Kolejna propozycja na śniadanie lub kolację - bardzo smaczna pasta z białej, wędzonej ryby. Ja miałam akurat sielawę i efekt okazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki(...)Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej
Kuchnia PrezydentowejPasty do kanapek są ciekawym urozmaiceniem śniadań. Jedną z moich ulubionych jest pasta z ciecierzycy i bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Składniki 2 puszki ciecierzycy w zalewie 1 bakłażan 1 łyżka sezamu sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka tymianku szczypta lubczyku Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciecierzycę przelewamy z puszek(...)żadnego tłuszczu) po kilka minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników. Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także
My Chcemy JeśćWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i jajka? Awokado jest bardzo zdrowe, idealnie nadaję się na kanapki lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Jeśli takiego(...)czasie będzie już wystarczająco miękkie Sam owoc nie każdemu może smakować ze względu na swój lekko mdły smak, lecz przygotowany w formie takiej pasty na kanapki smakuje świetnie. Zachęcam do przygotowania w swojej kuchni W przepisie użyłam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z firmy Green Spoon . Jest to olej
Marta GotujeDietetyczna pasta kanapkowa to świetny pomysł nie tylko wtedy, kiedy jesteś na diecie. To świetna alternatywa na kanapki zamiast masła. Jeśli chcesz otrzymywać za darmo na bieżąco najnowsze przepisy i diety , zapraszam Cię do polubienia naszej strony na Facebook'u. Kliknij tu. Przepisy są szybkie i łatwe, potrzebujesz tylko kilka składników i parę minut. Polecam Ci Domową Vegetę z ekologicznych(...)zetrzyj na tarce z małymi oczkami, ser zetrzyj przez sito . W misce połącz wszystkie składniki , dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak uzyskaną pastą posmaruj dosyć grubo kanapki , na pastę połóż kiełki, posiekany szczypiorek, rukolę lub inne świeże warzywa do ozdoby. Gotowe! Smacznego! Zobacz też najpopularniejsze w google wpisy : Syrop z młodych pędów sosny
IzaGotujeHummus to pasta z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuje w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie(...)wszystkiego. Hummus Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska natka odrobina papryki w proszku Wykonanie: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera
Kulinarne przygody GatityKilka dni temu wpada mi po raz pierwszy w ręce pasta sezamowa z miodem .Jestem wielka fanka chałwy i wszystkiego co choćby przypomina mi jej smak.Zabrałam się wiec do pracy i powstał przepis na smaczny i ekspresowy deser-lody chałwowe. O ile przepisem można nazwać coś co składa się z 2 rzeczy. Składniki: 3 kulki lodów waniliowych dobrej jakości(...)najlepiej domowych) 2 łyżeczki pasty sezamowej z miodem( ja użyłam tej z Lidla a że zbliża się tydzień grecki....) karmel i wanilia-przyprawa w młynku firmy Kotanyi Sposób przygotowania: Lody waniliowe muszą być miękkie,ale nie roztopione.Łączymy je energicznymi ruchami z pastą sezamową. Gdy się połączą od razu nadają sie do degustacji:) A tu po modyfikacji z przyprawą Kotanyi
Wielki apetytegański twarożek z orzechów nerkowca przyrządzam już od dawien dawna. Nie pamiętam już, gdzie wynalazłem przepis na tę kanapkową pastę, przypominającą do złudzenia jej serowy odpowiednik (no może, nie licząc tego słodkiego orzechowego posmaku), jednak wiem jedno - zachwyciła mnie ona od pierwszego spróbowania. Przepis jest prosty i szybki wykonaniu. Jedyne, o czym, trzeba pamiętać, to by dzień wcześniej namoczyć orzechy(...)Jednak jeśli zalejemy je ciepłą wodą, a orzechy były świeże, to godzina-dwie wystarczą - twarożek po prostu nie będzie wtedy tak kremowy). Później miksujemy je na gładką pastę z sokiem z cytryny. Przyprawiamy po swojemu i voilà - domowy serek już gotowy. U mnie w wersji na czasie z czosnkiem niedźwiedzim , którego teraz pełno w lasach
Food SquareHummus to pasta z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuję w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie(...)wszystkiego. Hummus Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska natka odrobina papryki w proszku Wykonanie: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera
Kulinarne przygody GatitySzparagowy sezon czas zacząć. My ciągle zapętleni w zielone curry, więc dzisiaj znowu skorzystamy z domowej pasty. Ale obiecujemy, że to już ostatni raz (przynajmniej na dłuższy czas :). W odwodzie jest jeszcze pasta czerwona i żółta. Będziemy niedługo robić, … Czytaj dalej
slodkokwasnaplKolejna pyszna pasta z wędzonej makreli. Tym razem z dodatkiem jajek na twardo. Używam też ostatnio często musztardy z estragonem, świetnie się w tej paście sprawdziła. Jeżeli nie macie w lodówce gotowej pasty chimichurri , można po prostu dać więcej czosnku, posiekaną pietruszkę i oliwę. Polecam! składniki 1 makrela wędzona, obrana, pozbawiona ości
Stare GarySkładniki: Puszka czerwonej fasoli Pęczek koperku 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Fasole przekładam do miseczki i rozgniatam moździerzem (można użyć blendera- zależy jak bardzo zmieloną pastę chcemy uzyskać). Następnie dodaję posiekany koperek oraz oliwę, doprawiam do smaku i mieszam. Gotową pastę przekładam do słoiczka. Pasta w lodówce może przetrwać około 4 dni. Smacznego
Pause Gotowanie!Dobra pasta to podstawa dobrego curry. I jeśli się tylko da, to sami robimy taką pastę. Chyba, że mamy lenia, to wtedy idzie w ruch pasta gotowiec Ale o tym jak duża jest różnica między gotowcem, nawet najlepszej tajskiej firmy, … Czytaj dalej
slodkokwasnapltemu na włoskich wakacjach mieliśmy okazje spróbować trufli. Mąż mojej kuzynki Sylwii przygotował grzanki czosnkowo-truflowe- rewelacja. Pastę truflową przywieźliśmy sobie w prezencie, w tym roku zrobiliśmy zamówienie na ten specyfik:D SKŁADNIKI: 3 łyżki pasty truflowej 3 pomidory suszone 400g makaronu czosnkowa oliwa pietruszka, parmezan Przygotowanie tego dania zajmuje 10 min. Należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Odcedzić. Dodać posiekaną pietruszkę i suszone pomidory oraz 3 łyżki pasty truflowej. Wymieszać dodając oliwy czosnkowej według uznania. Podawać z tartym parmezanem !! Smacznego
MarciochaKucharzyswoją pastę robiłam wcześniej z grzybów świeżych i z takich są zdjęcia ale teraz zrobiłam z mrożonych i też jest super, dlatego dziś ją przedstawiam. Myślę że spokojnie można użyć innych grzybów typu pieczarki albo grzyby leśne mieszane. Pastę zgapiłam od Izy [ klik ] Pasta z podgrzybków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię:) Na pierwszy ogień poszedł pyszło masło sezamowe i paprykarz z kaszą jaglaną, który przedstawię Wam dziś nieco bliżej:) Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa. Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku. Jej skład to: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana 17%, teksturowane białko roślinne sojowe, cebula, marchew, przyprawy(...)dzieciom. Przed otwarciem słoiczka nie bardzo wiedziałam, czego się spodziewać, bo nie jadłam nigdy prawdziwego paprykarza:) Po odkręceniu pokrywki poczułam bardzo przyjemny aromat, zdecydowanie zachęcający do podjęcia konsumpcji. Wizualnie pasta również prezentuje się bardzo smakowicie - w sam raz gęsta, z wyraźnie widocznymi ziarenkami kaszy jaglanej. Oczywiście nie mogłam się doczekać na próbowanie pasty z kanapką więc najpierw więłam jej troszkę
Kto ugości moich gości?