płatkach upraż na rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Po uprażeniu odstaw do ostudzenia. W moździerzu kuchennym umieść zieleninę, uprażone migdały, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę z oliwek i szczyptę soli i mieszaj jeszcze przez chwilę. Jeśli nie posiadasz moździerza, możesz wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera. Makaron tagliatelle ugotuj(...)wpzoom-rcb-direction-step-5f7c7086de427","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W mo\u017adzierzu kuchennym umie\u015b\u0107 zielenin\u0119, upra\u017cone migda\u0142y, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyci\u015bni\u0119ty z po\u0142owy cytryny, oliw\u0119 z oliwek i szczypt\u0119 soli i mieszaj jeszcze przez chwil\u0119. Je\u015bli nie posiadasz mo\u017adzierza
ProstePesto.pldeser wykonany w większej mierze z warzyw. Dla zaostrzenia smaku i efektów wizualnych / bo wiadomo jemy oczami / część puree z dyni połączyłam z gorzką czekoladą, zaś samą dynię z pastą Tahini i pełnowartościowym mlekiem kokosowym. Aby dodać jeszcze nieco nieoczywistości, gotowy deser posypałam wiórkami kokosowymi i płatkami chili. Wyszło obłędnie! INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY: TRUSKAWKOWE SERNICZKI(...)kakao – 60g – Syrop z agawy – 4 łyżki – Syrop klonowy – 2 łyżki – Wiórki kokosowe – 1 łyżka – Płatki chili – 1 łyżeczka – Olej kokosowy – 1 łyżka PRZEPIS: 1. Dynię wraz z pastą Tahini, syropem z agawy i mlekiem kokosowym umieść w Thermomix’ie, robocie kuchennym czy blenderze i zmiksuj na gładkie puree. 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej / miska ustawiona na garnku
globuskulinarnychili, trawy cytrynowej, czosnku, imbiru i limonki. Curry doprawione sosem sojowym, rybnym oraz kurkumą, posypane świeżą kolendrą. Ten przepis na kurczaka z pewnością będzie hitem wśród miłośników czosnku i pasty curry, ponieważ zawiera idealną ilość tych składników - nadają one potrawie niepowtarzalnego i mocnego aromatu. Żółte curry z kurczakiem. Oto składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w curry: 1-2 ząbki czosnku(...)posiekane 1 papryczka chili bez nasion, posiekana 1/2 łyżki startego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry 2 liści limonki kaffir (mogą być suszone) 2 łyżki oleju sezamowego 1 cebula pokrojona w piórka 400g fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę 1 łodyga trawy cytrynowej (biała część) 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) około 1/2 szklanki lekkiego bulionu 1 młoda cukinia, pokrojona
Moja Książka Kucharskamożesz zdobyć, pomiń), 1 duża cebula, 1 duża marchewka, około 200 gramów żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, papryczka chili, puszka mleka kokosowego (400 ml), łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry lub kopiasta łyżka proszku curry, 2 dojrzałe pomidory, sok z połowy cytryny lub limonki, natka pietruszki, sól, olej. Jak zrobić wegańskie curry z tofu i fasolką Czosnek, imbir i kurkumę(...)obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj na desce za pomocą noża lub widelca. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pastę z czosnku, imbiru i kurkumy, smaż przez pół minuty, dorzuć posiekaną cebulę i smaż jeszcze około 2 minut, dodaj tofu pokroje w kostkę, pokrojoną papryczkę chili, smaż nadal aż wszystko delikatnie się zrumieni. Teraz na patelnię
Kulinarna Polskaprzysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie wyjątkowo kojarzy się z dzieciństwem, gdyż w czasach PRL-u ta popularna pasta królowała na stołach większości polaków pod nazwą […] Artykuł Pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnitakie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym(...)kostkę. Umytego i osuszonego łososia ułóż na blasze skórą do dołu (którą zmieścisz do lodówki), skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem a następnie przykryj kołderką z przygotowanej pasty. Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury
Moja Delicjagrupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego(...)fasoli w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, czy moja ulubiona wędzona papryka. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy , czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem 🙂 Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku
Moja DelicjaBueno Przygotowanie: Lody Kinder Bueno: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich ). Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą(...)Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przełożyć do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Dodać pastę z orzechów laskowych i kakao. Śmietanę kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z masą. Następnie całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc. Polewa czekoladowa
Oryginalny smakpszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa sezamowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków (9 sztuk) Przygotowanie: Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach(...)Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać pastę tahini i dokład nie wymieszać. Sezamki - połamać i rozdrobnić za pomocą moździerza tworząc efekt gruboziarnistej mączki. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części
Ciastka - domowe słodkościMasło orzechowe, kiedy powstało ❓. Aztekowie miażdżyli prażone orzeszki ziemne w pastę, ta pasta nieco różniła się od tego, co znamy dzisiaj jako masło orzechowe. Tak naprawdę, nie ma jednego wynalazcy masła orzechowego, a jest ich przynajmniej trzech, wśród nich George Washington Carver. Jednak nie wynalazł masła orzechowego, zamiast tego promował ponad 300 zastosowań orzeszków ziemnych, wśród innych upraw, takich(...)słodkie ziemniaki.Faktyczne wynalezienie masła orzechowego, proces jego wytwarzania i maszyny użyte do jego wykonania można przypisać trzem lekarzom-wynalazcom. W 1884 roku Marcellus Gilmore Edson z Kanady opatentował pastę z orzeszków ziemnych, produkt końcowy powstały w wyniku mielenia prażonych orzeszków ziemnych między dwiema podgrzewanymi powierzchniami. W 1895 roku dr John Harvey Kellogg (nazwisko, przypadek, nie sądzą) opatentował proces wytwarzania masła
RafalCookblogu znajdziecie przepisy na curry z ziemniaków , curry z kalafiora , curry z cukinii , curry z dyni , curry z mango . By szybko przygotować to danie warto mieć w lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego. Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest tez w towarzystwie kaszy czy pieczywa. PRZEPIS NA CURRY Z MARCHEWKI Składniki : 1 kg marchewek(...)cebule 3/4 szkl suchej soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 1 łyżka oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól Jak zrobić curry z marchewki: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. Najpierw w garnku, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, po dwóch minutach
Dorota Smakujeuwielbiam. Tylko tatuś omija je szerokim łukiem (od dziecka nie lubi pomidorów), ale za to wyjada zawsze większość papryki. Do chrupiących warzyw idealnie pasują też hummus czy inna pasta. Roladki z tortilli lub naleśników na drogę Roladki z tortilli lub naleśników doskonale nadają się do zabrania na drogę. To taka moja pyszna alternatywa do tradycyjnych kanapek. Doskonale sycą, są proste(...)można je wzbogacać o ulubione dodatki. A potem wystarczy je tylko ciasno ułożyć w pojemniku i zabrać ze sobą w trasę. U nas takie roladki najczęściej przygotowuję z prostymi pastami kanapkowymi np. z tuńczyka czy z pastą jajeczną. Naleśnikowe roladki dla dzieci można posmarować białym serkiem wymieszanym np. z miodem. Gwarantuje, że maluchy będą zachwycone. Przykładowy przepis na roladki
Słodkie okruszkipapryki, pomidorów i czosnku, który wykorzystuje często jako dodatek do makaronu. To kolejna propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Polecam też przepis na najlepsza pastę paprykową , bardzo pikantną, więc z jej ilością trzeba uważać. Polecam zbiór przepisów na przetwory z pomidorów, z ogórków , oraz papryki . Uwielbiam pomidory i paprykę(...)pasteryzujemy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem. Moja Rada . Po otwarciu słoik z sosem można przechowywać w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze na wierzch wlać odrobinę oliwy lub oleju, dzięki temu zabezpieczeniu sos nie będzie pleśnieć, może tak stać i nic z nią złego się nie stanie! Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytrynowa 2 sztuki – Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk – Pieczarki brunatne – 200g / mogą być również zwykłe pieczarki, shitake, boczniaki lub inne podobne grzyby / – Cebula biała – Papryczka chili – Liście kaffiru – 7 sztuk – Pasta TOM YUM – 1 łyżka / lub więcej / mniej w zależności od preferowanej ostrości – Sos rybny – 2 łyżki – Odrobina soli do smaku – Limonka – 2 sztuki – Kolendra / Pietruszka PRZYGOTOWANIE: UWAGA! Przy przygotowaniu(...)sekret tej zupy aby pozostała kremowa, a składniki się nie rozgotowały. 1. Nastaw garnek na niewielki ogień, indukcja 2 i wrzuć do niego pokrojony w plasterki korzeń galangalu, łyżkę pasty TOM YUM* oraz obrane z wierzchniej warstwy z odciętą końcówką i utłuczone tłuczkiem lub w moździerzu trawy cytrynowe. *Mając na myśli łyżkę, chodzi o płaską łyżkę, pasta jest bardzo ostra
globuskulinarny