połączeń, sprawdza się doskonale do kruchym ciast, jako nadzienie do tartaletek, niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy, te kruche babeczki to doskonały deser na różne okazje. Dobrej jakości pastę pistacjową kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata . Składniki na 8 sztuk dużych tartaletek: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 13 dag masła 6 dag cukru pudru 3 żółtka(...)Krem pistacjowy: 20 dag serka mascarpone 20 dag pasty pistacjowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Frużelina malinowa: 25 dag świeżych lub mrożonych malin 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 listek żelatyny Dodatkowo: Polewa czekoladowa Kolorowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z pudrem, dodać pokrojone na kawałki zimne
Wanilia i Kardamonpasował też domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Jak zrobić chrupiące trójkąty z chleba tostowego? Składniki: 6 kromek chleba tostowego ulubiony ser – u mnie kozi wędzony w plastrach 6 łyżeczek pasty pomidorowej z czosnkiem i bazylią (kupna lub domowa-przepis na końcu) 1 jajko do smaku: sól, pieprz, szczypta przyprawy do pizzy i zapiekanek bułka tarta ole do smażenia Przygotowanie: Przygotowujemy(...)jednego wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą. Mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Ze wszystkim kromek odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę lekko rozwałkowujemy i nakładamy pastę pomidorową. Na każdą kromkę wykładamy też po pół plasterka sera (nie może wystawać). Kromki składamy na pół. Rada: Jeśli wasz chleb tostowy się kruszy kromki można wcześniej delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą
Słodkie okruszkizupy meksykańskiej potrzebujemy czerwonej cebuli, czerwonej papryki, szarpanego fileta z kurczaka (wcześniej ugotowanego w bulionie) oraz trzech puszek - fasoli czerwonej, kukurydzy oraz krojonych pomidorów. Zupkę przyprawiamy kuminem rzymskim, czosnkiem, pastą chili oraz sokiem z limonki, dzięki temu jest aromatyczna i rozgrzewająca. Ta zupa meksykańska wychodzi przepyszna - gęsta i treściwa, o pikantnym smaku przełamanym nutą słodyczy pochodzącą od kukurydzy. Jeżeli(...)puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 2 małe filety z kurczaka 700 ml bulionu + do ugotowania kurczaka sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka pasty chili (opcjonalnie) lub 1/3 łyżeczki chili mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo (do podania): nachosy plasterki papryczki
Kuchnia MagdaLenypomaga w walce z anemią dzięki sporaje ilości żelaza. Czarna fasola jest pełna antyoksydantów, kwasów omeda-3 oraz kwasu foliowego. Jedzmy więcej tych w produktów. Używajmy ich do sałatek, past do chleba, zup i gulaszy. Wegańska "kaszanka" pysznie smakuje na gorąco przypieczona na złoto. Można ją zawinąć w papier ryżowy, ale także w arkusze nori i spakować do lunchboxu(...)wraz z jakąś ulubioną salsą. Można też smarować nią grzanki i używać jako pasty do chleba Składniki: czarna fasola w puszce - 240 g czarna soczewica beluga - 1/2 szklanki kasza gryczana niepalona - 1/2 szklanki pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki kminek mielony - 1 łyżeczka pieprz i sól - do smaku papier ryżowy - 6 szt. cebula - 1 szt. czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki olej do smażenia
AZgotuj!Pasta serowo-czosnkowa to doskonałe smarowidło do pieczywa lub krakersów. Świetnie pasuje na domową imprezę, śniadanie lub kolację. Smak czosnku w … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Pasta serowo-czosnkowa</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerChlebowe gofry z pastą z pieczonej papryki i fety, z ogórkiem, fetą, rukolą i kiełkami brokuła Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 2 łyżki siemienia lnianego 200 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia ( jeśli chcemy mieć gofry od ręki ) Pasta z pieczonej papryki: 1 opakowanie fety(...)pieczenia piecz od razu. Wersja w drożdżami wyratsa przynajmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto przelwamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piecz 10-15 minut. Fetę i paprykę zmiksuj na pastę i dopraw wędzona papryką. Nałóż porcję na wypieczonego gofra i dekoruj ulubionymi składnikami
AZgotuj!zweganizować chyba jedno z najciekawszych portugalskich dań, czyli wieprzowinę w stylu Alentejo (carne de porco à alentejana), czyli pieczone lub smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny marynowanej w winie i paście paprykowej, i małżami. W wersji roślinnej usunęliśmy małże, a wieprzowinę zastąpiliśmy kotletami sojowymi. Naszym zdaniem jest godna konkurowania z wersją tradycyjną! Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również(...)obserwowania nas na Instagramie i Facebooku . Składniki: - 1 opakowanie kotletów sojowych - kostka rosołowa - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (może być też turecka, tunezyjska harissa, ewentualnie łyżeczka koncentratu pomidorowego i łyżeczka słodkiej papryki) - 0.5 łyżeczki słodkiej papryki - 200 ml białego wina - szczypta soli i pieprzu - 2 liście laurowe - 1 łyżka oliwy
Roślinożerni urlopowiczeOdsączony z oliwy tuńczyk z puszki zmiksowany razem z puszystym serkiem kozim i sokiem z limonki. PASTA Z TUŃCZYKA SMAROWIDŁO DO CHLEBA SKŁADNIKI 100 gramów tuńczyka w oliwie; 150 gramów naturalnego serka koziego; szczypiorek; 1 limonka; sól, pieprz; przepis na pastę z tuńczyka z kozim serkiem Artykuł Pasta z tuńczyka z kozim serkiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPASTA Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO SKŁADNIKI 100 gramów plastrów łososia wędzonego na zimno; 150 gramów puszystego, naturalnego serka typu „łaciaty” lub Almette; gęsta, kwaśna 18% śmietana; pęczek świeżego koperku; sól, pieprz; przepis na pastę z łososia wędzonego do chleba Artykuł Pasta z łososia wędzonego do chleba pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPASTA ALLA NORMA MAKARON Z SYCYLII SKŁADNIKI 250 gramów makaronu casarecce; 1 spory bakłażan; puszka pomidorów bez skóry; 2 ząbki czosnku; ser ricotta stagionata; świeża bazylia; sól, pieprz; przepis na pasta alla Norma makaron z Sycylii Artykuł Pasta alla Norma makaron z Sycylii pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKanapka Miso… Pasta Miso jest oczywiście częścią historii Japończyków od ponad 1300 lat. Historia miso jest dość niezwykła, historycy uważają, że powstała w starożytnych Chinach, jako sfermentowana żywność w tym przypadku, sfermentowana żywność sojowa. Do Japonii została najprawdopodobniej sprowadzona przez Chiny kontynentalne i Półwysep Koreański w okresie Asuka w VII wieku. Pierwsze wzmianki o miso pojawiły się w literaturze(...)sobie pozwolić tylko nieliczni. Na zakończenie, zapraszam Cię, na kanapkę z serkiem miso, grzybami, sezamem i czymś zielonym. PS. Kanapka Miso podpatrzona gdzieś w internecie… Składniki Chleb dobry Pasta miso Serek śmietankowy – serek Philadelphia Szczypiorek Pieczarki kasztanowe lub grzyby Shitake Rukiew wodna Prażony Sezam Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej roślinny * nie podaje ilość, ponieważ
RafalCookPołączenie banana, gruszki i orzechów nerkowca?! Brzmi fantastycznie i kuszącą. zwłaszcza z wykorzystaniem pasty z prażonych nerkowców od Primavika ! Składniki: 2 jaja 40 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 20 g jogurtu naturalnego 150 g banana bez skóry 220 g gruszki (obranej) 50 g mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia 20 g pasty z prażonych orzechów nerkowca Sposób przygotowania: Jaja(...)rozgniecionego banana, jogurt naturalny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić drobno pokrojoną w kostkę gruszkę. Ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię nałożyć pastę z prażonych orzechów nerkowca. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaPyszna pasta ala "hummus" z pieczonej dyni. HUMMUS Z DYNI - 3 łyżki ziaren sezamu - 3 łyżki ziaren z dyni - 1/2 szkl wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki w/w zmiksuj - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą - kilka ząbków upieczonego czosnku - zatar, wędzona papryka, gałka muszkatołowa - 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni Muskat/Hokkaido zmiksuj całość, wstaw(...)lodówki na 30 minut najlepiej. PASTA Z DYNI: pieczoną dynię, miksuję zazwyczaj z pieczonym czosnkiem, doprawiam solą, sokiem z pomarańczy można dodać olej sezamowy. Najpierw na talerz wykładam hummus z dyni i cieciorki, potem pastę z dyni, całość polewam odrobiną oliwy lub oleju sezamowego, oprósz np. parmezanem lub płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, dodaje świeże zioła: szałwia, tymianek, oprószam sezamem, papryką. Film
SMYKWKUCHNIPtysie w wersji na słono z pastą z fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów. Do tego krewetki, pomidorki i trochę zielonego. Fajna alternatywa na przekąski. ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 250 ml wody 100 g masła 180 g pasty z fasoli z suszonymi pomidorami 14 pomidorków koktajlowych 20 dkg krewetek(...)osuszone przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Zostawiam w marynacie na 30 minut albo dłużej. Smażę na rozgrzanej patelni. Do każdego koszyczka przekładam pastę z fasoli, dekoruję pomidorkami, krewetkami, listkami botwiny, natką pietruszki, pomidorem suszonym
wesoła kuchniajest połączenie dobrej jakości białego sera twarogowego, jajek, cukru i mąki. Pistacje jako szlachetny dodatek może być wykorzystany w postaci typowych, wyłupanych orzechów, bądź też zmielonych – tworzących gęstą zieloną pastę. Dodajemy ją bezpośrednio do bazy masy lub też posypujemy wierzch ciasta, jako formę zwieńczającą. Nietypową wersją sernika bazującą na pistacjach jest sernik neapolitański. Jego nazwa pochodzi od lodowego deseru, który(...)został wymyślony w Neapolu i bazuje na połączeniu 3 smaków – wiśni, czekolady i naszych zielonych orzeszków. Do jego wykonania potrzebujemy musu wiśniowego, dobrej jakości czekolady i pasty pistacjowej. Masę serową przygotowujemy według klasycznego przepisu – łącząc podstawowe składniki, jakim są: twaróg, jajka, cukier i mąka. Dzielimy ją na 3 części i do każdej z nich dodajmy wymieniony dodatek: wiśnie, roztopioną czekoladę
Oryginalny smak