pieczenie - 19054 przepisów (strona:858/1271)

Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 512

pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy.   Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem.  Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 3-5 minut (lub więcej) do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe zapiekanki podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Moje posty

Słodka Strona
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 215

soli. Następnie posypujemy startą mozzarellę, wykładamy pokrojony serek brie oraz kurki (jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć w ciepłej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi).  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.    Moje posty

Słodka Strona
Krakersy solone 178

Dodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki (kształt można dobrać wedle swojego gustu).  Piec 15-20 minut do zrumienienia w 180 st. C. Najlepiej smakują po schłodzeniu, a stygną momentalnie. Udanych wypieków

Moje pyszne gotowanie
Szybka napoleonka z masą grysikową 279

Ciasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą

Moje pyszne gotowanie
Proziaki (chlebek sodowy) 200

Proziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej  ( "proza" - soda oczyszczona ). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne. I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc

Moje pyszne gotowanie
Drożdżówki z serowo - mannym nadzieniem 188

kółka). Każde kółko, rozpłaszczamy, w środku robimy delikatne wgłębienie i na każdą bułeczkę kładziemy porcje masy (ja kładłam tak po łyżce, takiej pożądanej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy nasze bułeczki ok. 20-25 min. Aż się ładnie zarumienią. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Makowiec 204

drugą częścią.  Wykładamy na blachę i znów dajemy im podrosnąć. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy. *Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą. Lukier: 270 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka kieliszek rumu Puder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka z mocno czekoladowym nadzieniem 196

kostkę nakładamy na kwadracik ciasta i dokładnie go zlepiamy, aby nie było pęknięć i dziur. Rozkładamy na blachy wyłożone papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego :) *mi nie wyszło tego dużo, niestety tylko 3 sztuki. Z resztą czekolady też zostały mi tylko cztery kostki. Potem żałowałam, że nie mam ich więcej, bo były

Moje pyszne gotowanie
Tort czekoladowy z żurawiną 191

znów wszystko dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy. Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić. Piec ok. 40-50 minut. Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem na dół po troszkę zrobiła mi się, kopułka. Ale jak tak się studziło to zmalała. Następnie przeciąć na trzy blaty. Masa

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowa szarlotka z budyniem 187

Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 - 50 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka jęczmienne kruche 155

ciasto.  Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem.  Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 20 minut, aż ładnie zbrązowieją. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Kulki kokosowe (Kokosanki) 202

Następnie ubić dokładnie białka na sztywno i dodać do wiórek. Dokładnie wymieszać. Następnie ręką nabierać równe porcje mieszanki i lepić z nich kuleczki. Każdą kłaść na brytfnkę wysmarowaną tłuszczem. Piec ok. 15 - 20 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Wyjąć na talerz i przestudzić. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z parówką i baczkiem 250

prowansalskimi. Z naszego wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i obtaczamy w nim paróweczki. Robimy takie podłużne bułeczki.  Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. A ciasto odstawiamy, aby trochę podrosło. Potem pieczemy je ok. 25-30 minut. Pyszne z ogóreczkiem kiszonym lub surówką z kapustki. Smacznego :D ************************************************* A teraz chciałabym was zaprosić na mojego nowego bloga.  Jakiś czas temu zaczęłam pisać

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania