jajkami i cukrami. Dodać po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę i dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Masę przelać na przygotowany spód. Piec około 55minut w temp. 170st. Ostudzić. Sos: 125g serka kremowego naturalnego Apetina, 125g jogurtu naturalnego, 100g śmietany 18%, 50g cukru, cukier puder. Serek utrzeć
Z miłości do słodkościtygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie ! Do piernika potrzebna jest koniecznie przyprawa korzenna
Smaczna Pyzadodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Ravioli ma bardzo fajny smak, jeśli przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne). Podajemy polane sosem. Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :) SMACZNEGO!!! :) Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron" - Maurice Kirsch
Czerwona Porzeczkagorczycy i musztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną
ladykitchenokiennice świetnie chroniące przed intensywnym słońcem. Wewnątrz cały dzień jest dość chłodno, ale też dość ciemno. Również wystrój samych apartamentów nawiązywał do tradycji toskańskiej. Tradycyjna toskańska kuchnia. Piec był niestety nieczynny, poza kadrem znalazły się kuchenka z palnikami i piekarnik, które mieliśmy do dyspozycji. Agroturismo Cantagallo Taką ładną mieliśmy sypialnię w agroturystyce Cetine Vecchie Szukając agroturystyki, bardzo zależało
Chilli Czosnek i Oliwaszpinak doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszone sery, czosnek. Chwilę smażyć. Ugotowane muszle nadziać przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni piec 15 minut. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewymisce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango Papajapisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np . z czerwoną soczewicą i porem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni , z cukinii z lubczykiem , z kapusty , z pomidorami , z porem , z marchewką
Kulinarne przygody Gatitysmakoszy - popularną kaszankę czy jak kto woli krupniok z cebulą. Kaszankę nacinamy w wzdłuż, ale nie do końca. Upychamy do środka pokrojoną cebulę. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. Możemy dowolnie doprawić cebulę np dodając odrobinę przyprawy do grilla, innych warzyw. To Ty jesteś kreatorem swojej potrawy. Smaczne i proste. Polecam. insertCookd("6d9b865b199887ae4378be88aca09ca1
Malinowe Pocałunkiobrane migdały. Do ciasta dodajemy barwnik (nie jest to konieczne ale fajnie wygląda), formujemy palce, nacinamy na zgięciach. Miejsce na paznokieć smarujemy odrobina dżemu truskawkowego i wciskamy pół migdała.Pieczemy i gotowe
Malinowe Pocałunkiserka mascarpone - kilka łyżek nutelli do smaku - maliny do dekoracji Ciasto francuskie kroimy na 12 części. Wykładamy blaszkę do mafinek papilotkami i układamy do nich ciasto. Pieczemy do zrumienienia ok 15-20 min w temp 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Serek mascarpone mieszamy z nutellą do połączenia składników. Kremem dekorujemy ciasteczka i układamy maliny. Smacznego
Malinowe PocałunkiCoś na szybko? Nie ma problemu. Ciasto francuskie kroimy wedle upodobań nakładamy nutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się
Malinowe Pocałunkinabieramy na nią ciasto, które kładziemy na patelni. Pilnując, aby płomień nie był zbyt duży. Ponieważ wtedy racuchy spieką nam się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Pieczemy je na złoty kolor po obu stronach. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe polane sosem czekoladowym i udekorowane ulubionymi owocami. Sos czekoladowy: Czekoladę łamiemy
Malinowe PocałunkiKolejna fajna propozycja. Naprawdę idealne połączenie kremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania
Malinowe Pocałunkidzielimy na 6 równych części. Tzn w każdej paczce musi znaleźć się taka sama ilość całych szparagów. Każdą wiązkę obwijamy boczkiem. Skrapiamy oliwą i układamy albo w piekarniku i pieczemy ok 10-20 min w temp 180 stopi, lub tak jak ja troszkę na skróty. Ułożyłam na patelni i po prostu chwilkę podsmażyłam. Tak, aby boczek mi się zrumienił. Wylewamy
Malinowe Pocałunki