gofrów, naleśników, racuchów. Ganache jest banalnie prosty w przygotowaniu – to podgrzana śmietanka i rozpuszczona w niej czekolada. Do wyboru mleczna, deserowa lub gorzka. Dziś ganache z dodatkiem pasty z wanilii, jest to opcja, bowiem klasyczny ganache to dwa podstawowe składniki: śmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte(...)orzechy. SKŁADNIKI: łyżeczka pasty z wanilii 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować. Następnie dodaję posiekaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszam powoli do rozpuszczenia. Czekam aż ganache ostygnie i dekoruję nim wypieki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnichciałyśmy dodać do niej zdecydowanie mniej cukru a białka usztywnić mąką migdałową. W ten sposób wyszło nam chrupiące i lekko ciągnące migdałowe ciastko, które w połączeniu z owocami i pastą migdałową smakuje obłędnie 😍 Smakuje nawet podobnie do makaroników 👌 Jest to idealny letni deser. Składniki (śr: 17 cm): Ciasto migdałowe na białkach -3 białka -100g mąki migdałowej Nutura(...)cukru pudru -20g budyniu waniliowego (proszku) -szczypta soli Krem -200-300g serka homogenizowanego -250g sera typu włoskiego - erytrytol/ksylitol Nutura Dodatkowo -owoce typu truskawki/maliny - pasta migdałowa Nutura - migdały Nutura 1. Białka ubić wraz z solą na sztywno. 2. Następnie partiami dodawać cukier puder ciągle ubijając na wysokich obrotach. 3. Gdy białka będą sztywne i lśniące partiami przesiewać przez
Candy Pandassmak mięsa i przestaje mi go brakować. Myślę, że na dłuższą metę nie miałabym problemu z rezygnacji z mięsa, ale już za jajkami tęsknię bardzo. Co prawda tofucznica oraz pasta ,,jajeczna” z ciecierzycy są naprawdę smaczne, ale mimo wszystko chyba po prostu lubię jajka Szczególnie teraz, gdy pojawiły się szparagi Ok, ale nie marudzę, czas na kolejne, nowe potrawy(...)czerwonej soczewicy z ryżem [876 kcal/ W: 122,5 g/ B: 39 g/ T: 22 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Kanapki z pastą ze słonecznika i warzywami (porcja na dwa dni) [438 kcal/ W: 44 g/ B: 15,5 g/ T: 24,5 g] 90 g chleba żytniego Cebulka dymka Pół cytryny 90 g ziaren
365 dni dookoła kuchnitrudności: łatwe Danie dla 2 osób Składniki : 4 kromki chleb 4 jajka Jedna i pół łyżeczki soli 1 łyżka dowolnego octu, może też być sok z cytryny Litr wody Pasta z avocado 2 średnie, dojrzałe awokado Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj tosty. Przekrój na pół awokado i wyciągamy z niego(...)pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmij miąższ i przełóż do głębszego naczynia. Widelcem rozdrobnij miąższ awokado na dość gładką pastę. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do awokado. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz do smaku i wymieszaj. Krok 2 Teraz bierzemy się za jajko w koszulce. Najlepiej, żeby jajko było w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnij je wcześniej z lodówki
Niedzielny kucharzzabraknie mi chleba robię podpłomyki z pastą z ciecierzycy. Podpłomyki z pastą z ciecierzycy z czarnuszką Składniki: mąka 250 g woda sól pasta z ciecierzycy z czarnuszką Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej
Moja smaczna kuchniadrobno pokrojona 3 pomidory drobno pokrojonego 1 zielony ogórek drobno pokrojony 0/5 łyżeczki czarnej soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka Chaat masala 3 łyżki jogurt greckiego 3 łyżki pasty z tamaryndowca 3 łyżki syropu daktykowego Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża mięta Świeża pietruszka 1 papryka chili 5 cm imbiru Sok z cytryny Nasiano granatu Zaczynamy Ziemniaki gotuj w całości(...)minut. Po przestygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Liście mięty, pietruszkę, imbir, sok z cytryny, chili i odrobiną soli plus 2 łyżki wody, umieść w blenderze i zmiksuj na pastę. Jogurt wymieszaj z pastą taramandowca i syropem daktylowym. Ciecierzycę odlej z wody i wsyp do miski. Dodaj szalotki, pomidory, ogórka, ziemniaki, przyprawy, po jednej łyżce sosów, wymieszaj. Nałóż do talerza
RafalCooktego co akurat mamy w domu. Bez krewetek, bez mleka kokosowego (nie miałam akurat więc dodałam zwykłe mleko i wiórki kokosowe). Jeden składnik robi robotę i jest to tajska pasta krewetkowa Tom Yum. Kupuje ją w tym sklepie po taniości (12zł!) za ogromne pudło (400g!) a potem może miesiącami stać w lodówce i wierzcie mi – robi robotę! Najprostsza zupa(...)łyżki oleju roślinnego – ja użyłam pachnącego oleju kokosowego 3 litry wody 1 szkl ryżu brązowego 4 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 łyżki soczewicy czerwonej suchej 3 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum 1 szkl mleka 3,2% 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki soku z cytryny lub octu np ryżowego 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki suszonej
Dorota Smakujejest to pora na truskawki więc nie zrobiłam go w ilościach hurtowych. Na to przyjdzie czas. Likier jest pyszny i zachwyci podniebienia zarówno mężczyzn jak i kobiet. Dzięki paście waniliowej likier ma delikatna nutę wanilii. Najlepszy po minimum 2 dniach leżakowania. Składniki: 1 kg truskawek sok z 2 cytryn 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki pasty waniliowej(...)wódki 300 ml kremówki Truskawki umyć, pozbyć się szpatułek. Pokroić. W misce wymieszać sok z cytryn, truskawki, cukier i pastę waniliową. Zblendować. Można otrzymaną masę przetrzeć przez sitko. Do masy dolać śmietankę oraz wódkę. Zmiksować wszystko. Przelać do butelek i zostawić minimum na 2 dni aby przegryzły się smaki
Kuchnia w oparachporcje): Tofu-paneer - 2 łyżki oleju - 200 g tofu - 1 łyżeczka garam masali - 1/4 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki soli - sok z połówki cytryny Shahi pasta - 3 łyżki nerkowców - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - imbir (kawałek wielkości łyżeczki) - 1 spory pomidor - 1 łyżka oleju - 1/4 łyżeczki zmielonych goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki kardamonu(...)zalewamy ciepłą wodą. Odkładamy na bok na jakieś 15 minut. Do kielicha blendera lub rozdrabniacza wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, pomidora i namoczone nerkowce (bez wody). Wszystko blendujemy na jednolitą pastę. 3) W rondelku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy przyprawy - goździki, cynamon, kardamon, garam masalę, kurkumę i kumin. Mieszamy i smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy pastę. Mieszamy i smażymy
Roślinożerni urlopowiczekrem . Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać je do hummusu, który jest ostatnio podstawą moich kanapek. A że udało mi się ostatnio uzupełnić zapas ciecierzycy, od razu przygotowałam tę cudowną pastę. Składniki : 300 ml ciecierzycy wrzątek pół cytryny 2 kopiaste łyżki tahiny 2 łyżki oleju lnianego 14 połówek szparagów duży ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Ciecierzycę zalać wodą(...)łyżką oleju. Ciecierzycę zmiksować ze szparagami, olejem lnianym i sokiem z połowy cytryny za pomocą ręcznego blendera. Warto dolać wodę z gotowania ciecierzycy, by łatwiej było zamienić nasiona na pastę. Po zmiksowaniu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tahinę i chwilę jeszcze blendować. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodzieTroczę inny sposób na pastę jajeczną. Ostatnio jak robię pastę jajeczną zamiast majonezu używam awokado. Polecam :) Składniki: 5 jajek ½ awokado 1 łyżka oliwy lub więcej sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z awokado, dodać cytrynę i rozgnieść widelcem lub w blenderze. Do jajek dodać wszystkie składniki i wymieszać. Oleju dodajemy(...)tyle, żeby pasta nie była zbyt sucha
Mama Gotujebeef stock 1 tbsp worcestershire sauce (or soy sauce) 1/2 tbsp ground cumin 1/2 tbsp of chili powder salt and pepper to taste 150 g od long pasta (spaghetti, tagliatelle), cooked according to package directions Preparation: In a large and deep pan, cook meat until slightly browned and transfer it on the plate. Add veggies to the same(...)cook until almost soft, for 5 minutes. Next add in all the ingredients except the meat and the pasta. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 20 minutes. Add the meat and simmer for another 10 minutes and season to taste with salt and pepper. Remove from the heat, mix in the cooked pasta, place
karmelowy