Miał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i
Walijskie Pichcenienastępnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25min
Walijskie Pichcenierozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem
Walijskie PichcenieLekki, puszysty i nieprzesłodzony. Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia
Walijskie Pichceniewyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę keksówkę wysmarować oliwą. Moja jest dość szeroka więc chlebek nie wyszedł zbyt wysoki. Przełożyć wyrośnięte ciasto do formy i znów odstawić na 1 godzinę. Piec w temp. 180st ok 45 minut
Walijskie Pichcenieżaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. Warstwy układać do wyczerpania składników. Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków: i wersja z makaronem
Walijskie Pichceniekaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki i bardzo smaczny pomysł na popołudniowy deser ... Składniki: (na 6 szklaneczek
Walijskie Pichceniewbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić 2-3h. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać
Walijskie PichcenieRyż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem. Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Składniki: 1 szklanka białego ryżu
Walijskie Pichcenieposiekać. Wraz z pokrojonym boczkiem zrumienić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a płaskim dnem kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy cebulowy farsz. Piec w temp.180st, 20- 25 minut
Walijskie Pichceniedrobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek. Śmietanę i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę. Pieczemy przez około 35min w tem.180st
Walijskie PichcenieMiały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka
Walijskie Pichceniewrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Solimy, pieprzymy i dodajemy do niej majeranku. Na ułożone z naczyniu kiełbaski układamy podsmażoną cebulę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 25 minut (jeśli mieliśmy kiełbasę wcześniej parzoną) lub 45 minut (jeśli nasza biała była surowa). Między kiełbaski możemy ułożyć dodatkowo cienkie plasterki boczku
Walijskie Pichcenieforemki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st i pieczemy ok 1h (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce
Walijskie Pichceniesmarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy rogale do zrumienienia czyli ok 20 minut
Walijskie Pichcenie