sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.Kr
Salonik smakówMożna ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 suszonych śliwek2 łyżeczki żelatynyłyżka oleju
Kulinarny PamiętnikPyszny i prosty serniczek bananowy na bazie serka homogenizowanego.Serniczek wykończony nieprzezroczystą galaretką w kolorze niebieskim, którą wybrała córeczka:)składniki:800 g serka naturalnego homogenizowanego4 średnie dojrzałe
Monia miesza i gotujeczęści rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez soli i pieprzu, sprasowany czosnek i serek topiony
Niezły Młynekprzygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając, zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 35 minut
Anioły w kuchniktórych nie rozmrażałam wcześniej. Ciasto zwinęłam jak struclę, których wyszło dwie, ponacinałam na paski. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem perlistym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedać ser, cukier waniliowy, oraz kieliszek likieru. Białka utrzeć i dodać do masy, mieszając już całość łyżką. Masę serową przełożyć na spód. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasz sernik ok. 60 minut. Wyjąć, wystudzić. Polewa: Śliwki drobno pokroić. Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę i razem gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści
Moje pyszne gotowaniepowinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wyrośnięty chleb posypać mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 230 ° C na 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 220 ° C i pieczemy 30-40 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Czekamy aż porządnie przestygnie i dopiero wtedy można kroić :) ja niestety nie umiem się powstrzymać
Delicious Titbitspieprzem i obsmażamy patelni ze wszystkich stron. Następnie smarujemy ją musztarda i posypujemy sezamem. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wokół układamy ząbki czosnku i jałowiec. Posypujemy listkami tymianku. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 ° C. Po wyciągnięciu w piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny
Przysmaki Karolkiusmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając aby nie przeciąć jabłka do jabłek nałożyć wystudzoną kaszankę i nakryć czubkiem jabłka piec w mikrofali na opcji kombi 600 Wat z 10 minut, jest smaczna kolacja, można podać z pieczywem...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięsuchymi składnikami, dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły.Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i posypać pokrojonymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka
wyzwania kuchenneproduktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza, a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki
Chilli Czosnek i OliwaGalaretka z pigwyPasta z pieczonej paprykiPassata pomidorowaDżem z pomidorów i chilliKiszone cytrynyJak wykorzystać kiszone cytryny?Ajwar
Chilli Czosnek i Oliwamajówkowych dniach bez słońca dzisiaj przywitały mnie jego promienie nieśmiało wpadając do kuchni. To najbardziej lubię w wiosennych porankach, spokój, ciszę, świergot ptaków, TO powietrze, TEN zapach. Wtedy najchętniej piekę a już od jakiegoś czasu chciałam sobie
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj miałam obiad z dwóch dań. Rzadko to się zdarza. Dzisiaj jednak oprócz zupy miałam kawał i to konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna w smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji. Tarta z botwinką
Dzieje kuchennej Wiewióry