pasta - 17303 przepisów (strona:231/1154)

Pasta z czarnuszki z goździkami i anyżem na odporność 133

próbę ze względu na smog ale także na różnicę temperatur, na przesilenie zimowe, na osłabienie organizmu po zimie. Dlatego małe wsparcie nam się przyda. Takim wsparciem jest ta pasta która nie dość że smakuje wybornie to jeszcze wzmacnia nasz organizm. Czarnuszka podobno "leczy wszystko oprócz śmierci". Goździki i anyż działają bakteriobójczo i odkażająco, chronią przed infekcjami. Polecam zrobić(...)taką pastę. Pasta na wzmocnienie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czerwone curry z klopsikami z indyka 145

Magda Ostatnio bardzo polubiłam się z pastą curry, to chyba ten okres zimowy sprawił, że chętnie przygotowuje gęste i rozgrzewające curry, pełne pysznych smaków w środku. Curry z tego przepis jest wyjątkowo kremowe i łagodne – delikatne pulpeciki z indyka i podpieczone kawałki cukinii pasują do czerwonego curry idealnie. Pyszny smak i szybkie wykonanie – świetny pomysł na obiad. Składniki(...)porcje): 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 średnia cukinia 1 biała cebula puszka mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku łyżka startego świeżego imbiru sól i pieprz do smaku łyżka mąki 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego   Zaczynamy od zrobienia pulpecików – do mięsa przeciskamy ząbek czosnku, dodajemy połowę startego imbiru, mąkę oraz sól i pieprz

Smaczna Strona
Słodkie co nieco na Walentynki - serce z ciasta francuskiego z kremem czekoladowo-pomarańczowym (Cuore di sfoglia con crema al c 157

porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g mascarpone 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 1-2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcza **** INGREDIENTI  (2 porzioni) 1 rotolo di pasta sfoglia 250 g di mascarpone 200 g di cioccolato (fondente o al latte) 1-2 cucchiai di liquore all'arancia 1 arancia PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia(...)liquore all'arancia e la scorza grattugiata di arancia. Coprite la crema e lasciatela a raffreddare per ca. 30 minuti. Riscaldate il forno a 180 gradi. Srotolate la pasta sfoglia e ricavate 4 cuori. Disponete i cuori su una leccarda ricoperta di carta forno. Prima di infornare bucate la superficie con i lembi di una forchetta. Cuocete i cuori

La grande e la piccola cuoca
Tahini 128

Idealna pasta sezamowa, czyli sprawdzony przepis na Tahini . Zobacz jakiego sezamu użyć, oraz jak prawidłowo go uprażyć i zmiksować na uniwersalną pastę. Z tahini zrobisz zarówno do hummus, jak i słodkie desery. - tylko 2 składniki - proste i szybkie wykonanie - szerokie zastosowanie pasty sezamowej

AniaGotuje.pl
“Pesto” z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i rukoli 119

tradycyjny, włoski zielony sos, który składa się z orzeszków piniowych, świeżej bazylii, parmezanu , czosnku i oliwy. Jednak w ostatnim czasie termin “pesto” odnosi się do wielu innych past przygotowanych tą samą metodą, ale z innych, lecz podobnych składników. Czy można używać nazwy “pesto” do domowej pasty z prażonych orzechów laskowych, suszonych pomidorów, rukoli, oliwy i przypraw

Tajemnice Smaku
Racuchy z cukrem 147

przygotowanych bez drożdży. Idealne na śniadanie, czy kolację! To mój sprawdzony przepis na błyskawiczne racuchy z twarogu lub serka homogenizowanego z dodatkiem proszku do pieczenia. Puchate placki z dodatkiem pasty waniliowej, obsypane cukrem pudrem, można je jeść z miodem, konfiturą, czy innym ulubionym słodkim dodatkiem. Przygotowuję je w 5 minut. Idealne na śniadanie, czy też na kolację. Jeśli szukasz błyskawicznego(...)czasami racuchy drożdżowe na serkach homogenizowanych, przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ok. 27-30 średnich twarogowych racuchów: 350-400 g twarogu, u mnie Speisequark magerstufe (chudy twaróg) 1 łyżka pasty waniliowej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder: 1 łyżka do ciasta, oraz do posypania racuchów olej rzepakowy do smażenia, Szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie curry z łososiem 177

łososiem – przepis Na patelnie na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Całość smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy pastę curry. Smażymy wszystko. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy do połączenie się składników. Łososia myjemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wkładamy do sosu curry. Dusimy go ok. 7 minut. Przed podaniem dekorujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kawa orzechowa z miodem i bitą śmietaną 122

Kolejny przepis na wykorzystanie pasty z orzechów włoskich . Kawa orzechowa z miodem i bitą śmietaną to oryginalne połączenie smaków. Kawa jest pyszna, sycąca i banalnie prosta do przygotowania. Jeśli jesteście ciekawi smaku, zapraszam na jej orzechową wersję Składniki: 2 szklanki chudego mleka 1 pełna łyżka pasty z orzechów włoskich 5 – 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej miód Dodatkowo: bita śmietana(...)dekoracji 1 łyżka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i dodajemy pastę z orzechów włoskich. Dokładnie mieszamy i słodzimy miodem. Przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zaint sować: → Kawa z białą czekoladą i tahini → Kawa z czekoladą i bitą śmietaną → Kawa

Oryginalny smak
Wrapy z pastą jajeczną i łososiem 116

Dzień dobry :-) Robicie na śniadanie wrapy? My dość często, bo wszyscy lubimy, a do środka możemy dodać co tylko chcemy. U nas tym razem z pastą jajko z łososiem Dega, do tego łosoś wędzony, rukola, awokado i papryka. Wyszły pycha :-) Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Składniki na 3 porcje: 3 placki tortilla 1 opakowanie pasty jajko z łososiem(...)większa czerwona papryka świeża rukola 1. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w paski. Tak samo kroimy paprykę. Rukolę myjemy. 2. Na całym placku tortilli rozprowadzamy pastę jajeczną z łososiem, następnie rozkładamy łososia, na niego dajemy rukolę, oraz rozkładamy na przemiennie paski awokado i papryki.  3. Całość dość ciasno zwijamy i kroimy ostrym nożem jak chcemy

kruche babeczki
Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego 93

Pół kilo fistaszków,  mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić… Do podstawowego  przepisu dodajcie pastę z tahini, co wzbogaci masło orzechowe o chałwową nutę. Jeżeli lubicie słodkie masło, dodajcie miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub bardziej sezonowo –  “majowego miodku”  , czyli syropu z mniszka lekarskiego. Składniki(...)orzeszków arachidowych (ziemnych) niesolonych 3 łyżki pasty tahini 3-4 łyżki syropu z mniszka – majowy miodek szczypta soli Wykonanie Na suchej patelni  delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły . Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli  i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę. Następnie dodajemy sezamową pastę tahini , miód mniszkowy

Tajemnice Smaku
Krakersy z tahiny z ziarnami 84

Tahina, czyli pasta ze zmielonych nasion sezamu jest powszechna na Bliskim Wschodzie, jak i w kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest w sklepach na stoiskach z produktami kuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu. Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus. Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Krakersy możemy serwować z humusem, twarożkiem, guacamole lub innymi warzywnymi lub serowymi pastami. Smacznego! * Przepis zaczerpnięty z magazynu “Kuchnia” 01/2018

Tajemnice Smaku
Dyniowe kimchi 173

Znaczy to, że przygotowując kimchi możemy zawsze eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Składniki KIMCHI 1 kg dyni 1 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 100 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka sos rybny(...)obciążamy (ja kładę okrągłą deskę drewnianą i na niej stawiam słoik/słoiki  z wodą), odstawiamy na około godzinę. W czasie kiedy kapusta z dynią się maceruje przygotowujemy pastę kimchi .  Zagotowujemy 200 ml wody  razem z mąką ryżową, cały czas mieszamy, aż powstanie nam kleik, dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia.   Do przestudzonego kleiku

Tajemnice Smaku
Hummus z grzybami, harissą i oliwą truflową 110

Hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą. Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki. Możemy(...)czyli koncentrat grzybowy borowikowy w słoiczku. Składniki puszka ciecierzycy 100 g ugotowanych lub obsmażonych i rozdrobnionych grzybów (ja dodałam gotowy koncentrat borowikowy Leśne skarby ) 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki harissy (lub więcej, będzie bardziej pikantnie) 1 łyżka oliwy truflowej lub oliwy z oliwek sól do podania oliwa truflowa i sezam

Tajemnice Smaku
Wieprzowina po węgiersku 2023

będzie się dusiła możecie przygotować dodatki i surówkę. Wieprzowina po węgiersku to bitki wieprzowe w pysznym sosie własnym z warzywami: papryką, marchewką, cebulą, pikantnie doprawione chili, papryką mieloną, węgierską pastą paprykową, czosnkiem, ziołami. PRZEPIS WIEPRZOWINA PO WĘGIERSKU Składniki na wieprzowinę po węgiersku: 600g wieprzowiny bez kości np karkówki olej lub smalec 1 cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 łodyga(...)selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej szczypta chili 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej pół łyżeczki tymianku Jak zrobić wieprzowinę po węgiersku: Zaczynamy od umycia i osuszenia papierowym ręcznikiem mięsa. Następnie mięso kroimy w plastry o grubości ok 1-1,5cm, zaraz potem rozbijamy je lekko

Dorota Smakuje