Placki z cukinii (wykorzystanie żółtek) 212Placki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiow y. Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć do malaksera Dodać żółtka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos tzatziki 176zajmujący niewiele czasu, który można podawać do mięs z grilla lub wędlin. Ja podaję również do placków ziemniaczanych i placków z cukinii . Fajnie smakuje też z pasztetem drobiowym . Tzatziki robię tak, że łączę śmietanę, jogurt naturalny, czosnek i świeży ogórek. Składniki: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 1 ząbek czosnku (choć ilość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drobiowa wątróbka z cebulką - po prostu:) 207Dawno nie jadłam wątróbki, a została mi z pasztetu , który robiłam jakiś czas temu. Wtedy tę resztkę zamroziłam i zupełnie o niej zapomniałam. Dzisiaj sobie przypomniałam i naszła mnie na nią taka ochota, że nie mogłam się opanować, żeby jej nie zrobić. Taką zwykłą-niezwykłą z cebulką:) Zjadłam z kajzerką. Składniki: 30 dag wątróbki mleko do zalania wątróbki 2 cebule
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 176Kiedyś widziałam w sklepie, słoikach, gotowy gulasz wieprzowy po węgiersku firmy, która produkuje również pasztety... Jakoś do mnie ten słoik nie przemówił... Mój gulasz nie jest może węgierski, ale za to na pewno zdrowszy od tamtego, spotkanego na półce w sklepie ;) To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch, trzech dniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Hummus 227walentynki jako dzień nowych kulinarnych doświadczeń. Dziś padło na hummus. Ponoć to odkrycie roku, więc jak nie spróbować? Przepis jest połączeniem wielu różnych, jakie znalazłam. Hummus smakuje troszkę jak pasztet. Mi bardziej do gustu przypadła tahina, dla której znajdę szersze zastosowanie w swojej kuchni. Lubię ją nawet w gorzkawej wersji, ale ja i kawę piję bez cukru Hummus Drukuj przepis
CoolinarniePL
9 Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Sączu 146uwagę i uważam za godne polecenia. Zacznę od przyrządzanych wedlug staropolskich receptur wędlin z Podstolic. Zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych. W swojej ofercie posiadają różne wędliny, kiełbasy, pasztety, salcesony, kabanosy. Ich produkty cechują się charakterystycznym dla staropolskich wyrobów aromatem i wykwintnym smakiem, produkowane są według tradycyjnych, rodzinnych receptur. Zdobywcy godła promocyjnego Agro Polska, I miejsca w konkursie Smak
noteskulinarnyfiga
Pomidory w słoikach na sos do pizzy lub spaghetti. 203minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej
Przepisy i porady kulinarne
Pasztet z cukinii 427Wegetariański aromatyczny pasztet z cukinii z dodatkiem sera mozarella, świetny na kanapki lub jako przekąska. Szybka i prosta potrawa, a smakuje wybornie. Składniki: 3 szkl. cukinii startej na grubych oczkach (dobrze odciśniętej) 3 cebule 1,5 szkl. bułki tartej 200 g sera mozarella 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 3 jajka łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki kurkumy łyżka suszonego tymianku sól, pieprz
wyzwania kuchenne
Domowy pasztet. 171Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka
Symfonia smakowa
Turcja - BELEK - Güral Premier Resorts & Spa 152bufetu: • śniadania w godz. 7:00-11:00, - bardzo bogaty wybór w którego w skład wchodziły - całe rzędy serów od zwykłych po najbardziej wyszukane około 20 rodzajów, szynki, pieczenie, pasztety, warzywa, owoce, naleśniki oraz cała masa różnych sosów do nich, śniadania na słodko i zimno jogurty, dżemy, powidła, około 10 rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice
ClauditteMissCooking
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 206zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie na zdrowie. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę
ClauditteMissCooking
Pieczarkowa pasta kanapkowa 174Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala
Gotuj z Blue Raven
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 225zakwasie. Trzy rodzaje mąki, nasiona chia, pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki czosnku niedźwiedziego. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując z czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową lub z czeremchy i czekolady ). Gorąco polecam :) Czas przygotowania: zakwas
SzczyptaSmaQ
DUUUŻO RZODKIEWKI 192solą i pieprzem. Wkładam na noc do lodówki, aby smaki się wyostrzyły:) Zjadamy z tradycyjnym w naszym domu Murzynem (ciasto drożdżowe nadziewane białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i szynką - PYCHA!) , pasztetem. Smacznego
KUCHARNIA
TU I TAM nr 9. Śniadanie dla Ciebie. Po mojej stronie nieba. 221jeśli w ogóle, takie zjem. Jest rzeczywiście dla prawdziwych "myśliwych" - zresztą poczytajcie sami z czego się składa! Bigos po myśliwsku, pieczeń z sarny, jelenia lub dzika, kiełbaski pieczone, pasztet z zająca, dodatki: pieczywo, pomidory, ogórki, masło, ketchup, do tego napoje: kawa, herbata, soki, wody mineralne oraz napoje alkoholowe: wódki, krupnik... Mam nadzieję, że Amber nie liczy dziś na taki
KUCHARNIA