pieczenie - 19054 przepisów (strona:855/1271)

Schab w pomarańczach 172

rękawa.  Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 30 minut.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka Cytrynowa 136

masło - miksujemy, a następnie wsypujemy suce składniki. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut.Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka biszkoptowe z ananasem 126

Zdecydowanie intensywny tydzień. Mimo wielu spraw do załatwienia, ogromu pracy i piętrzących się zajęć do wykonania, ciągle mam ochotę piec. Mimo zmęczenia jestem ciągle pozytywnie nastawiona Na przykład dziś, przygotowałam dla Was ciasteczka z dżemem wiśniowym, ananasem i bitą śmietaną. Bardzo prosta i smaczna propozycja deserowa nadająca się na co dzień i od święta. Zapraszam na ciasteczka biszkoptowe z ananasem

Słodkie Przyjemności
Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 163

części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.W tym czasie przygotowujemy krem.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.Mas

Słodkie Przyjemności
Tarta orzechowa z gruszkami 179

wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem cynamonowym.Wstawiamy do rozgrzanego do 165`C piekarnika i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1310

mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą szklanki, lub okrągłej foremki kółka, którymi wypełniamy metalowe foremki na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.W tym czasie przygotowujemy kremDo robota kuchennego wrzucamy zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany i wydrążony

Słodkie Przyjemności
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 149

wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka, które nakładamy na odwróconą blaszkę na muf finy, lekko przygniatamy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę.Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem. Podsmażamy około 2 minut

Słodkie Przyjemności
Babeczki z kremem bananowym i truskawkami 197

około 30 minut lub od razu rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wyciąć kółka którymi następnie wypełniamy foremki na babeczki które wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie przygotowujemy krem bananowy.Banany obieramy -powinny być dojrzałe - rozgniatamy na paćkę i łączymy z serkiem naturalnym.Na ostudzone

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z domowym twarogiem i malinami 169

cukrem trzcinowym. Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko łączymy tworząc małe okruszki  którymi następnie wypełniamy foremki na tartaletki, które wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.Po tym czasie tartaletki odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy twaróg.Zimną śmietankę ubijamy. Ser miksujemy lekko go przy tym mieląc i rozdrabniając, następnie dodajemy

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 159

zjeść, jednak czas oczekiwania (ponad 40 minut) nas odstraszył, więc ruszyliśmy w poszukiwaniu czegoś mniej zatłoczonego - tego dnia wcale nie było to łatwe. Ostatecznie wybraliśmy wcześniej zareklamowaną pizzę z pieca. Tradycyjna Hawajska i Pepperoni 50 cm szerokości na cienkim, kruchym cieście. Muszę przyznać, że naprawdę smaczna. Choć po powrocie do domu zrobiłam własną z której byłam bardziej zadowolona ;) Cały

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 184

dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką. Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już

Słodkie Przyjemności
Sos żurawinowy 137

może być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie, jak taki prosty sos może zmienić Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut!Składniki0,4 kg świeżej leśnej żurawiny100 g cukru * 2 łyżki mąki

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z sosem żurawinowym 217

około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie do miski wlewamy śmietankę i razem z cukrem pudrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy potroi swoją

Słodkie Przyjemności
Sernik świąteczny 285

mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
chleb z prażonym słonecznikiem 178

elastyczne. Wyrobioną masę zostaw w lekko naoliwionej misce, przykryj i odczekaj 50 minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne 30 minut. Piecz  góra-dół w 200-220 ° przez 35-40 minut. Aż spód chleba będzie zrumieniony i przy opukiwaniu , będzie wydawał głuchy odgłos. Taki chleb + świeże masło = MNIAMISMACZNEGO>CMOK

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania