włożyć do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (3 półka, grzałka górna i dolna) na 30 minut do wyrośnięcia.Po upływie tego czasu podnieść temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec ciasto przez około 25 - 30 minut, aż do zarumienia (3 półka, grzałka górna i dolna).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście i paście cynamonowej można zastąpić masłem.Do ciast
Gospodyni MiejskaPrzyprawić solą i pieprzem.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Podwać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na tortownicę o średnicy
Gospodyni Miejskaśmietana dokładnie pokryła kurczaka.Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone.Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych
Gospodyni Miejskabrokuła, następnie pozostałą część makaronu. Całość zalać sosem serowym i posypać startym żółtym serem.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści a warzywa staną się miękkie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Makaron penne można zastąpić świderkami czy kolankami, a masło
Gospodyni Miejskawylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt.Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.Wystudzone ciasto rozwinąć
Gospodyni Miejskawyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku tymianku można zrezygnować.Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można
Gospodyni Miejskabazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka
Gospodyni Miejskamnie o średnicy 10 cm).Na każdym krążku ciasta układać farsz i formować pierożki. Tak przygotowane pierożki odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Podawać na ciepło lub zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi od 40 dużych
Gospodyni Miejskadodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin.4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody
SzczyptaSmaQOszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały
SzczyptaSmaQczasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze.- gdy ciasto sobie odpoczywa
Basia w kuchniśrodek każdej nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy.Takie kuleczki przekładamy do sztywnych papilotek i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i gdy się nagrzeje pieczemy babeczki przez około 15-18 minut.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.Smacznego
Mienta blogCake with chicken liverSkładniki.30 dag wątróbki1 cebula30 dag kapusty czerwonej1/4 główki sałaty lodowej1 łyżka masła1 łyżka bułki tartej1 łyżeczka majerankusól, pieprz1 łyżeczka kminkuCiasto.2 szklanki mąki12
Kulinarny karnet ChristopheraPiernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)Składniki;1 kg mąki,3 jajka,przyprawa do piernika,50 dkg miodu,20 dkg cukru,25 dkg masła,3 łyżeczki sody
Anioły w kuchnianyżuGałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy.Te zmielone połączyłam ze składnikami sypkimi, wymieszałam. Całość przesypałam do szczelnego słoja.Ciasta pieczone ze zrobioną przez siebie przyprawą będzie bardzo aromatyczne. Już podczas przygotowywania, w domu był niesamowity zapach :)Sposób przygotowania znalazłam na Artkulinaria.plI taka przyprawa posłużyła mi do zarobienia piernika korzennego
Proste Potrawy