Proziaki z dżemem malinowym

Proziaki z dżemem malinowym

Proziaki z dżemem malinowym

Proziaki czyli chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, pochodzi z Podkarpacia, gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą. Składniki: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 250 ml zsiadłego m... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moniki Smakołyki

Autor

Monika LMonika L

Kuchnia to moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki i nie chwaląc się naprawdę powstają z nich smakołyki.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

malinowe, ciasto, placki, śniadania, pizza , pizza przepis, ciasto na pizze, chleb, pieczenie, słodkie, ciasto z bezami, ciasto z kawą, pizza na patelnie, chleb mieszany, ciasto bez pieczenia z kawą, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia

Inne przepisy z Moniki Smakołyki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.