chili. Myślałam jeszcze nad papryką, pesto, nad kaparami, ale ostatecznie z nich zrezygnowałam. Skąd pomysł na groszek? Brakowało mi zielonego akcentu. Natki pietruszki nie miałam, bazylii też nie, pastę robiłam w niedzielę, więc sami rozumiecie. Pomyślałam więc, że groszek ożywi całość, doda odrobinę innego smaku, jest zdrowy – no wiecie. Wyszło super, My zabrał pastę ze sobą na obiad(...)paski, tuńczyka i groszek, mieszamy, smażymy dosłownie minutę. Doprawiamy to wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie za dokładnie) i mieszamy z sosem. Pastę wykładamy na talerze, posypujemy ją startym serem i płatkami chili. Ja jeszcze dorzuciłam parę świeżych liści rozmarynu. Artykuł Makaron razowy z tuńczykiem, groszkiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyUgotowany makaron wymieszaj z ajvarem i masłem orzechowym. Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Co to jest ajvar? Ajvar to pasta o pochodzeniu bałkańskim, popularny w kuchni serbskiej, chorwackiej i macedońskiej. Jest wykonany głównie z papryki, bakłażana , oliwy z oliwek, czosnku, octu i przypraw. Papryka jest głównym składnikiem ajvaru, nadając(...)charakterystyczny kolor. Proces przygotowania ajvaru polega na pieczeniu lub grillowaniu papryki i bakłażana, a następnie obieraniu skórki i usuwaniu nasion. Upieczone warzywa są następnie mielone lub blendowane na gładką pastę. Dodaje się do nich oliwę z oliwek, czosnek, ocet i przyprawy, takie jak sól i pieprz, aby wzbogacić smak. Ajvar ma bogaty smak i aromat, jest lekko pikantny
Via Gustozaskoczył wciąż jędrnymi i chrupiącymi warzywami z dodatkową porcją soczystości. Dzielę się dziś zatem pomysłem na rzodkiewki pieczone na azjatycką nutę, bo w maśle z miso. Jeśli lubicie tę pastę z soi i jej słony posmak, koniecznie spróbujcie tej wiosennej przekąski! Pieczone rzodkiewki będą świetną przystawką do obiadu, do śniadaniowych grzanek z jajkiem na miękko lub twarożkiem lub jako ciekawostka(...)podszytej maślanym zapachem, zapraszam do krojenia rzodkiewek! :D Pieczone rzodkiewki w maśle miso Potrzebujesz: 2 pęczki rzodkiewek 1 łyżka oleju pieprz mielony 1 łyżka masła 1 łyżka jasnej pasty miso Sposób przyrządzenia: 1. Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. 2. Skrop olejem i obficie oprósz pieprzem. 3. Ułóż rzodkiewki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia białą stroną do dołu
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest masło orzechowe w proszku? Gdzie można je kupić? Do czego można je wykorzystać? Masło orzechowe w proszku – co to za produkt? Tradycyjne masło orzechowe to, najprościej mówiąc, pasta z prażonych orzechów. Pasta, która zawiera wiele cennych składników, ale też i sporo tłuszczu. Czym jest masło orzechowe w proszku? To alternatywa dla tradycyjnego produktu, która(...)mniej tłuszczu. Produkt taki powstaje podczas powolnego tłoczenia orzechów. Pozbawiając miazgę orzechową większości tłuszczu zmienia się formę z tłustej pasty na sypki proszek. Dobrej jakości odtłuszczony proszek smakuje w zasadzie tak jak tradycyjne masło orzechowe. Takie masło orzechowe w proszku można znaleźć w ofercie Nustino . Obok tradycyjnych smaków, producent oferuje też wersję z dodatkami owoców liofilizowanych, czekolady itd. Jak spożywać
Słodkie okruszkiPasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami i oliwkami. Pyszny dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 1-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 1 wędzona makrela 100g twarogu półtłustego 8 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu słodka papryka sól pieprz 1. Makrelę(...)solą i pieprzem do smaku. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Pasta z makreli z suszonymi pomidorami i oliwkami pochodzi z serwisu
karolgotujewzorowałam się na nim. Bardzo smaczna przekąska, szczególnie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Składniki: ? 2 paczki naczosów paprykowych ? 150 g sera żółtego ? 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Pasta fasolowa ? 2 puszki fasoli ? 2 łyżki pikantnego keczupu ? 1 łyżka soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Guacamole ? 2 miękkie awokado ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 ząbki czosnku(...)dodać sok z cytryny i posiekaną papryczkę oraz kolendrę. ? Naczosy ułozyć na blaszce, posypać startym serem żółtym i zapiec w 200 st.C przez 3 minuty. ? Na talerzu ułożyć warstwami pastę fasolową, guacamole i salsę pomidorową. Udekorować śmietaną. ? Podawać z naczosami, które traktować jak łyżeczki do nabierania past
To co kochampołączeń, sprawdza się doskonale do kruchym ciast, jako nadzienie do tartaletek, niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy, te kruche babeczki to doskonały deser na różne okazje. Dobrej jakości pastę pistacjową kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata . Składniki na 8 sztuk dużych tartaletek: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 13 dag masła 6 dag cukru pudru 3 żółtka(...)Krem pistacjowy: 20 dag serka mascarpone 20 dag pasty pistacjowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Frużelina malinowa: 25 dag świeżych lub mrożonych malin 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 listek żelatyny Dodatkowo: Polewa czekoladowa Kolorowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z pudrem, dodać pokrojone na kawałki zimne
Wanilia i Kardamonpasował też domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Jak zrobić chrupiące trójkąty z chleba tostowego? Składniki: 6 kromek chleba tostowego ulubiony ser – u mnie kozi wędzony w plastrach 6 łyżeczek pasty pomidorowej z czosnkiem i bazylią (kupna lub domowa-przepis na końcu) 1 jajko do smaku: sól, pieprz, szczypta przyprawy do pizzy i zapiekanek bułka tarta ole do smażenia Przygotowanie: Przygotowujemy(...)jednego wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą. Mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Ze wszystkim kromek odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę lekko rozwałkowujemy i nakładamy pastę pomidorową. Na każdą kromkę wykładamy też po pół plasterka sera (nie może wystawać). Kromki składamy na pół. Rada: Jeśli wasz chleb tostowy się kruszy kromki można wcześniej delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą
Słodkie okruszkizupy meksykańskiej potrzebujemy czerwonej cebuli, czerwonej papryki, szarpanego fileta z kurczaka (wcześniej ugotowanego w bulionie) oraz trzech puszek - fasoli czerwonej, kukurydzy oraz krojonych pomidorów. Zupkę przyprawiamy kuminem rzymskim, czosnkiem, pastą chili oraz sokiem z limonki, dzięki temu jest aromatyczna i rozgrzewająca. Ta zupa meksykańska wychodzi przepyszna - gęsta i treściwa, o pikantnym smaku przełamanym nutą słodyczy pochodzącą od kukurydzy. Jeżeli(...)puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 2 małe filety z kurczaka 700 ml bulionu + do ugotowania kurczaka sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka pasty chili (opcjonalnie) lub 1/3 łyżeczki chili mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo (do podania): nachosy plasterki papryczki
Kuchnia MagdaLenypomaga w walce z anemią dzięki sporaje ilości żelaza. Czarna fasola jest pełna antyoksydantów, kwasów omeda-3 oraz kwasu foliowego. Jedzmy więcej tych w produktów. Używajmy ich do sałatek, past do chleba, zup i gulaszy. Wegańska "kaszanka" pysznie smakuje na gorąco przypieczona na złoto. Można ją zawinąć w papier ryżowy, ale także w arkusze nori i spakować do lunchboxu(...)wraz z jakąś ulubioną salsą. Można też smarować nią grzanki i używać jako pasty do chleba Składniki: czarna fasola w puszce - 240 g czarna soczewica beluga - 1/2 szklanki kasza gryczana niepalona - 1/2 szklanki pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki kminek mielony - 1 łyżeczka pieprz i sól - do smaku papier ryżowy - 6 szt. cebula - 1 szt. czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki olej do smażenia
AZgotuj!Pasta serowo-czosnkowa to doskonałe smarowidło do pieczywa lub krakersów. Świetnie pasuje na domową imprezę, śniadanie lub kolację. Smak czosnku w … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Pasta serowo-czosnkowa</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerChlebowe gofry z pastą z pieczonej papryki i fety, z ogórkiem, fetą, rukolą i kiełkami brokuła Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 2 łyżki siemienia lnianego 200 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia ( jeśli chcemy mieć gofry od ręki ) Pasta z pieczonej papryki: 1 opakowanie fety(...)pieczenia piecz od razu. Wersja w drożdżami wyratsa przynajmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto przelwamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piecz 10-15 minut. Fetę i paprykę zmiksuj na pastę i dopraw wędzona papryką. Nałóż porcję na wypieczonego gofra i dekoruj ulubionymi składnikami
AZgotuj!zweganizować chyba jedno z najciekawszych portugalskich dań, czyli wieprzowinę w stylu Alentejo (carne de porco à alentejana), czyli pieczone lub smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny marynowanej w winie i paście paprykowej, i małżami. W wersji roślinnej usunęliśmy małże, a wieprzowinę zastąpiliśmy kotletami sojowymi. Naszym zdaniem jest godna konkurowania z wersją tradycyjną! Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również(...)obserwowania nas na Instagramie i Facebooku . Składniki: - 1 opakowanie kotletów sojowych - kostka rosołowa - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (może być też turecka, tunezyjska harissa, ewentualnie łyżeczka koncentratu pomidorowego i łyżeczka słodkiej papryki) - 0.5 łyżeczki słodkiej papryki - 200 ml białego wina - szczypta soli i pieprzu - 2 liście laurowe - 1 łyżka oliwy
Roślinożerni urlopowiczeOdsączony z oliwy tuńczyk z puszki zmiksowany razem z puszystym serkiem kozim i sokiem z limonki. PASTA Z TUŃCZYKA SMAROWIDŁO DO CHLEBA SKŁADNIKI 100 gramów tuńczyka w oliwie; 150 gramów naturalnego serka koziego; szczypiorek; 1 limonka; sól, pieprz; przepis na pastę z tuńczyka z kozim serkiem Artykuł Pasta z tuńczyka z kozim serkiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPASTA Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO SKŁADNIKI 100 gramów plastrów łososia wędzonego na zimno; 150 gramów puszystego, naturalnego serka typu „łaciaty” lub Almette; gęsta, kwaśna 18% śmietana; pęczek świeżego koperku; sól, pieprz; przepis na pastę z łososia wędzonego do chleba Artykuł Pasta z łososia wędzonego do chleba pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka