Krem z czerwonej soczewicy 169Często używana jest w kuchni wegetariańskiej, zawiera dużo białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Jest idealna nie tylko do zup albo sałatek, ale można zrobić z niej też np. pasztet (przepis tutaj ). Dodatkowym plusem soczewicy jest, to że daje poczucie sytości, więc zmniejsza apetyt na przekąski między posiłkami. oczewica czerwona , która jest najpopularniejsza, to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku
Bon appetit mon amie
Ciasto z cukinią 178Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze
Bon appetit mon amie
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 228Dziękuję :) Paczuszka zawiera trzy sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami
Kuchnia z widokiem na ogród
Kardamon 267zrobić, gdzie dodać? Kardamon stosuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Jest doskonały do herbaty, ciast, sałatek owocowych, ale także do potraw z ziemniaków czy wszelakich pasztetów
greenscarf
Serowe muffiny z brokułem 227raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;) Zapraszam również na: Muffiny z serem i bekonem Muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową Pasztet chlebowo-mięsny pieczony w formie na muffiny
Trzeci talerz
PRIMAVIKA - w poszukiwaniu masła orzechowego idealnego 210najważniejsze pozbawione wielu "ulepszaczy" , tak powszechnych w obecnej żywności - konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, glutaminianu sodu . W oczy rzuciły mi się zwłaszcza: Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną - bezglutenowy i bezcukrowy Pasztet pomidorowy z cieciorką - bez substancji konserwujących Hummus oliwkowy - bez cholesterolu Hummus paprykowy - bez cholesterolu Ketchup BIO bez dodatku cukru - dla dzieci Więcej o powyższych przetworach już wkrótce. Będę nie tylko
Grunt to przepis!
Poszukiwaczu smaku, strudzony wędrowcu - Skworcu - Ocena produktu 167lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany komosą ryżową
Gotowanie i blogowanie
Kuchnia luty 2016 275którym znalazły się …, ale bądźmy szczerzy bycie wegetarianinem jest dużo łatwiejsze niż weganinem, bo w większości wegetariańskich przepisów nadrabia się smak tonami serów, no i jaja każdy „pasztet” skleją. W każdym bądź razie mamy to zapiekanki (ser, ser i jeszcze raz ser), ale też znalazł się ciekawy przepis na zapiekankę z cebuli, ziemniaków i jabłek (będę testować
greenscarf
Wegański parmezan z migdałów 185się do wszystkiego. Nie tylko zamiast zwykłego, ale również jednocześnie. Można posypać nim makaron, można dodać do sałatki lub zupy. Można użyć go do pesto. Ja sama dodawałam do pasztetu warzywnego i do past (hummus, pieczarkowe pate). Wykonanie jest niezwykle proste. Jedyny problem to płatki drożdżowe. Możemy zrobić je sami (choć ... [Read more
Gotuj z Blue Raven
Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem 256smaku sosami, na przykład pikantnym pomidorowym. Do kotletów soczewicowych można dodawać nie tylko jarmuż. Komponujcie zatem swoje ulubione smaki i zestawy. Dla lubiących soczewicę mam jeszcze soczewicowy pasztet i pastę kanapkową
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet domowy, klasyczny 183Oglądając ostatnio Kasię Bosacką i jej "Wiem co jem", nasłuchałam się o sklepowych pasztetach tyle, że szerokim łukiem będę omijać te wyroby w sklepach. Domowy najlepszy, ze składników jakie lubimy i bez niespodzianek w składzie. Mój klasyczny przepis, który Wy możecie wzbogacić o żurawinę czy orzechy.... Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej
Apetyczna babeczka
Kulinarnym tropem krainy lodu i ognia 224dwóch wariantach: średniowiecznym i współczesnym. Książka podzielona jest na 6 działów z przepisami: Mur,Północ, Południe, Królewska Przystań, Dorne i Za Wąskim Morzem. Na zdjęciu wypróbowany przeze mnie pasztet wołowy w cieście. Zamiast suszonych owoców dodałam marchewkę i ziemniaki. Wyszło bardzo smacznie i syto. Co prawda jest to jedno z najbardziej pracochłonnych dań (samo ugotowanie wołowiny, żeby była miękka
W poszukiwaniu inspiracji
PASZTET 263ładam wyrobioną masę i dokładnie ubijam,na wierzch kładę plastry słoniny. Pieczenie Wstawić do rozgrzanego piekarnika 170-180 stopni góra dół i piec około 60-80 min. Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia następnie wkładamy do lodówki na 8-10 godz i gotowe.SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wegańska pasta imbirowo-batatowa 184Brak pomysłu na dodatek do chleba? Problem, który dotyka 90% społeczeństwa. Radzimy sobie z nim bardzo szybko. Idziemy do sklepu i kupujemy gotowe pasty, pasztety i hummusy. Jednak każdy z nas wie, że najlepsze są dodatki domowej roboty. Przedstawiam wam dzisiaj wegańską pastę, idealną na zimę, bo z imbirem, który zwiększa odporność. Pasta słodka a zarazem ma swój charakterek. Dzięki
healthy dreams
imbirowa pasta z soczewicy ze śliwkami 182robienia domowych dodatków do chleba. Kupnym zamiennikom nie ufam. Dzisiaj przedstawiam pyszną pastę z soczewicy z dodatkiem suszonych śliwek, nerkowców i rozgrzewającego imbiru. Świetnie zastępuje masło, serek czy pasztet. Idealnie komponuje się z pomidorami, papryką, czy sałatą. Chwytajcie przepis! PRZEPIS: 4 łyżki soczewicy garść suszonych śliwek garść nerkowców kawałek imbiru WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy imbir trzemy na tarce
healthy dreams