pieczenie - 19054 przepisów (strona:852/1271)

Drożdzówki z czekoladą i cynamonem czyli Niedzielne Śniadanie odc.19 179

oprzeć! Gdy tylko je zobaczyłam u Lo wiedziałam, że je upiekę! Córci wczoraj obiecałam więc dzisiaj raniutko nim pojechaliśmy do kina szybko zagniotłam ciasto, uformowałam bułki i włożyłam do pieca. Jeszcze cieple przełożyłam do pudełka na "przed seansem". Dzieciaki je pożarły tuz po zakupieniu biletów i z pełnym brzuchem Córcia poszła na film a ja z najedzonym Synciem na rajd

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe racuszki drożdżowe z Gruszką 201

roku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców. Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaki ze Szpinakiem zapiekane w Cieście + łosoś czyli spóźnione Środowe Rybki odc.28 209

ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chili con carne z cynamonem, kminem i "dmuchaną " fasolą czyli Niedzielne Mielenie odc.11 181

swojemu. Tym razem zaszalałam i ugotowałam ogromny gar chili i wiecie co? starczyło raptem na dwa dni. Choć czasochłonne to pyszne i esencjonalne, bardzo spodobał mi się dodatek pieczonej papryki. Niestety moja fasola

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka korzenne czyli Ciasteczkowej Serii i Małego Łakomczucha w Kuchni cd. 209

ciasteczka bardzo długo. W końcu zrobiło się zimno, poczułam jesień i zachciało mi się korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka waniliowa na wiosne Niedzielne Śniadanie odc. 35, wspomnienie 190

permanentne i nerwy, i krzyki jakie z siebie wyrzucam. Ale wracając do rzeczy przyjemnych, mam dziś dla Was pyszną chałkę, wyjątkowo pulchną i wilgotną. Dwie chałki z tego przepisu piekłam w ubiegły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Slodkie buleczki z Majorki i Ciesc mamo! czyli Niedzielne Sniadanie odc.36 196

pierwsze "Cieść mamo!" z zamkniętymi oczami i uśmiechem na buzi, godzina leżakowania z drzemaniem i ciągłym poszturchiwaniem. 5.12 "mamo jeść!". No i rozpoczęliśmy niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada schabowa faszerowana konfitura cebulowa i sliwkami suszonymi 252

warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym dla Małżona i zrobiłam roladę ze schabu z pysznym wnętrzem. Podałam ją z pieczonymi ziemniaczkami, mizerią i marynowanym kalafiorem. Wg mnie było bardzo pysznie! Konfitura z cebuli 2 szalotki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krupnik na gesinie, z peczakiem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.57 - spozniony! 267

się, że nie dwie a cztery, bo każda "jedna" to dwa cycuszki razem z korpusem :) Cóż miałam robić? recyklingowe myślenie poszło w ruch, piersi zamarynowałam i w weekend będę piec a z korpusów ugotowałam pyszny bulion

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bulki bardzo dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.50 240

Zaświeciło słońce, w domu szykują się prace remontowe a ja piekę bułki. Miałam na nie chęć już od miesiąca. Wypatrzyłam przepis w listopadowej KUCHNI. Są bardzo słonecznie pomarańczowe, mięciutkie, wilgotne, z delikatną skórką. Pyszne! Oczywiście dzieciaki i prace remontowe nie pozwoliły mi zamieścić przepisu wczoraj! nadrabiam więc i życzę udanych wypieków :) Bulki bardzo dyniowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki 224

smaku i wymieszać.Na liść nakładać farsz i zwijać.Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką  wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.Podawać z sosem pomidorowym .Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rogaliki z różą 198

szklanka cukru, 10 dkg drożdży, 2 żółtka, 2 całe jajka, Wykonanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty

Anioły w kuchni
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 260

dalej mieszamy łyżką. Dajemy śmietanę i orzechy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości. Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami. Polewa: Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika. Następnie dekorujemy

Moje pyszne gotowanie
Udka miodowo-musztardowe 282

wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Piec mięso w 160 st. C przez ok. 50 minut (u mnie 1h), aż będą złoto-brązowe.Smacznego!!!Źródło: Siła smaku

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania