kalafiora – makaron curry z cukinią CURRY Z BATATEM PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2-3 bataty – 1 papryka żółta lub czerwona – 2 łyżki gotowej pasty Tikka Masala lub Mild Curry (w supermarketach kupisz gotowe marki Patak’s) – 400 ml mleka kokosowego – 300 ml passaty pomidorowej – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 ząbki czosnku(...)niewielką kostkę. Paprykę pokrój w podobnej wielkości kawałki Czosnek i imbir drobno posiekaj. W wysokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę i krótko podsmaż czosnek i imbir. Dodaj całość pasty przyprawowej i krótko podsmaż. Do woka wrzuć bataty i paprykę i smaż 3-4 minuty mieszając aby pasta otoczyła warzywa. Dodaj pasattę pomidorową, mleczko kokosowe, wymieszaj i rozpocznij duszenie przykrywając naczynie
nietylkopasta.plCacio e pepe… nie wiem ile razy zabierałam się za ugotowanie tej pasty. Milion. Poważnie. Tyle razy już ją planowałam, że stwierdziłam, że nie będę jej zapisywać w swoich notatkach, bo przecież już za chwilę ją zrobię. Właśnie jutro, ewentualnie we wtorek. I tak mijały wtorki, piątki, listopady, a ja ciągle jej nie zrobiłam. Parę tygodni temu powiedziałam sobie(...)później My wysłał mi zdjęcie ze sklepu, że jest i czy ma brać. No ma, ma. Więc wziął. Teraz nie było już odwrotu. W końcu. Przepisów na tę pastę jest milion w internecie, na szczęście wszystkie są w sumie prawie identyczne. Dacie wiarę, że do przygotowania tej potrawy potrzebny jest tylko makaron, ser i pieprz? Nawet soli nie dodawałam
Kardamonovygłowa mała, ale przyznam, że mój domowy też był pyszny, mimo, że zdecydowanie uboższy. Postawiłam w nim na mocno grzybowy bulion z suszonych grzybach shiitake oraz odważny akcent pasty miso. Dodatki to trochę na zasadzie ,,co się nawinęło”, ale bardzo pasują i tworzą super całość. Składniki (na 2 porcje): 8 suszonych grzybów shiitake moczonych przez noc 100g naturalnego tofu(...)łyżki pasty miso 2 łyżki sosu sojowego połowa arkusza nori – takiego do sushi 100g makaronu ryżowego – użyłam szerokich tasiemek garść liści szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta mielonego chili łyżka oleju sezamowego Zaczynamy od przygotowania bazy bulionu – namoczone grzyby shiitake wyciągamy z wody po moczeniu, której nie wylewamy tylko przelewamy do garnka. Same grzyby kroimy
Smaczna Stronanaprawdę uwielbiają swoje palacsinty. Zasadniczo nie ma w tamtejszych naleśnikach nic nadzwyczajnego, ale Madziarzy zwykli jeść je z wieloma ciekawymi nadzieniami. Jedne z ciekawszych propozycji to pasta z mielonych orzechów włoskich, krem z kasztanów jadalnych czy pasta z mielonego maku. My tym razem proponujemy je w wersji meggyes-mákos z pastą z maku i wiśniami. Takimi palacsintami
Roślinożerni urlopowiczeCurry z zielonej soczewicy Połączenie pikantnej pasty curry, kremowego mleczka kokosowego oraz słodkiego ziemniaka i marchewki, dało początek dzisiejszemu daniu wywodzącego się z kuchni indyjskiej. Do tego wszystkiego wmieszałem zieloną soczewicę, żeby danie było bardziej sycące. Z tych składników, przygotowałem dla Was bardzo proste, ale jednocześnie PRZEPYSZNE curry z soczewicy . Dla mnie nieodłączną częścią tego dania, jest czerwona pasta curry(...)Nadaje ona niepowtarzalnego smaku. Oczywiście jeśli jej nie masz, to możesz śmiało użyć innej pasty, ale… naprawdę warto sięgnąć po tą konkretną! Znajdziesz ją bez problemu w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Zobacz gdzie możesz ją kupić -> KLIKNIJ Z czym podawać curry z soczewicy? Polecam Ci ugotować ryż jaśminowy, basmati lub ukręcić domowe podpłomyki z patelni lub chlebki naan
Blendmanzastąpić je połamanymi rurkami waflowymi), czekoladę ruby (to moja ulubiona! nie jest łatwo dostępna, dlatego lepiej zaopatrzyć się wcześniej lub użyć w zastępstwie białej). Do mojego tortu kupiłam też pasty – migdałową i pistacjową. Do chrupiącej warstwy potrzebna jest dowolna pasta orzechowa (czyli masło orzechowe 100%) – zamiast migdałowej można użyć np. takiej z orzechów laskowych. Jeśli nie dostaniecie pistacjowej(...)można pominąć uzyskując krem z białej czekolady. Pasty orzechowe można też zrobić samemu – wystarczą podprażone orzechy i mocny blender, który zmiksuje je na gładką, lekko płynną konsystencję. Zamawiając to wszystko już wiedziałam czemu torty te są tak drogie. Ale warto. Oprócz tego zaopatrzmy się w dużo cierpliwości. Prace rozkładamy na kilka dni – nie jest wcale ciężko, choć
Poezja smakuPyszne roladki z piersi kurczaka nadziewane pastą z zielonych oliwek, podane z obłędnie dobrym rozmarynowym risotto z porami na maśle i oliwie z oliwek. To danie koniecznie musicie odtworzyć w swoich domach, jest proste, pyszne i smakuje, jak z dobrej restauracji. Dzisiaj króluje u mnie Kurczak Sielski, wiele razy podkreślałam Wam istotę tego skąd, od jakiego producenta, sięgam po mięso(...)oliwy z oliwek - suszone pomidory - przyprawa - sól - olej do smażenia - 2 łyżki mąki do obtoczenia roladek Mięso rozetnij nożem na duży płat, oprósz przyprawami. Oliwki zmiksuj na pastę wraz z oliwą. Pastą z oliwek, posmaruj mięso, zroluj dość mocno. Obtocz w mące. Smaż na głębokim oleju. Roladki smażymy na niewielkim ogniu, dość długo tak aby dopiekły się
SMYKWKUCHNIzrobić High protein omlet z pastą z avocado Jak zrobić High Protein Omlet, czyli śniadanie białkowo – tłuszczowe. Oczywiście to nic trudnego i nie odkryje czegoś nowego. Nie będę Was przekonywał czy ten rodzaj diety, czy inny jest lepszy, na każdego będzie działać coś innego. 120 kg vs. 78 kg Ponieważ w 2008 roku udało mi się zgubić(...)włóż je do miski i dodaj sok z limonki. W moździerzu ugnieć ząbek czosnku z chili i odrobiną soli. Połącz zawartość moździerza z avocado i jak widzisz pasta już gotowa. Teraz rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej łyżkę oliwy. Zmniejsz temperaturę, by jajka się nie spiekły od razu. Wlej jajka, lekko przemieszaj i pozwól im się
RafalCooknadzienie cynamonowe. Ja stopiłam swoje masło, dodałam do niego cukier i cynamon. Wymieszałam i odstawiłam. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany delikatnie blat i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy cynamonową pastą (ja swoją lekko podgrzałam przed smarowaniem), zostawiając po bokach po ok. 2 cm z każdej strony. 1 łyżkę pasty zostawiamy do posmarowania gotowego wieńca. Ciasto zwijamy w rulon i przecinamy(...)pół. Zaplatamy warkocz, w taki sposób, by cynamonowe warstwy były na zewnątrz. Formujemy kształt wieńca i odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy pozostawioną częścią pasty cynamonowej. Odstawiamy na ok. 10 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół ok. 20 minut, u mnie był 18 minut
Smaczne Zdrowezaczęło przybywać w zastraszającym tempie i trzeba było znaleźć smaczny i zdrowy sposób na ich zużycie. Wielu moich czytelników zaopatrzyło się już w książkę mojego autorstwa “ Hummusy i pasty “. Pomyślałem, że przydatne mogą okazać się bezglutenowe krakersy , które można w gotowych pastach zatapiać i pałaszować ze smakiem. Tak właśnie powstały krakersy z ziaren , które idealnie nadają się(...)maczania w pysznych pastach, jak i samodzielnego chrupania! Czy bezglutenowe krakersy to dobra przekąska na wieczór? Jestem wielkim fanem chipsów, paluszków i krakersów, zwłaszcza gdy robi się późno, a w TV leci dobry film lub serial. Są one miłym dodatkiem, ale niestety niezdrowym. Ten przepis na bezglutenowe krakersy z ziaren , to zbawienie dla osób takich jaka ja. Można bezkarnie chrupać
Blendmansię nad przepisem na nie. Jak się spieszę to serwuję zwykłe kanapki lub płatki na mleku. Na specjalne życzenie mogę przyrządzić jakąś postać jajka , jednak moim ulubionym dodatkiem są pasty. Lubię szperać w zakamarkach stron internetowych w poszukiwaniu kolejnych przepisów na smarowidła. Niektóre nie przeypadły mi do smaku , ta jednak jest pyszna. Miałam to szczęście, że dostałam świeżego , wędzonego pstrąga(...)Poniżej przedstawiam Wam przepis na przepyszną pastę z użyciem tej ryby. Można ją spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce. Składniki: - wędzony pstrąg ( możecie użyć innej wędzonej ryby) - 3 jajka kurze, ugotowane na twardo - 2 kiszone ogórki - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz, suszony koperek i natka pietruszk
Kuchnia Pełna EmocjiZdecydowanie mam na blogu za mało ryb, muszę to w końcu nadrobić. A lubię, lubię bardzo i właściwie nie wiem czemu tak mało się nimi raczymy. Co do pasty z wędzonej makreli i ogórka kiszonego – uwielbiam ją. Dla mnie podstawowym dodatkiem do makreli zawsze była czerwona cebula. I ogórek kiszony. Tak powstał przepis na naprawdę genialny dodatek do pieczywa(...)pieprz Makrelę obieramy ze skóry, bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i wrzucamy do miski. Cebulę i ogórek kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy. Wszystkie składniki przepisu mieszamy ze sobą, pastę wkładamy do lodówki na parę godzin, będzie lepsza. Podajemy z ulubionym pieczywem. Artykuł Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypojawi się na pewno. Żeby nie przesadzić z ilością fasoli w tym cudzie (bo oczywiście ugotowałam jej za dużo), część z niej po prostu odłowiłam i postanowiłam wykorzystać do pasty do kanapek. Jedyne co mi przyszło do głowy, to zmiksowanie jej z pieczoną papryką. A jak pieczona papryka, to czosnek, kumin i kolendra. Było pysznie. W lodówce znalazłam jeszcze trochę(...)przypalona i miękka. Po upieczeniu, wkładamy ją na 15 minut do woreczka foliowego, to pozwoli nam łatwiej zdjąć z niej skórkę. Obraną paprykę, fasolę, czosnek, oliwę i przyprawy miksujemy. Pastę podałam z pełnoziarnistym pieczywem i rukolą. Artykuł Pasta z fasoli i pieczonej papryki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy