wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę160 st. C. Pieczemy 35-40 minut.Babka pięknie upieczona. Wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania.Smacznego
Maminek kulinarnymieszamy łyżką. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z formy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyczasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.W dwa prostokąty zawijamy jabłka. Układamy je na dnie blaszki. Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramybrzegi ciasta.Pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy
Maminek kulinarnyminut. Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut. Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.W piekarniku powstały piękne góry
Maminek kulinarnyroztrzepanym białkiem jajka. Posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut. Gdy są rumiane wyciągamy z pieca i gotowe. Dodatek dżemu doda im smaku.Smacznego
Maminek kulinarnyWszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok).Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnylodówki na 2 godziny.Po tym czasie do wnętrza kurczaka wkładamy gałązki ziół i nakładamy "jegomościa" na otwartą butelkę z piwem. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy około godziny, aż kurczak będzie miękki, a skórka rumiana
Smakowity Blog Kulinarnywałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty
Smakowity Blog Kulinarnyfrancuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami.Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki.Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarnysokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem.Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sos czekoladowy:Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Dodajemy cukier waniliowy i rum, mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnymieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych
Smakowity Blog Kulinarnylodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne
Smakowity Blog Kulinarnyskórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem
Smakowity Blog Kulinarnyfilety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy orzechami. Filety wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut
Smakowity Blog Kulinarny