samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część roladki na skos, formując w połówkę gwiazdki. Bułeczki układamy na papierze pergaminowym i pieczemy je w temperaturze 175 C przez 20-30 minut, do czasu zarumienienia się. Czekamy, aż ostygną, następnie lukrujemy - oczywiście to tylko dla osób, które lubią bardzo słodkie bułeczki
Niezły Młynekolejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h.Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałkiNabić na patyczki mięso i szalotki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 5 minut, obracając szaszłyczki
Kulinarny karnet Christopherabył dobry dzień dla ojca Paolo. Dzieci, które od tygodni uczył nowych modlitw, w końcu zapamiętały kolejność łacińskich słów i brzmiały zgodnym chórem. Wprawdzie obowiązki przy piecu chlebowym powodowały, że na tonsurze zbierał się pot, ilość bochenków do wypieczenia zadała się rosnąć, a nie maleć
Gotuj z Blue RavenCzekamy około 10 minut aż wszystko ładnie napęcznieje. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Ja dodałam więcej wody i ząbek czosnku.Rozgrzałam patelnie z olejem i zaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka !Wyobrazcie sobie TEN zapach.Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku.I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych!Placuszki chrupiące, złote, pyszne
Z Kuchni Do Kuchnialbo nie tylko z nich. Doskonale nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, które można wykorzystywać pojedynczo albo łączyć ze sobą uzyskując nowy smak i kolor.Ja purée podaję do duszonego albo pieczonego mięsa z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje także do innych dań, oczywiście jeśli się je lubi. Zobacz przepis na Dorsza smażonego z boczniakami i puree
Smaczna PyzaTaką pastę podałam jako przystawkę na krakersach. Powtórzę ją, ale z pieczonym czosnkiem. Zastąpię nim kmin. przepis z "Palce lizać" z 13 listopada
Proste Potrawyłyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny4 łyżki przyprawy do piernikaWykonanie:Wszystkie składniki na ciastka mieszamy w wysokim naczyniu mikserem i nakładamy na urządzenie do wypiekania kilka łyżek i pieczemy ciastko. Gdy zarumieni się ściągamy z urządzenia i nawijamy na specjalny wałek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z resztą ciasta postępujemy tak samo aż do wyczerpania. Z tej porcji powinno wyjść
ciastkarnia na kruchym spodziedodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy.Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta. Zapraszam na stronę Mlekovity
Z Majeczką w kuchnizostała wyróżniona wKonkursie Miody Polskie. Konkurs został zorganizowany na blogu Kuchnia w zieleni.1 miejsce:gin - tarta sernikowa z pieczonymi śliwkamiWyróżnienia:Charlotte - piernik staropolskiUrszula - Proste potrawy - miodówka Marianna - Miodowe lody sernikowe Gratuluję Gin za zajęcie 1 miejsca, wyróżnionej Charlotte i Mariannie również :)A oto moja nagroda
Proste Potrawymoim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok.Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C.masa350 g sera mascarpone200 ml śmietany kremówkiskórka starta z cytryny350 g jagód30 g ( 3 łyżki) cukru pudru Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę
pieprzny smaczekmisce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie.Blachę posmarować olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C.Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno, na obiad lub na kanapki. Są mięciutkie, sycące, delikatne acz wyraziste i bardzo bardzo smaczne
pieprzny smaczekcukru, dlatego niestety nie jest zalecane dla cukrzyków. Dzisiaj przygotowałam dla Was jedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-) Składniki: 4 pieczone buraki czerwone 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego
pieprzny smaczekmaśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z sałatka buraczana.Miłego dnia
pieprzny smaczekczęść ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek lub ze szklanką mleka na kolację
pieprzny smaczekpołowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam na ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta.Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella i Mozzarella Maxi Mlekovity. Polecam bo ser przepyszny i super ciągnący.Całą gamę produktów znajdziecie
Z Majeczką w kuchni