Dzień dobry :-) Moje dzieci ostatnio polubiły pasty jajeczne. Tym razem zawinęłam w tortille, dodałam świeżą rukolę i wyszło pyszne śniadanie, które zniknęło w mig. Polecam, na pewno Wam posmakuje. Miłego dnia :-) Składniki pasta: 5 jajek L 1 awokado 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki dobrego gatunkowo majonezu 1 kopiata łyżeczka tartego chrzanu (ze słoiczka) sól pieprz Dodatkowo: 4-5 placków(...)kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Wszystkie składniki dajemy do miseczki, dodajemy majonez, chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na nasze placki rozkładamy pastę, na nią dajemy świeżą rukolę i zwijamy. Tak zwinięte przekrawamy na pół. Smacznego
kruche babeczkikiełek, np jarmużu -łyżki jogurtu naturalnego -łyżeczki majonezu -soli do smaku Jajka gotuję na twardo, dzielę na pół, wyjmuję żółtko. Rozdrabniam je widelcem i łączę z pozostałymi składnikami. Taką pastą nadziewam nasze jajka. Jajka z łososiem Przyznam że je uwielbiam, ale z racji mojego obecnego stanu staram się unikać ryb wędzonych na zimno. Wam jednak polecam je z całego serca(...)kroimy jak najdrobniej. Mieszamy z żółtkiem, jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą. Wierzch dekorujemy zieleniną – np. szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jajka nadziewane szczypiorem Takie faszerowane jajka przypominają mi smak pasty jajecznej. I dobrze, bo bardzo ją lubię. Kojarzą mi się z wiosną i pysznymi śniadaniami. Niemniej jednak doskonale nadają się na wielkanocny stół. Innymi słowy – niebo w gębie
Arbuziakiczosnku 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza natką) i miksujemy na pastę (niekoniecznie super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
KardamonovyKucharski wraz z Dagmarą. Niedługo do sprzedaży trafią nowe warzywne produkty "Z gruntu dobre" np. gołąbki z grzybami w sosie grzybowym i pomidorowym, soczewica w pomidorach i pasty do kanapek, bigos warzywny. Są to dania do samodzielnego podgrzania w domu. Ja stronię od wyrobów garmażeryjnych, ale te z Sokołowa mogę śmiało polecić i gołąbki będę kupować, ponieważ(...)wspaniałe w smaku, zrobione z dobrych składników ( informacje na etykiecie) i czułam się po ich zjedzeniu po prostu dobrze. Pasty kanapkowe są świetną alternatywą dla wędlin. Piotr opowiedział nam co będziemy robić. Podzieliliśmy się na grupy. Mieliśmy przygotować aż cztery dania. Krokieciki z kaszy mazurskiej z sosem z Pasty „Wieprzowina z grillowaną papryką” Ten deser z kaszy
AZgotuj!moim miejscu przygotowałby jakieś mini babeczki. I taki też miałem pomysł. Jednak wierność do smaku sernika przeważyła i tak powstały mini serniczki z sera ricotta z dodatkiem pasty sezamowej i pomarańczy. Serniczki są puszyste i wilgotne w środku. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnych przyjęć. Czas przygotowania: 40 min. Składniki na 12 szt. Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI(...)serniczków: 500g sera ricotta 4 łyżeczki pasty sezamowej 6 ciasteczek owsianych typu sasanki 5 łyżeczek cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego ok. 40g 1 jajko 1 pomarańcza 5 łyżeczek kakao 80 ml śmietanki kremówki 30% maliny i listki melisy do dekoracji +dodatkowo: forma na muffinki i papilotki PRZYGOTOWANIE mini serniczków: W foremce na muffinki umieszczamy papilotki. Ciasteczka owsiane drobno kruszymy
kulinarnyJaoliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki pietruszki 2 jajka bułka tarta sól i pieprz olej z pestek winogron do smażenia Sos: 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką 3-4 łyżki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich kmin rzymski czarnuszka wędzona papryka sól i pieprz listki kolendry do dekoracji Wykonanie: Kaszę wypłukać(...)tyle tartej bułki, aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w tartej bułce i smażyć na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie wymieszać pastę z oliwa z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skorki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy) i doprwić przyprawami według uznania
Kulinarne przygody Gatityciemne 1 płaska łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka mielonego chilli (można zastąpić ostrą papryką lub łagodną jeśli nie lubicie ostrości) 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki powideł śliwkowych 2 łyżeczki chińskiej przyprawy , pięć smaków 1 kostka bulionowa mięsna ( pieczeniowa ) sól do smaku olej rzepakowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)płukamy , osuszamy ręcznikiem , nie kroimy . Jeśli pokroicie je po upieczeniu w całości , będą bardziej soczyste W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju z 1/2 szklanki piwa , chilli , czosnkiem , cukrem trzcinowym , pastą z tamaryndowca , 1 łyżeczkę przyprawy pięciu smaków i solą do smaku . Tą pastą polewamy i nacieramy dokładnie żeberka . Wkładamy do pojemnika i zostawiamy na noc w lodówce . Na drugi dzień
Ogrodnik w podróżyszynki typu speck 1 szalotka 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki oliwy extravergine d'oliva s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta (nella ricetta ho usato i rigatoni integrali) 200 g di radicchio 150 g di speck 1 scalogno 4 cucchiai di parmigiano grattugiato 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva sale(...)radicchio, aggiustando di sale e pepe. Rosolate il tutto per circa 2-3 minuti. Quando il sugo sarà pronto, aggiungete 3-4 cucchiai d'acqua di cottura della pasta e per ultimo i rigatoni scolati al dente e il parmigiano grattugiato. Mescolate bene il tutto e saltate per circa 1 minuto, giusto il tempo di fare amalgamare tutti i sapori
La grande e la piccola cuocaZgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem oraz solą. Jajko podsmażamy na odrobinie oleju z dwóch stron do ścięcia się białek. Przekładamy na tosty posmarowane pastą z awokado. 3. FRITATTA Z WARZYWAMI I SEREM FETA Składniki: 4 jajka 1/4 papryki 1 garść szpinaku 5 plastrów szynki 1/4 kostki sera feta Sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: Piekarnik(...)sól, pieprz lub cukier i cynamon. Chleb obtaczamy w jajku (w wersji na słodko również w bułce tartej). Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. 9. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju rzepakowego Olandia 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Dowolne zioła Przygotowanie: Jajka gotujemy
Czarnawisienkaczosnku, chili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry. Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie , doprawionym pastą curry, octem ryżowym, sosem sojowym oraz miodem. Wyśmienita nie tylko jako samodzielne i lekkie danie na obiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem(...)Polecam. Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. Oto składniki na fasolkę szparagową po Tajsku: 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Hortex ok. 500g brukselki 1 łyżeczka pasty curry ok. 2 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 1/2 - 1 cała papryczka chili 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego (ew. można zastąpić jasnym sojowym) 1 płaska łyżka miodu
Moja Książka Kucharskasprawdza się także jako składnik pesto do makaronów. Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Dziwi Was takie połączenie? My też początkowo dość sceptycznie podchodziliśmy do pomysłu miętowej pasty, ale nasze obawy okazały się absolutnie nieuzasadnione. Zakochaliśmy się w tym spaghetti i na pewno zjemy je jeszcze nie raz (a raczej wiele, wiele razy!). Tym bardziej, że jego przygotowanie(...)zrumieni. Krok 5 Odcedź makron, zachowując około pół szklanki wody. Do gorącego makaronu dodaj sos i mozzarellę, a następnie szybko wymieszaj tak by ser rozpuścił się w makaronie. Jeśli pasta jest za sucha – rozrzedź sos wodą spod makaronu. Podawaj pastę posypaną listkami bazylii i mięty i nasionami dynii. Smacznego! Artykuł Środa: Spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzSkładniki: 200g mąki kukurydzianej 280g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 jajka 200ml mleka 70g masła extra olej do wysmarowania keksówki Pasta czosnkowa: 50ml oliwy z oliwek extra 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz szczypta soli Dodatkowo: 2 pęczki szczypiorku 1 rozkłócone jajko 4 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać(...)drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Szczypiorek drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach
Szalona Kuchnia Ewelinyblogu znajdziecie przepisy na curry z ziemniaków , curry z kalafiora , curry z cukinii , curry z dyni , curry z mango . By szybko przygotować to danie warto mieć w lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego. Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest tez w towarzystwie kaszy czy pieczywa. PRZEPIS NA KOKOSOWE CURRY Z KAPUSTY Składniki na kokosowe(...)curry z kapusty: 1 kg kapusty włoskiej 2 cebule 1 marchew 100g orzechów nerkowca 2 łyżeczki pasty curry żółtej 1 puszka mleka kokosowego sól pieprz chili 2 ząbki czosnku olej świeża natka kolendry lub pietruszki Jak zrobić kokosowe curry z kapusty: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. W garnku, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, po dwóch minutach dodajemy
Dorota Smakujejest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Żurek z kaszą Bulion warzywny Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową i orzechami Marchewka z groszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem
Dorota Smakujejest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Babka drożdżowa z czekoladą Prosty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem
Dorota Smakuje