rozpocząć moją przygodę z dietą rozdzielną musiałem zrezygnować z kanapek z wędliną, serem białym i żółtym, jajkami itd... Otóż problem jest pozorny i można go rozwiązać szukając alternatywy dla pieczywa, a zarazem dla węglowodanów. Po skończonym rejsie w Chorwacji, czekając na autokar w marinie w Sukosanie, który jest dopiero o 21:30 musiałem coś jeść. Wcześniej przygotowałem sobie pojemnik(...)koniecznie musimy go przyprawiać. Układamy wędlinę, smarujemy np. majonezem i posypujemy posiekaną cebulką, szczypiorkiem lub pietruszką. Jedyne co pozostaje to rozkoszować się nową formą kanapek bez zapychającego jelita pieczywa (w szczególności pszennego). Myślę, że nie tylko ci, którzy dbają o zdrowie będą zadowoleni, również wszyscy Ci, którzy chcą schudnąć, a nie mogą rozstać się z kanapkami znajdą w tej metodzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowieefekt jest bardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać! Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster. Nie bez znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty, bo smak ma znaczenie. Połączyłam ogórek zielony z jogurtem naturalnym, posiekaną natką i czarnuszką i tym razem takie połączenie bardzo mi smakowało, dlatego też polecam(...)chrupiące pieczywo, orzeźwiający ogórek z jogurtem i najadając charakteru czarnuszka, niby niepozorna, a zmienia smak tradycyjnych produktów! Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką Składniki: 1 bułka włoska ciabatta 1 ogórek zielony, gruntowy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki czarnuszki sól do smaku koperek do dekoracji Przygotowanie: Ciabattę kroimy
Moja smaczna kuchnia1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki
KorniszonkiMielimy Kochani, mielimy! jak nie ozorem to w maszynce do mielenia. No dobra, przynajmniej ja mielę. To jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków, no
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze zastanawiało mnie jak smakuje czarnuszka (Nigella) nie w wypiekach a w potrawie na gorąco. Przekonałam się, że całkiem nieźle wykorzystując pomysł na przygotowanie ryżu. Jaśminowego
Dzieje kuchennej WiewióryWakacje, czas lata, ciepła i odpoczynku nieodmiennie kojarzy mi się z jagodami i borówkami. W tym roku nie dane mi było jeszcze samej pozbierać jagód
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki spód 190 g- 12sztuk Graham -pieczywo chrupkie 40 g niesłodzonego kakao 65 g z brązowego cukru 85 g masła stopiony Wykonanie Podgrzać piekarnik do175 ° C forma 20x20 cm .Zblendować pieczywo chrupkie ,a następnie dodać resztę składników i ponownie zblendować .Wyłożyć do formy i uciskać do dna ,aby było równe.Piec przez 8 minut . Nadzienie serowo- kokosowe
w mojej kuchniPieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około
Smak mojej kuchnikomponuje się z tymi owocami :) Aromatyczne, słodkie, bardzo leśne...a do tego mięciutkie tosty z chrupiącą skorupką. Idealne śniadanie środka pochmurnego tygodnia, a także idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Razem z Mamą wtapiamy się w jagodowy poranek na puszystej chałce, a w tle stare piosenki ze starego radia...może się dołączysz? ;) Tosty francuskie z chałki z sosem jagodowym(...)porcje Potrzebujesz: 4-6 kromek chałki (lub innego pieczywa) 2 jajka 4 łyżki mleka 1/2 łyżki masła 2 łyżeczki oleju roślinnego Sos jagodowy: 3/4 szklanki umytych jagód 2-3 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki posiekanego drobno świeżego rozmarynu. Sposób przyrządzenia: 1. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. 2. Na patelni rozpuść masło razem z olejem. 3. Kromki
Kuchnia w Słońcu Skąpanakoperek, ogórek i rzodkiewki. Przyprawić do smaku i wymieszać. Opcjonalnie można dodać odrobinę drobno posiekanego czosnku. Na końcu dodać obrane ze skorupki jajko pokrojone w cząstki. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem. Wersja do zabrania z domu Przygotować odpowiednio duże pudełeczko, aby wszystkie składniki zmieściły się w nim. Do pudełeczka włożyć pokrojone rzodkiewki i ogórek. Dodać szczypiorek i koperek. Jajko można(...)otwierania. Ewentualne przyprawy wysypać na kawałek folii spożywczej. Nie dodawać ich do warzyw przed jedzeniem (chodzi głównie o sól), gdyż podejdą one wodą i staną się mniej apetyczne. Pieczywo owinąć szczelnie folią spożywczą. Bezpośrednio przed jedzeniem twarożek otworzyć i dodać do warzyw znajdujących się w pudełku. Całość przyprawić i wymieszać. Tym przepisem rozpoczynam cykl propozycji drugich śniadań, które można
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką
Korniszonkipieprz. Dodać kurczaka oraz cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pieczywo arabskie (tortille) podrzeć na mniejsze kawałki i połową z nich wyłożyć dno żaroodpornego naczynia. Mięso ułożyć na pieczywie, zalać pozostałą marynatą, przykryć pozostałymi tortillami również podartymi na mniejsze kawałki. Wstawić
Codzienne GotowaniePasta jajeczna jest idealna do pieczywa. Dzisiaj przygotowałam ją z serkiem kremowym i szczypiorkiem, wyszła bardzo smaczna, delikatna i pachnąca. Polecam. SKŁADNIKI : 10 jajek ugotowanych na twardo 100 g serka topionego typu gouda 1 pęczek szczypiorku 1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku(...)siekamy. Do miski przekładamy jajka, szczypiorek, serek, majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie ugniatamy widelcem aż składniki się połączą. Pastę przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce, podajemy do pieczywa, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolipyszny dip pochodzi z Bliskiego Wschodu i nazywany jest Koosa Ma Laban. Tamtejsza kuchnia pełna jest tego typu past, w których można maczać pieczywo typu pide lub chrupiące warzywa. Koosa Ma Laban jest świetną i bardzo świeżą w smaku alternatywą dla takich znanych i lubianych smakołyków jak hummus, czy baba ghanoush. Ale właściwie dlaczego alternatywą? Prawdziwy wschodni stół zastawiony jest(...)oliwie, na większym ogniu, do zrumienienia (5 - 10 minut). Ostudzić. Część mięty i skórki cytrynowej oraz oliwki odłożyć do dekoracji. Pozostałe składniki zmiksować krótko blenderem. Podawać ze świeżym pieczywem lub warzywami krojonymi w słupki
zadanie-gotowaniegotwać 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści cisnienie boczek wyjąć na talerz i dobrze wystudzić, z szybkowara odlać nadmiar wody, cebule z czosnkiem blenderem zmiksować, będzie do posmarowania pieczywa lub można zamrozić i dodać później np. do bigosu boczek jest kruchy, delikatny, aromatyczny i do pieczywa smakuje wybornie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię