Przekąskowe paczuszki 209parówek - 1 ser pleśniowy camembert - zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat nadziewamy pokrojonym w plasterki serem oraz parówką, a wierzch posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Pieczemy je w 180 C przez około 40 minut
Zainspirowana w kuchni
Ciasto dojrzewające na Piernik staropolski 2230piernika. Wszystko starannie wyrobić (najlepiej ręcznie). Następnie gotową masę przełożyć do emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5 tygodni. Piernik z tego przepisu pieczemy na 7 dni przed świętami. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Croissanty z borowikami 259bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę farszu i zawijamy w rogaliki. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 200 C przez 15 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Zawijańce drożdżowe z pesto 231warkocz.K ońcówki warkocza owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenie
Gołąbki tradycyjne 154patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę. Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz. Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni . Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną
W kuchennym oknie Ewy
DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 268miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st
Walijskie Pichcenie
Moje rogale marcińskie 347ułożyć na blaszce, pozostawiając spore odstępy. Przykryć je ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut lub do momentu zrumienienia. Wyjąć na kratkę i polukrować, dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. Smacznego
Pasja Smaku
Pomidory zapiekane z jajkiem i wędliną 316jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, by podczas zapiekania, pomidory nie przywarły do niego. Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut. Podajemy z zieleniną i oliwkami. Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone z czerstwego pieczywa :) Smacznego
Taste Of My Day
Kolorowy sernik na zimno 984Jest to ciasto znane pod wieloma nazwami. U mnie w domu jest od kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde
Malinowe Pocałunki
GRZEBIENIE Z POWIDŁAMI 216rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią. Gotowe lukrujemy , ew. posypujemy cukrem pudrem, gdyż są mało słodkie. Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu
Walijskie Pichcenie
MIELONE Z INDYKA 223bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą. Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut. Efekt... poniżej... a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj i pysznym
Walijskie Pichcenie
CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM 227zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I wymyśliłam, że zrobię z nich nadzienie do chlebków pita :) Nigdy nie piekłam chlebków pita, z prostej przyczyny: można je kupić u nas za niewielkie pieniądze w każdym markecie. Dziś postanowiłam upiec je po raz pierwszy. Przepis znalazłam w necie. Miałam nadzieję
Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 258Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h. Można już po godzinie wyjąć naczynie i sprawdzić czy mięso jest miękkie. Ja piekłam prawie 1.5h. Zjadać z chlebkiem lub innym dodatkiem
Walijskie Pichcenie
ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO 266papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200 o C. Dobre i ciepłe, i zimne
Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 287jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać. W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności od ... zawartości lodówki. Tak jest
Walijskie Pichcenie