Ziemniaki Harissa. Ponownie ziemniak w roli głównej w mojej kuchni, po niedawnym Placku Ziemniaczanym , który okazał się hitem na moim skromnym blogu, czas na ziemniaki Harissa. Harissa to pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, które często zawierają też kmin rzymski, kolendrę, kminek i oliwę, mogą również zawierać pomidory, można ją kupić w postaci pasty, jak i proszku. Tradycyjnie Harissa(...)wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moimi Ziemniakami na ostro z Harissą. Składniki Ziemniaki Oliwa z oliwek kilka łyżek Ocet balsamiczny do smaku Harissa ja użyłem w proszku, możesz użyć past dodaj według własnego uznania Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Świeża mięta Sezam garść Koper włoski garść Płatki migdałowe garść Przygotowanie Po pierwsze ziemniaki obierz i zetrzyj
RafalCookpyszne śniadania. Wśród moich ulubionych są typowo amerykańskie pancakes, a jeśli ktoś jest zwolennikiem, tradycyjnych, polskich śniadań to znajdzie przepis na twarożek. Często na śniadanie przygotowuję również pyszne pasty kanapkowe- wśród moich ulubionych jest zarówno pasta z makreli, jak i sprawdzony przepis na pastę jajeczną. Placuszki z budyniem składniki 250 g twarogu 2 jajka 3 łyżki budyniu śmietankowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podsmażać ok 1 min. Następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć dosyć często mieszając do momentu, aż papryka delikatnie zmięknie, ok 5 min. Na patelnię wlać bulion, dodać czosnek granulowany, pastę paprykową w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem czarnym mielonym. Rozsuwając paprykę włożyć na dno patelni plastry schabu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień prawie do minimum, przykryć pokrywką i dusić(...)ryżu. Schab umyć osuszyć, pokroić na 4 plastry. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem i oprószyć solą, pieprzem czarnym mielonym oraz cebulką granulowaną. Na patelnię wlać bulion, dodać czosnek granulowany, pastę paprykową w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem czarnym mielonym. Rozsuwając paprykę włożyć na dno patelni plastry schabu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień prawie do minimum, przykryć pokrywką i dusić
ememe kitchenPropozycja dla fanów oliwek w każdej postaci – jajka z tapenadą – pastą z oliwek z dodatkiem czosnku. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Jajka ugotuj na twardo – będą gotowe po 10 minutach gotowania we wrzątku. Jajka przelej zimną wodą, obierz i przekrój na połówki. Oliwki zbenduj z połówką ząbka czosnku, solą i pieprzem. W ten sposób uzyskasz(...)mocną, aromatyczną pastę. Jeśli chcesz złagodzić lekko jej smak, możesz dodać do oliwek żółtka z jajek i odrobinę (1 łyżeczkę) majonezu light. Wypełnij jajka pastą oliwkową. Składniki 6 jajek w rozmiarze M 150 g czarnych oliwek 1/2 ząbka czosnku szczypta czarnego pieprzu szczypta soli opcjonalnie 1 łyżeczka majonezu light Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!rusz padał a to śnieg, a to drobny deszcz, wymyśliłem sobie złotą zupę krem, pieszczącą czule podniebienie kremową konsystencją! Na talerzu, po jej podaniu, dzięki konserwowej kukurydzy, żółtej paście curry i mleku kokosowemu uzyskałem słodkawo pikantny smak. I zapewniam, że naprawdę oprócz wartości kulinarnych, konsumpcja tej zupy nastraja optymistycznie nawet w ponure dni! Wszystkich zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu(...)samodzielnego wykonania słonecznej zupy! Smacznego! WJ Składniki: 2 duże puszki kukurydzy konserwowej 1 szklanka mleka kokosowego 50 g żółtej pasty curry 1 natka pietruszki Przygotowanie: Kukurydzę wraz z zalewą przelewamy do garnka, dodajemy pastę curry oraz wodę (około 1 litra). Gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy ze źródła
R'n'G Kitchengorzkiego kakao -50g oleju rzepakowego -100g ksylitolu -szczypta soli - 3 średniej wielkości jabłka + cynamon + ksylitol Nadzienie - 250g serka typu włoskiego lub ricotty - 250g serka homogenizowanego - 100g pasty orzechowej z dodatkiem kawy i wanilii @nutura - ok. 5 łyżek ksylitolu Ozdoby - 200g serka homogenizowanego - 1-2 łyżki mąki kokosowej - owoce, orzechy - pasta orzechowa z kawą BISZKOPT 1. Jabłka obrać, zetrzeć(...)Piec w 170’C ok 30 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika, biszkopt przykryć ręcznikiem i odstawić do lekkiego przestygnięcia. NADZIENIE 11. Zblendować serek włoski z serkiem homogenizowanym, ksylitolem i pastą orzechową z kawą. Dosłodzić według gustu. 12. Kiedy biszkopt nieco przestygnie odwrócić go jabłkiem do góry, nadal niech leży na ręczniku i delikatnie ściągnąć papier do pieczenia, posmarować kremem
Candy Pandaspłaskie łyżki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 1 pełna łyżka pasty archaidowej* *u mnie pasta arachidowa z kawą i wanilią. Nadała dodatkowo fajnej kawowej nuty. Do podania: polewa z czekolady mlecznej i czekoladowe kropelki Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek(...)pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Dodajemy dżem, pastę archaidową, olej, maślankę i wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia. Masę wlewamy do 1 większej filiżanki lub 1 średniej i 1 malutkiej. Uwaga: Masę wlewamy maksymalnie do 3/4 wysokości wybranego naczynia. Filiżanki z masą wkładamy do mikrofalówki na maksymalnie 3 minuty (u mnie 2:50). Ciasto powinno ładnie urosnąć
Słodkie okruszkizakresie wpływu na emisję CO2. ZDROWA: w makreli jest całe morze omega-3 W SUPERCENIE: można kupić makrelę już za parę złotych. Większość z nas kojarzy makrelę jako pastę śniadaniową z jajkiem, serem żółtym i majonezem. Szczerze powiem, że sama nie zwracałam na nią uwagi i rzadko widywałam świeżą makrelę nawet w sklepach rybnych. Może czas to zmienić(...)przypomina trochę curry, ale tylko przypomina. Zresztą sami spróbujcie przygotować go w domu. SKŁADNIKI: 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki 2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku) 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka) 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm 500 g pokrojonej kapusty pak choi
Niezły Młynekłyżka sosu rybnego ½ łyżki startego imbiru 1 płaska łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie małosolnych ogórków po koreańsku: Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy pikantną pastę mieszając ze sobą tarte płatki chili, tarty czosnek, tarte jabłko, tarty imbir, miód i sos rybny. Ogórki możemy opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Ale nie jest to konieczne. Kroimy(...)jednakowej długości kawałki. Marchewka, ogórki i cebula ze szczypiorem powinny być tej samej długości. W misce mieszamy wszystkie warzywa z przygotowaną pastą. Przekładamy do słoika, dokładnie zakręcamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej, następnie przenosimy słoik do lodówki. Kimchi z ogórków podobno jest najlepsze po 7 dniach, ja skosztowałam po 24 godzinach i już wtedy było rewelacyjne, słodko pikantne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowanej blasze. Pieczemy przez 25 minut. W połowie pieczenia dodajemy do cukinii obrane ząbki czosnku. Cukinie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyciskamy dłońmi z nich sok, tak aby pasta nie była zbyt wodnista. Do kielicha blendera wrzucamy cukinię, upieczony czosnek, odsączoną ciecierzycę i cebulkę. Dodajemy sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy. Miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Pastę podajemy
Qchnia po prostuczyli moja kolejna (już nie wiem która) propozycja obiadowa z tofu! I mam nadzieję w końcu którąś przekonam sceptyków do zrobienia tofu! Tym razem tofu zamarynowałam w gotowej, pysznej Paście Bulgogi House of Asia , która zdecydowanie ułatwia gotowanie bo nie trzeba kombinować z przyprawami - wszystko jest gotowe i idealnie skomponowane. Sypnęłam do tofu też odrobinę curry i to tylko tyle(...)ryżu), 4 łyżki wody i ugotowany ryż. Całość wystarczy mieszać przez 2-3 minuty i gotowe. Składniki na sataje z tofu: 2 kostki tofu wędzonego 1 opakowanie gotowej Pasty Bulgogi House of Asia 1/2 łyżeczki przyprawy curry House of Asia 1 łyżka oliwy/oleju Składniki na sos orzechowy: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli 3 łyżki sosu sojowego
Czarnawisienka