Idealnie na zimę, rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy, z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Moja dyżurna zupa od jesieni do wiosny, nie nudzi mi się. Zima w tym roku dość łagodna jest dla nas ( i oby tak zostało) ale talerz gorącej zupy przyda się każdemu. Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym Składniki: 2 cebula 3 ząbki(...)czosnku kawałek imbiru ( 3 cm) 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) ok 700 g obranej dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleczka kokosowego sok z połowy limonki 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) sól natka pietruszki/kolendry do posypania Wykonanie: Cebule
Smaczny zeszytsię składników, trzymając na ogniu ok. 1-2 minuty. Makaron przekładamy na talerze, oprószamy czarnym pieprzem i dekorujemy drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. **** PREPARAZIONE Come prima cosa cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata. Nel frattempo cucinate i broccoli a vapore. A questo punto riscaldate 2-3 cucchiai di olio in una padella e aggiungete 2 spicchi(...)fuoco basso per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. Frullate la salsa fino ad ottenere una consistenza cremosa. Nella padella con salsa di tonno a ggiungete la pasta precedentemente scolata e per ultimo i broccoli. Mescolate bene il tutto e saltate per circa 1-2 minuti, giusto il tempo di fare amalgamare tutti i sapori. Versate la pasta
La grande e la piccola cuocaKwintesencją kuchni gruzińskiej jest i zawsze (przynajmniej dla nas) będzie pasta orzechowa z orzechów włoskich, czosnku, przypraw i świeżych ziół. Mniej lub bardziej zmodyfikowaną jej wersję możemy w Gruzji znaleźć w przynajmniej kilkudziesięciu potrawach. Pierwsza z nich i najbardziej znana to faszerowane roladki z bakłażana ( badridżani ). Druga z nich to sałatka - zwyczajnie pomidor, ogórek i to wszystko wymieszane(...)pastą. Dzisiaj natomiast proponujemy mniej znane pkhali . Składniki (na około 7-8 kulek): - 200 g orzechów włoskich - 2 ząbki czosnku - 200 g szpinaku - pęczek natki pietruszki - pęczek kolendry - 2 łyżeczki słodkiej papryki - pół łyżeczki soli - łyżeczka octu winnego - odrobina pieprzu - 2 łyżeczki kozieradki - kilkanaście nasion granatu Przygotowanie: 1 ) Czosnek i orzechy włoskie szatkujemy bardzo drobno (rozdrabniacz/blender będą
Roślinożerni urlopowiczewrzuć do garnka z ziołami i przyprawami i zalej wodą do przykrycia. 2. Gotuj do miękkości, po czym zmiksuj z częścią wywaru do powstania gęstej pasty, dodaj olej i wymieszaj. 3. Zamroź w małych foremkach lub woreczkach do lodu. 2. Pasta drobiowo-warzywna - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: 500g nóżek z kurczaka
Z notatnika dietetykaciasto lub, co jest znacznie powszechniejsze w Polsce, w papier ryżowy. Sajgonki z kurczakiem - przepis na 16 sztuk Do przygotowania sajgonek będziesz potrzebować: 200g piersi z kurczaka, 20g żółtej pasty curry, 10ml sosu sojowego, opakowanie cienkiego makaronu ryżowego, miks sałat, ogórka, paprykę, kiełki soi, 15ml oleju sezamowego, papier ryżowy (16szt.), pieprz, łyżkę oleju rzepakowego. 1. Makaron ryżowy zalej wodą(...)zostaw na 30 minut. 2. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na połowę. 3. Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym i pieprzem. 4. Przygotowaną pastą posmaruj kurczaka. 5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż kurczaka z każdej strony, przestudź go i pokrój w poprzek w cienkie paseczki. 6. Makaron osącz. W garnku zagotuj wodę i gotuj makaron przez minutę, po czym
Z notatnika dietetykaobawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku. A co to takiego ? A jest to tajska pasta chili, która składa się między innymi z papryczek chili i suszonych krewetek. Do tego zawiera cebulę, czosnek i tamaryndowiec, a to wszystko zalane naturalnym olejem sojowym. Pasta ma fajny pikantno(...)słodki smak. Jeśli jest ciekawy smaku tej pasty to udaj się na zakupy do Kuchnie Świata . Panierowane pałki pieczone
Ewa w kuchniporcje): opakowanie tofu pół szklanki mrożonego groszku 6 średniej wielkości różyczek brokuła 3 garści zielonej fasolki szparagowej 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleczka kokosowego 200ml bulionu warzywnego 1/3 czerwonej papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju połowa limonki do skropienia – opcjonalnie Cebulę obieramy i kroimy w średnie pióra(...)łyżki oleju. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy 2 minuty do zmięknięcia. Do cebuli dodajemy czosnek, połowę przygotowanej papryczki chili i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodajemy pastę curry i chwilę ją smażymy z cebulą i czosnkiem, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Wlewamy odrobinę bulionu, rozprowadzamy w nim pastę. Wlewamy resztę i dodajemy warzywa – brokuły oraz fasolkę szparagową. Zmniejszamy
Smaczna Stronapółtalarki w zależności od ich wielkości. Wystudzone jajka na twardo kroimy w plasterki lub w ósemki. Kilka pomysłów na ciekawe sałatki: Sałatka makaronowa z cieciorką , Tradycyjna sałatka z tuńczykiem , Pasta jajeczna z awokado , Sałatka wiosenna z twarożkiem Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Pozostały ocet mieszamy z cukrem, solą i olejem i takim dressingiem polewamy naszą
Korniszonkisoczewicą i grzybami. To wegańskie ragu to danie bardzo głębokie w smaku i pełne umami. Na bazie soczewicy, warzyw i pęczaku z dodatkiem grzybów, sosu sojowego, pomidorów i pasty miso. W smaku nie ustępuje swojemu mięsnemu pierwowzorowi. Można zjeść samodzielne albo jako dodatek do makaronu czy ryżu. Pełne aromatu, rozgrzewające, zimowe danie. Na pewno nie zabraknie Wam w nim mięsa(...)sztuk suszonych prawdziwków (można pominąć) 2 cebule 2 marchewki 2 łyżki oleju 300 g grzybów (mogą być leśne albo pieczarki) 3 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego 2 łyżeczki pasty miso 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżki harissy 500 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku Zagotować wodę w czajniku. W misce
Smaczny zeszytRoladki z tortilli z pastą z tuńczyka to moja nowa propozycja na imprezową przekąskę. Ostatnio miałam ochotę na pastę z tuńczyka, a że Sylwester się zbliża, to pomyślałam sobie, że w połączeniu z tortillą będzie super przekąską na imprezę. Gorąco pol The post Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCześć! Przepis na taką pastę z wątróbek dostałam od mojej siostry ciotecznej. Dziękuję Aniu :* Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty. Składniki: * 0,5 kg wątróbki drobiowej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/3 szklanki czerwonego wina * 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu(...)tygodni. Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i dodałam do masy. Wszystko przyprawiłam jeszcze solą, pieprzem i zblendowałam na gładką masę. Można do tej pasty dodać zioła, jeśli lubimy. Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki. Notatki: * żeby uzyskać bardziej miękką formę tego pate’ nie dodawać żelatyny Smacznego! Lidka Artykuł Pâtè
Pieprzyć z Fantazjąświetny pomysł na to, by dobrze zacząć dzień. Pyszna pasta z dyni i twarogu równie dobrze smakuje na grzance, jednak z bakłażanem stanowi duet przesmaczny. Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Można posolić i pozostawić, aby puścił sok, a następnie osuszyć i dopiero grillować. Ja tego nie robię. Od razu smaruję go oliwą i posypuję mieloną(...)jedną część twarogu. Doprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, mieloną kolendrą i garam masala. Dodajemy niewielką ilość oleju lnianego lub z pestek dyni, jeśli chcemy podkręcić dyniowy smak. Pastę podajemy na grillowanym bakłażanie
Kucharzycaczosnku 1 żółtko s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 600 g di filetto di salmone senza pelle 500 g di spinaci 3 cucchiai di senape 2 rotoli di pasta sfoglia 2-3 cucchiai di burro 1 spicchio d'aglio 1 tuorlo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od oczyszczenia, umycia i osuszenia szpinaku. Szpinak podsmażamy na maśle z drobno posiekanym(...)spinaci a raffreddare. Nel frattempo riscaldate il forno a 175 gradi. Lavate e asciugate il filetto di salmone, poi massaggiatelo con un pizzico di sale e pepe. Srotolate la pasta sfoglia sulla leccarda coperta da carta da forno. Adagiate il filetto di salmone sulla pasta. Spennellate il filetto con 2-3 cucchiai di senape. Per ultimo coprite il filetto
La grande e la piccola cuocaZnalazłam cudowną w smaku pastę curry. Bardzo ją polecam. Dodaję ją do wielu potraw.Po pierwszym użyciu, wiem, ze nie zamienię ją na żadną inną. Do kupienia jest przez internet albo w sklepach ekologicznych. Pieczone bataty o smaku curry. 2 bataty duże 2-3 łyżeczki pasty curry Cosmoveda oliwa trochę sól do smaku Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę(...)Dodajemy 2-3 łyżeczki pasty curry i trochę oliwy i lekko solimy. Nacieramy bataty. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 190-200 stopni C 15- 20 minut. Podałam z rukolą i pomidorkami
AZgotuj!