najczęściej wykorzystuje się do posypywania ciast i różnego rodzaju pieczywa dla smaku i aromatu. Ziarno sezamu jest kluczowym składnikiem chałwy, czy sezamków. W cukiernictwie ziarna sezamu spotykamy nie tylko w ciastach i ciasteczkach, ale także w mniej typowych deserach jak lody

Ciastka - domowe słodkości
Pomysł na kolację - fasolka ze szpinakiem, pomidorem i harissą 171

sycącym. Większość składników znalazłam w maminych szafkach kuchennych, a harissę miałam przywiezioną z domu. Aby zrobić na Mężu jeszcze większe wrażenie, usmażyłam dwa jajka sadzone i podałam oczywiście świeże pieczywo. Bardzo mu smakowało, więc teraz chętnie wracam do tego przepisu. Fasolka ze szpinakiem pomidorem i harissą Składniki / na 2 porcje: 2 łyżki z oliwy 1 opakowanie szpinaku baby 4 ząbki(...)soku. Fasolkę odcedź z zalewy i dodaj do szpinaku. Dodaj również harissę, dopraw danie solą. Smaż jeszcze ok. 1 minutę, po czym zdejmij z patelni.  Podawaj ze świeżym pieczywem posypane natką pietruszki. Jeżeli masz ochotę urozmaicić danie, podaj je z jajkiem sadzonym lub posypane pokruszoną fetą

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebowe pizzerinki 146

Zapraszam na kanapki na ciepło. Czasem nie chce się Nam gotować a coś ciepłego by się zjadło. Proponuję zrobić takie ciepłe zapiekane kanapki. Mogą być zrobione ze świeżego pieczywa ale również takiego już starszego.Polecam Składniki: 4 kawałki czerstwego pieczywa 2 łyżki ketchupu 1 parówka 3 łyżki startego żółtego sera 4 duże pieczarki sól. pieprz Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pasta z dyni 171

suszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka propozycja podania: ulubione pieczywo, krakersy, chipsy Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki, wydłubujemy pestki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (można posmarować lekko olejem rzepakowym. Piec ok. 40-45 minut(...)masy dodajemy wszystkie składniki podsmażane na patelni. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryczką ostrą i słodką. Przełożyć do słoika zamknąć i schłodzić w lodówce. Podawać z ulubionym pieczywem, krakersami lub chipsami Można przechowywać do tygodnia czasu. Smacznego Artykuł Pasta z dyni pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 207

Zapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do

Korniszonki
Chleb z ziaren bez mąki 133

Wiele osób rezygnuje z jedzenia pieczywa z powodów zdrowotnych. Że biała maka to niby taka niezdrowa, że gluten, że coś tam jeszcze... Dlatego właśnie dla tych osób (i w sumie dla wszystkich innych również) mam doskonałe rozwiązanie: chleb zupełnie bez mąki. Składa się z samych ziaren, płatków, otrębów, itp. Bez grama mąki. Samo zdrowie. I naprawdę smakuje doskonale. Osobiście lubię(...)zwykłą pszenną mąkę, lubię, gdy chleb aż tętni smakowitym glutenem, ale to pieczywo jest tak dobre, że z pewnością raz na jakiś czas będę je robił. Do tego jeszcze jest naprawdę sycące. W końcu takie ziarna to czyste i zdrowe paliwo dla organizmu. Przepis podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym modyfikacjom) na Nutce Smaku . »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 186

Pistachio  to skarbnica wspaniałych przepisów.  To od Lo mam przepis na najlepsze bułeczki rodem ze Szwecji, to na tym właśnie blogu wygrałam swój pierwszy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baton bakaliowy bez pieczenia czyli poWeekendowe Łakocie odc.161 174

Lubicie batony? Ja miłośniczką nie jestem ale coś słodkiego zjeść od czasu do czasu lubię bardzo. Te batoniki można jeść prawie bezkarnie. Suszone owoce, ziarna i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pęczak z warzywami 187

Chata gdzieś nad jeziorem. Zimno, wieje, pada, liście dawno pospadały z drzew. Ogień buzuje w kominku. Noże idą w ruch. Papryka, cebula, marchewki i pęczak. Wspólnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety w sosie 168

mięsa lub  szczypta soli-  pół płaskiej łyżeczki pieprzu-łyżka papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 przeciery 200 g,  śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo do utarcia, coś zielonego, tłuszcz do smażenia. Do przygotowania sosu potrzebujemy duży słoik gdzie wlewamy śmietanę i przeciery pomidorowe, dodatkowo 200 ml wody i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)się usmażą, to wówczas dodajemy wcześniej przygotowany sos. Całość przesmażamy dokładnie mieszając i gdy na patelni się zagotuje wyłączamy grzanie. Serwujemy na gorąco do ryżu, makaronu, ziemniaków lub z pieczywem. Smacznego

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania