Soczewica daje w kuchni nieskończoną liczbę możliwości - zupy, pasty, pasztety, potrawki - do wyboru do koloru. Ja wybrałam najprostrzą wersję jej przygotowania, czyli sałatkę, ale nie byle jaką, bo ognistą z chilli, gorgonzolą i pieczonymi pomidorkami ;) Całość smakuje wybornie, a przy tym świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Polecam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze
DefinicjaSmakuPyszna i szybka opcja na kanapki. Alternatywa dla zwykłych pasztetów sklepowych. Zachęcamy do wypróbowania, zwłaszcza że nie zajmuje wiele czasu! Wegański paprykarz z marchewki Przepis na ok. 1 słoik 500 g Potrzebujemy: - 6 dużych marchewek - pół szklanki nieugotowanego ryżu (lub 1 torebka) - 1 papryka - pół dużej cebuli - pół łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka papryki słodkiej - odrobina lubczyku suszonego - sporo pieprzu ziołowego
Bananowe Polesamym czasie kroimy dymkę Ugotowane na parze składniki przekładamy do malaksera, solimy i dodajemy pieprz oraz przyprawę do kurczaka. Wsypujemy też pokrojoną dymkę. Wszystko dokładnie mieszamy Tak przygotowany pasztet wkładamy do lodówki, a po dokładnym schłodzeniu kroimy w plastry Smacznego i na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepis na tofucznicę znajduje się w tym poście . 5. Kanapki różnej maści Inną opcją są tradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy! Życzymy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleMoim zdaniem najlepsze są po 4-ch dniach, jeszcze nie ukiszone, ale już musujące. Z wyraźnym akcentem czosnku i kopru, pikantne od chrzanu... Uwielbiam je do chleba z pasztetem
Kuchnia Prezydentowejdostepny tutaj . Na moim blogu znajdują się również recenzje innych produktów Primaviki: Paprykarz z kaszą jaglaną Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Masło orzechowe bez soli i cukru Pasztet pomidorowy z cieciorką
Kto ugości moich gości?szklanek rosołu lub bardzo aromatycznego bulionu , rosół gotuję zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki makaronu w kształcie
Mango PapajaJeszcze jedna alternatywa dla kupnych wędlin. Teryna czyli rodzaj pasztetu pieczony w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym." Czytaj więcej
Wiem co jemWyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku
Wiem co jemwyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień
Wiem co jemwędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska
breakfast of dreamsZiarenkowo :) Wyjdź na chwilę z pokoju i zostaw otwartego laptopa...Simba ma dziwne nawyki jeśli chodzi o miejsca do ucinania sobie drzemki... Kolacyjnie - szpinakowy omlet z białek z wege pasztetem meksykańskim od Primaviki, kiełkami i pieczarkami. W lutym stałam się posiadaczką tego o to tableta i jak na razie jestem zadowolona ;) Ktoś z Was również z niego korzysta? Jakie jest
breakfast of dreamswszystkim nie myśleć "zamknęłam" się w kuchni i upiekłam dwa serniki i ciasteczka :) Właśnie - jak Wasze przygotowania do Wielkanocy? U mnie będzie jeszcze na pewno jakiś wege pasztet, zastanawiam się też nad jeszcze jednym ciastem - babką, zobaczymy czy znajdę dzisiaj czas żeby ją upiec. Wam za to mogę polecić tę bezglutenową, cytrynową babkę, którą upiekłam jeszcze przed wyjazdem do Finlandii
breakfast of dreamsPieczemy jeszcze ok. 25-30 minut. Zostawiamy je noc w piekarniku (masa z tofu musi zastygnąć, poza tym najlepiej smakują po wystygnięciu :)). Smacznego! Przy okazji zapraszam na kolejny wegański pasztet! Tym razem w wersji mini - upieczony w foremkach na muffiny :) Wykonany z białej fasoli, z dodatkiem suszonej żurawiny, Był przepyszny! (kliknij na zdjęcie poniżej
breakfast of dreams