ciasteczka bardzo długo. W końcu zrobiło się zimno, poczułam jesień i zachciało mi się korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki
Dzieje kuchennej Wiewiórypermanentne i nerwy, i krzyki jakie z siebie wyrzucam. Ale wracając do rzeczy przyjemnych, mam dziś dla Was pyszną chałkę, wyjątkowo pulchną i wilgotną. Dwie chałki z tego przepisu piekłam w ubiegły
Dzieje kuchennej Wiewiórypierwsze "Cieść mamo!" z zamkniętymi oczami i uśmiechem na buzi, godzina leżakowania z drzemaniem i ciągłym poszturchiwaniem. 5.12 "mamo jeść!". No i rozpoczęliśmy niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku
Dzieje kuchennej Wiewiórywarsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym dla Małżona i zrobiłam roladę ze schabu z pysznym wnętrzem. Podałam ją z pieczonymi ziemniaczkami, mizerią i marynowanym kalafiorem. Wg mnie było bardzo pysznie! Konfitura z cebuli 2 szalotki
Dzieje kuchennej Wiewiórysię, że nie dwie a cztery, bo każda "jedna" to dwa cycuszki razem z korpusem :) Cóż miałam robić? recyklingowe myślenie poszło w ruch, piersi zamarynowałam i w weekend będę piec a z korpusów ugotowałam pyszny bulion
Dzieje kuchennej WiewióryZaświeciło słońce, w domu szykują się prace remontowe a ja piekę bułki. Miałam na nie chęć już od miesiąca. Wypatrzyłam przepis w listopadowej KUCHNI. Są bardzo słonecznie pomarańczowe, mięciutkie, wilgotne, z delikatną skórką. Pyszne! Oczywiście dzieciaki i prace remontowe nie pozwoliły mi zamieścić przepisu wczoraj! nadrabiam więc i życzę udanych wypieków :) Bulki bardzo dyniowe
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaku i wymieszać.Na liść nakładać farsz i zwijać.Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.Podawać z sosem pomidorowym .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliszklanka cukru, 10 dkg drożdży, 2 żółtka, 2 całe jajka, Wykonanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty
Anioły w kuchnidalej mieszamy łyżką. Dajemy śmietanę i orzechy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości. Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami. Polewa: Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika. Następnie dekorujemy
Moje pyszne gotowaniewszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Piec mięso w 160 st. C przez ok. 50 minut (u mnie 1h), aż będą złoto-brązowe.Smacznego!!!Źródło: Siła smaku
Kuchnia domowa Anikrokiety są gotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach :* pyszny kurczak z kuskusem i papryką plus nadziewane
Magiczne Życie Martymiski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.Do ozdobienia:Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi
Oryginalny smaksprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji
Anioły w kuchniubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie ubić. Osobno ubić żółtka. Połączyć pianę z żółtkami, mąką pszenną, fasolą i kandyzowaną posiekaną cytryną. Dobrze wymieszać i przełożyć do małej foremki. Piec 30 minut w temp.180 stopni. Posypać cukrem i zajadać... fasolówkę
Kulinarny karnet Christophera