pasztet - 4225 przepisów (strona:215/282)

Pasta z kurczaka i jajek 185

lubię kupnych pasztetów ani past do pieczywa. Zawsze gdy gotuję zupę czy rosół, zostaje gotowany kurczak, z którego z niewielkim nakładem sił i środków, wychodzi pyszna pasta. Nie ma jej za wiele, ale to i dobrze, bo najlepsza jest świeżo zrobiona. Polecam, bo można ją zrobić również z kurczaka z rożna, czy duszonego na patelni. Z gotowanego jednak można

Gosia gotuje
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 204

Święta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom

Gosia gotuje
Placuszki ziołowe wg Korżawskiej 189

oleju i te zdecydowanie bardziej nam smakowały. Autorka podając recepturę na ziołowe placuszki i pisząc, że są zdrowe nawet dla chorych - miała na myśli te pieczone :) Można je smarować pasztetem z soczewicy , smalcem z gęsi. Smażone podałam do białego barszczu.  Jeśli ktoś oczekuje od tych placuszków, że będą kruche, takie do kawy, to powiem od razu, to są placuszki

Proste Potrawy
Porady kulinarne: Jak zrobić tanio zakupy na Wielkanoc? 180

które możesz przygotować sama i nie potrzebujesz półproduktów. Koszty będą zdecydowanie niższe, a dania równie pyszne. Nie musisz posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować sałatkę z jajek czy pyszny pasztet drobiowy. O pomoc w przygotowaniach możesz też poprosić rodzinę – babcia na pewno się ucieszy, jeśli będzie mogła Ci pomóc. Postaw na…współpracę W świętach istotne jest to, że zwykle spotykamy

WojnaNaSmaki.pl
Pieczarkowa pasta kanapkowa 189

Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala

Gotuj z Blue Raven
Wielkanocny czas... 116

Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki i mazurków. Jaja królujące na wielkanocnym stole są symbolem życia i odrodzenia. Pięknie zdobione, od wieków dekorują polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Wprawdzie przez

Kuchnia Beaty
Placki z cukinii (wykorzystanie żółtek) 186

Placki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na  pasztet drobiow y.  Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć do malaksera Dodać żółtka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos tzatziki 149

zajmujący niewiele czasu, który można podawać do mięs z grilla lub wędlin. Ja podaję również do placków ziemniaczanych i placków z cukinii . Fajnie smakuje też z pasztetem drobiowym . Tzatziki robię tak, że łączę śmietanę, jogurt naturalny, czosnek i świeży ogórek. Składniki: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 1 ząbek czosnku (choć ilość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drobiowa wątróbka z cebulką - po prostu:) 177

Dawno nie jadłam wątróbki, a została mi z pasztetu , który robiłam jakiś czas temu. Wtedy tę resztkę zamroziłam i zupełnie o niej zapomniałam. Dzisiaj sobie przypomniałam i naszła mnie na nią taka ochota, że nie mogłam się opanować, żeby jej nie zrobić. Taką zwykłą-niezwykłą z cebulką:) Zjadłam z kajzerką. Składniki: 30 dag wątróbki mleko do zalania wątróbki 2 cebule

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 147

Kiedyś widziałam w sklepie, słoikach, gotowy gulasz wieprzowy po węgiersku firmy, która produkuje również pasztety... Jakoś do mnie ten słoik nie przemówił... Mój gulasz nie jest może węgierski, ale za to na pewno zdrowszy od tamtego, spotkanego na półce w sklepie ;)  To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch, trzech dniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Hummus 203

walentynki jako dzień nowych kulinarnych doświadczeń. Dziś padło na hummus. Ponoć to odkrycie roku, więc jak nie spróbować? Przepis jest połączeniem wielu różnych, jakie znalazłam. Hummus smakuje troszkę jak pasztet. Mi bardziej do gustu przypadła tahina, dla której znajdę szersze zastosowanie w swojej kuchni. Lubię ją nawet w gorzkawej wersji, ale ja i kawę piję bez cukru Hummus Drukuj przepis

CoolinarniePL
9 Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Sączu 122

uwagę i uważam za godne polecenia. Zacznę od przyrządzanych wedlug staropolskich receptur wędlin z Podstolic. Zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych. W swojej ofercie posiadają różne wędliny, kiełbasy, pasztety, salcesony, kabanosy. Ich produkty cechują się charakterystycznym dla staropolskich wyrobów aromatem i wykwintnym smakiem, produkowane są według tradycyjnych, rodzinnych receptur. Zdobywcy godła promocyjnego Agro Polska, I miejsca w konkursie Smak

noteskulinarnyfiga
Pomidory w słoikach na sos do pizzy lub spaghetti. 182

minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu.  Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet z cukinii 397

Wegetariański aromatyczny pasztet z cukinii z dodatkiem sera mozarella, świetny na kanapki lub jako przekąska. Szybka i prosta potrawa, a smakuje wybornie. Składniki: 3 szkl. cukinii startej na grubych oczkach (dobrze odciśniętej) 3 cebule 1,5 szkl. bułki tartej 200 g sera mozarella 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 3 jajka łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki kurkumy łyżka suszonego tymianku sól, pieprz

wyzwania kuchenne
Domowy pasztet. 150

Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej   800 g piersi z kurczaka   400 g surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka

Symfonia smakowa