pasztet - 4225 przepisów (strona:210/282)

współpraca z Polsoja // chili&sugar na facebooku! 204

smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami,  tortellini z wędzonym tofu ,  tofu tradycyjne  naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane,  pasztet sojowy tradycyjny ,  wege pasta  francuska, wege pasta węgierska. Przy okazji chciałam ogłosić, że od dzisiaj chili&sugar jest także na facebook'u! :)  Jeśli lubisz mojego bloga

chili & sugar
Szpinak w papierze ryżowym z sosem gorgonzola 148

Zwłaszcza ten sos z gorgonzoli, mniaaaam :) Zobaczmy co jutro na obiad wymyślimy. Może coś co też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia na Kuchnia+ ogląda jakiś program o pasztecie, a ja świeżo po zjedzeniu tych "sajgonek" serwuję wam przepis. farsz: pierś z kurczaka szpinak 2 łyżki gęstej śmietany 100 g sera żółtego papryka słodka w proszku, czosnek granulowany, gałka

Marder&Marder Manufacture
Czosnkowa mielonka ze słoika 189

możecie się zapoznać tutaj  (oczywiście polecam zapoznanie się z całym asortymentem sklepu). Fajnych przypraw mają pod dostatkiem, ale my skupiliśmy się na tych do wszelakich słoikowych smarowideł: mięs, pasztetów, mielonek, itp. Właśnie żeby smaki dzieciństwa sobie przypomnieć. Chociaż akurat tym razem zrobiliśmy wyjątek i zamiast gotowej mieszanki sami dobraliśmy różne przyprawy. Ale jeśli wam się nie chce bawić

Marder&Marder Manufacture
Sernik z malinami na serku mascarpone 150

nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 178

Wiele tygodni temu rozpoczęliśmy cykl "słoikowy". W każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła

Marder&Marder Manufacture
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 196

Mieliśmy kilka tygodni przerwy od Dobrej Kiełbasy. Bo, jak być może pamiętacie, jakiś czas temu zakończyliśmy długo trwający cykl poświęcony słoikowym smarowidłom do chleba. Mielonki, pasztety i wszelakie możliwe smarowidła. 10 tygodni was tym raczyliśmy, w każdy poniedziałek. Było warto, bo cykl ten cieszył się wśród was sporym powodzeniem. Zresztą nie ma się co dziwić, bo było to naprawdę smaczne

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z żurawiną 155

ochota i zapał mi nie miną i znowu będzie tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem, czy wszelakimi wędlinami. Mieliśmy z Madzią naprawdę wyborne kanapki do pracy. Jedliśmy go chyba ze 4 dni i wciąż był tak samo świeży jak na początku. To bardzo dobry

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z mięsem 157

zostało i trzeba było jakiemuś recyklingowi je poddać. Więc jeżeli zalegają wam jakieś resztki mięsa i nie bardzo macie pomysł na ich wykorzystanie to zawsze można je przerobić na pasztet albo na pierogi właśnie. Zresztą pomysłów na wykorzystanie takich resztek mamy znacznie więcej. Grunt żeby nie marnować jedzenia. Wszystko co da się wykorzystać to wykorzystać należy (pamiętam jak kiedyś jakiś

Marder&Marder Manufacture
Weganizm w podróży 163

plecaku. Dlatego warto mieć choćby jeden. To samo tyczy się gorzkiej czekolady. Jeżeli nie wiemy, czy w okolicy będą sklepy z opcją wegańską, można zabrać też ze sobą wegańskie pasztety, które nie zajmują dużo miejsca, a będziemy mieli przynajmniej na jakiś czas zapewnione rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Jeżeli ktoś ma przed wyjazdem więcej czasu może przygotować sobie w domu

Bananowe Pole
Pasztet/wątrobianka na kanapki bez pieczenia 152

bardziej tak tłustej z powodu specjalnego tuczenia tych ptaków. Ale dzięki lekturze wspomnianej książki przypomniałam sobie jeden z odcinków programu kulinarnego prowadzonego przez Agnieszkę Kręglicką i przygotowywany przez nią pasztet z wątróbek. Przepisu nie pamiętam i dlatego zapisuję tutaj inspirację tamtą pastą. Składniki : 500 g wątróbki indyczej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu garść żurawin

Weekendy w domu i ogrodzie
Dieta a trądzik - mleko krowie i jego przetwory 197

stopniowo próbować wykluczać inne produkty - jogurty, kefiry, serki wiejskie, sery żółte.   Niektórzy mogą spróbować też podejść do tematu bardziej restrykcyjnie i wyeliminować WSZYSTKO co zawiera białka mleka - pieczywo, pasztety, parówki,   większość słodyczy (to przede wszystkim). Należy robić to bardzo ostrożnie, w przeciwnym wypadku bez odpowiedniej wiedzy możemy sobie narobić więcej szkody niż pożytku. Podsumowując: mleko może nasilać trądzik

Powiedz dietom nie
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 138

uniwersalnym. Jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Podobnie jak migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów. koszt : 12,5- 30,00 zł/ 300 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet jarski z kaszy manny z zielonym groszkiem 144

Mój ulubiony przepis na domowy pasztet. Polecam szczególnie wegetarianom, osobom będącym na diecie bezglutenowej. Wykonanie ekspresowe i proste. Smak niezapomniany :) Składniki: 4 ziemniaki 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 cebula 1 por 1/3 szklanki suszonych grzybów leśnych 10 dag kapusty 1 marchew ½ szklanki śmietany ½ szklanki kaszy manny 4 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowy domowy pasztet z groszku i szynki 132

Prosty w przygotowaniu, pyszny i bardzo efektowny :) Tak przyrządzony pasztet skusi nawet największego niejadka ! :) Składniki: 30 dag szynki drobiowej 60 dag zielonego groszku (może być mrożony) ¼ kostki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 bułka 4 jajka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Bułkę namoczyć w odrobinie mleka, następnie odcisnąć i zmielić razem z szynka.  Stopić

Tradycyjna Kuchnia