pieczenie - 19054 przepisów (strona:875/1271)

Szpinakowa rolada z łososiem 450

wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt.Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.Wystudzone ciasto rozwinąć

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 177

wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku tymianku można zrezygnować.Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 255

bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka

Gospodyni Miejska
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 242

mnie o średnicy 10 cm).Na każdym krążku ciasta układać farsz i formować pierożki.  Tak przygotowane pierożki odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Podawać na ciepło lub zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi od 40 dużych

Gospodyni Miejska
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 222

dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin.4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 196

Oszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały

SzczyptaSmaQ
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 197

czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze.- gdy ciasto sobie odpoczywa

Basia w kuchni
Babeczki drożdżowe z makiem 197

środek każdej nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy.Takie kuleczki przekładamy do sztywnych papilotek i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i gdy się nagrzeje pieczemy babeczki przez około 15-18 minut.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.Smacznego

Mienta blog
Torcik z wątróbką drobiową 241

Cake with chicken liverSkładniki.30 dag wątróbki1 cebula30 dag kapusty czerwonej1/4 główki sałaty lodowej1 łyżka masła1 łyżka bułki tartej1 łyżeczka majerankusól, pieprz1 łyżeczka kminkuCiasto.2 szklanki mąki12

Kulinarny karnet Christophera
Piernik staropolski 193

Piernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie.  Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)Składniki;1 kg mąki,3 jajka,przyprawa do piernika,50 dkg miodu,20 dkg cukru,25 dkg masła,3 łyżeczki sody

Anioły w kuchni
Przyprawa korzenna do piernika 181

anyżuGałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy.Te zmielone połączyłam ze składnikami sypkimi, wymieszałam. Całość przesypałam do szczelnego słoja.Ciasta pieczone ze zrobioną przez siebie przyprawą będzie bardzo aromatyczne. Już podczas przygotowywania, w domu był niesamowity zapach :)Sposób przygotowania znalazłam na Artkulinaria.plI taka przyprawa posłużyła mi do zarobienia piernika korzennego

Proste Potrawy
Wigilijna gwiazda makowa 345

Brzegi dobrze ścisnąć. Torcik makowy naciąć w czterech miejscach, tak by środek nie został przecięty. Każdą tą część naciąć po środku jak na zdjęciu i zawijać do środka. Gwiazdę pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 45 - 55 minut.Smacznego i Wesołych Świąt

Niezły Młynek
Chleb gryczany z ziarnami 187

wysokości. Odstawiamy foremki z ciastem w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką. Chlebek powinien nam urosnąć do krawędzi foremek. Po 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.Przepis na ten chlebek znalazłam na opakowaniu mąki gryczanej

Aga w kuchni
Ślimaczki z ciasta francuskiego 196

szynki ( dobrej)10 dag  sera typy cheddar WYKONANIENa płat ciasta rozsmarowujemy  ketchup i ścieramy ser.Układamy kawałki szynki na całości..Zwijamy i kroimy w cienkie oczka. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 200 stopniSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Szybki drożdżowiec z serem 373

miejsce na kolejne 30 min.Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Na górę układamy rozdrobniony ser biały, miejscami kładziemy po łyżeczce masła i posypujemy brązowym cukrem – wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta, Ciasto drożdżowe

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania