pieczenie - 19054 przepisów (strona:886/1271)

Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką 205

szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.Pianka z ajerkoniaku:Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem

Oryginalny smak
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 219

oprószamy mąką. Rozprowadzamy przygotowaną masę i rozkładamy na niej obrany i pokrojony rabarbar.kruszonka:Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy do cukru i mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy i kruszymy na placku.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 40 minut.Smacznego

Oryginalny smak
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 180

Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Piec około 45 minut. Wyjąć, ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić na około godzinę do lodówki. Mus można również podać na ciepło. Sos:Do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy starty

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 186

dodajemy pokrojony miąższ z jednego bakłażana. Mieszamy i lekko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany płuczemy, osuszamy i wypełniamy przygotowanym farszem. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem, układamy bakłażany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut.Sos:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion

Oryginalny smak
Tartaletki z pitają (smoczym owocem) 172

Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180°C.Krem:Pitaję myjemy i przekrawamy na pół. Z jednej połówki wydrążamy miąższ, rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Dodajemy serek mascarpone

Oryginalny smak
Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami 189

Niektórym może się wydawać, że to dziwne połączenie… Ziemniaki na pizzy? A jednak. Nie zawsze trzeba trzymać się stereotypów Pizza jest naprawdę smaczna i aromatyczna

Oryginalny smak
Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 152

umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 12-15 minut. Następnie figi wyjąć, a powstały sos przelać do rondelka i zredukować.Upieczone figi ułożyć na talerzykach, polać sosem i posypać orzechami. Podawać w towarzystwie bitej

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 187

oliweksólPrzygotowanie:Polędwiczka:Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć polędwiczkę. Odstawić na około 2 godziny do lodówki. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 5 minut. Mięso musi odpocząć.Kasza:Na dużej i głębokiej patelni

Oryginalny smak
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 322

posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi i z wierzchu ponacinać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut.Dip:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i ewentualnie pieprzem.Smacznego

Oryginalny smak
Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową 295

długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Nadzienie:Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Ustawiamy dość duży ogień i mieszamy

Oryginalny smak
Bakaliowe jabłka z parowaru 234

późne śniadanie była dziś jajecznica z papryki , także obiadu nie robiłem :) Nie dałbym rady nic zjeść, ale wieczorem czemu nie :)Każdy na pewno pamięta z dzieciństwa smak pieczonych jabłek, te z parowaru smakują bardzo podobnie oraz przywołują miłe wspomnienia.Mógłbym skończyć na jabłku, miodzie i cynamonie, ale oczywiście byłoby za prosto :)Wczoraj będąc w Makro, natrafiłem na promocję na różnorodne

Parowar Faceta
Kruche różyczki - ciasteczka z marmoladą 177

siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż  kółek nakożyć paseczek marmolady. Zwinąć w rulon, i przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki.Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik gotowany 357

szklanka mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie:Do mąki dodać miękkie masło,śmietanę , jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą część piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Surowe placki nakłuć widelcem.Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy  Wszystko razem wymieszać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 172

lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać foremką wybrany kształt.Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika. Wystudzić na kratce

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zapiekanka makaronowa 338

wyłożonej papierem wsypać makaron, szynkę i paprykę  pokrojone w kosteczkę i usmażone pieczarki, przemieszać. Całość zalać sosem i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec ok 30 min do zmięknięcia makaronu. Wyjąć i posypać wierzch starkowanym serem, posypać jeszcze szczyptą oregano i wstawić do piekarnika aż do rozpuszczenia się sera

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania