zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw. Jak zrobić makrelę na grillu. Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas grillowania posypujemy węgle przyprawą Garam Masala. Aromat jaki unosi się znad grilla...fantastyczny! :D Ryba grillowana w całości(...)piekarniku lub z grilla elektrycznego. Makrela z grilla. Świeża makrela z grilla Składniki na 1- ewentualnie 2 porcje: 1 sprawiona i oczyszczona makrela 1 i 1/2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej 1/2 -1 łyżeczka mielonego chili (dostosować do smaku, jednak ryba ta powinna być pikantna) 1/4 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól morska do smaku
Moja Książka Kucharskaskładniki, 3-4 godziny mrożenia i domowe lody śmietankowo-owocowe gotowe. Kto się skusi? Składniki: 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250-300 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 pełne łyżki pasty owocowej Lauretta – u mnie czarna porzeczka (ale może być inna) Przygotowanie: W wysokiej misce umieszczamy całą śmietankę i mleko zagęszczone słodzone. Miksujemy składniki na puch (nie na sztywno). Pół(...)masy przelewamy do pojemnika z pokrywką. Drugie pół zostawiamy w misce, dodajemy pastę owocową i krótko miksujemy do połączenia składników. Próbujemy. Jeśli smak wyda nam się za słaby, to dokładamy więcej pasty. Owocową masę wykładamy łyżką na śmietankową warstwę. Pojemnik przykrywamy pokrywką i wkładamy do zamrażalnika. U mnie lody były gotowe po około 3-4 godzinach (czas zależy od mocy
Słodkie okruszkiJest tu wszystko co powinien zawierać zdrowy, zbilansowany posiłek. Wygląda niepozornie ale uwierzcie mi smakuje świetnie i co najważniejsze nie wymaga prawie wcale pracy. Do mięsa możecie jak ja pasty Pataks, która nada daniu nieco egzotycznego smaku, lub użyć przypraw które lubicie i które najczęściej stosujecie do drobiu. Jeśli nie macie bulionu, polecam Wam piramidki smaku do rosołu(...)ktoś bardzo nie lubi pęczaku może go zastąpić ryżem, ale polecam jednak nasz rodzimy pęczak, który przyrządzony w ten sposób smakuje świetnie. Składniki: 4 udka lub podudzia z kurczaka pasta Patak's Madras (lub ulubione przyprawy do zamarynowania kurczaka) 300 g marchewki z groszkiem (użyłam mrożonej) 1 szklanka pęczaku 2 szklanki bulionu warzywnego Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy pastą
Cynamonowe szczęścieNawiązując do poprzednich wpisów i pozostając w klimacie arabskich smaków, serwuję Wam dziś przepis na pastę do której przygotowania niezbędny jest bób. Sezon na te zielone strączki właśnie się rozpoczyna, gdybyście mieli go w nadmiarze, to możecie przygotować z niego ful. Ful medames to nazwa egipskiej potrawy przygotowywanej z suszonego bobu. Jest popularny w wielu krajach Afryki i w każdym(...)warzywami na śniadanie. W zależności od miejsca, gdzie jest serwowany może nieco inaczej wyglądać. Czasem bób jest rozgotowany i rozgnieciony, a czasem jędrny i chrupiący, polany tahiną i pastą z ostrej papryki lub posypany drobno pokrojonymi pomidorami i mnóstwem kolendry. W zasadzie to każda gospodyni doprawia go nieco inaczej i podaje z innymi dodatkami, przez co nie ma dwóch takich
Smakowity Blog Kulinarnyawokado od skórki. Awokado połącz z sokiem limonki, kwaśną śmietaną fetą i pieprzem. Dip zblenduj na gładko lub rozdrobnij za pomocą widelca. Listki mięty posiekaj drobno i dodaj do pasty awokado, wymieszaj delikatnie. ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. Uwagi: Grillowany kurczak jogurtowy najlepiej podawaj z dipem awokado lub sosem tzatziki. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kurczak(...)limonki, kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0105 fet\u0105 i pieprzem. Dip zblenduj na g\u0142adko lub rozdrobnij za pomoc\u0105 widelca. Listki mi\u0119ty posiekaj drobno i dodaj do pasty awokado, wymieszaj delikatnie.","text":"Awokado po\u0142\u0105cz z sokiem limonki, kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0105 fet\u0105 i pieprzem. Dip zblenduj na g\u0142adko lub rozdrobnij za pomoc\u0105
ProstePesto.plDelikatne semifreddo pistacjowe to półmrożony włoski deser. Idealne połączenie bezy włoskiej z bitą śmietaną, pastą pistacjową i siekanymi pistacjami. Składniki: szklanka śmietany 30 % 100 g cukru 60 g pasty z pistacji 30 g niesolonych pistacji jajko + żółtko duża garść siekanych pistacji do dekoracji Wodę i cukier rozpuścić w rondelku i gotować, aż postanie syrop. Powinien mieć temperaturę około 121 stopni(...)Przygotować bezę włoską: białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wlać powoli połowę gotowego syropu i ubijać, aż miska całkiem ostygnie. Pistacje posiekać. Żółtka ubić z resztą syropu, dodać pastę pistacjową i posiekane pistacje, całość wymieszać. Następnie połączyć delikatnie z przygotowaną wcześniej bezą włoską. Śmietanę ubić i wymieszać powoli z masą pistacjową. Małą formę na keksówkę wyłożyć dużą ilością
wyzwania kuchenneMakaron z hummusem Pasta z ciecierzycy, czyi hummus… Tę wspaniałą pastę pochodzącą z krajów Bliskiego Wschodu najczęściej pałaszuje się ze świeżymi warzywami lub pieczywem, ale dzisiaj chciałbym pokazać Wam w jaki niecodzienny sposób można wykorzystać ją do przygotowania obiadu… Przepis na makaron z hummusem , to mój sprawdzony patent na proste danie, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Sprawdzić(...)koniecznie moją książkę pt. “ HUMMUSY I PASTY “! Znajdziesz w niej 76 sprawdzonych przepisów. Jakiego hummusu najlepiej użyć? W moim przypadku był to hummus z suszonymi pomidorami , który ostatnio zawitał na bloga. Świetnie sprawdzi się również hummus klasyczny , jaki i hummus węgierski, który znajduje się we wspomnianej wcześniej książce… Użyj takiego smaku, JAKI LUBISZ! Hummus może być sklepowy, ale oczywiście
BlendmanPolecam taką oto kombinację smaków, kolorów na grilla w wersji wege. Kotleciki z fasoli i cukinii podałam na paście z pomidorów suszonych z tortillą. Polecam samemu zrobić placki. tortille: przepis na 5 sztuk 1 szklanka mąki pszennej typ 450/ szklanka 250 ml/ 1/2 łyżeczki soli 100 ml wrzątku 1 łyżka masła około 20 g mielone(...)razem z bakłażanem kroję na plastry 0,5 cm. Smaruję oliwą, i układam na patelni. Grilluje z dwóch stron. Posypuję solą, pierzem. To samo robię z papryką, i pomidorkami. Pasta pomidorowa: Pomidory suszone i 100 g sera feta vege miksuję blenderem. Tortille smaruję pastą, układam klopsiki, warzywa, posypuję bazylią i fetą. Układam plastry ogórka
wesoła kuchniaogórków gruntowych, to około 0,5 kg, 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej, 1 mała marchewka, 2-3 cebule dymki, biała i zielona część lub pęczek grubego szczypiorku pasta do kimchi - wymieszaj wszystkie składniki 2 łyżki koreańskiej papryki gochugaru 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru, ćwierć czerwonego jabłka startego na tarce, 1 łyżka(...)tarce. 2. Przełóż ogórki na sitko, posyp równomiernie solą, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. 3. Wymieszaj razem składniki na pastę do kimchi - starte jabłko, imbir, czosnek, miód lub cukier, sos rybny i paprykę gochugaru. 3. Umieść ogórki w misce. Dodaj pastę kimchi i delikatnie wymieszaj. Dodaj marchewkę i szczypiorek
Cztery FajeryTapenada to prowansalska pasta z oliwek z dodatkiem kaparów i oliwy. Bardzo często w jej składzie znajdują się także sardele, czosnek i zioła. Przygotowanie tapenady jest niezwykle proste, gdyż oliwki, kapary i sardele wystarczy bardzo drobno posiekać lub zmiksować i połączyć z oliwą. Robiąc tapenadę do wyboru mamy czarne bądź zielone oliwki. Najczęściej spotkać można tapenadę przygotowaną z czarnych oliwek(...)niemalże jednolitą, kremową konsystencję. Jeśli nie macie w domu robota kuchennego posiekajcie oliwki, kapary oraz zioła za pomocą noża. Posiekane składniki przełóżcie do miseczki, dodajcie pozostałe składniki i wymieszajcie. Pasta z oliwek Warto wiedzieć robiąc tapenadę. Tapenada najlepiej smakuje po kilku minutach od przygotowania. Po zmiksowaniu lub posiekaniu wszystkich składników, odłóżcie gotową tapenadę na co najmniej 30 minut . Pozwoli
MeCooksprym w mojej kuchni, szczególną uwagę przykuwają kremy. Są treściwe, pożywne, a ich aromat unosi się po całym domu, zachęcając do degustacji. Zapraszam do skosztowania kremowej cukinii z dodatkiem pasty curry, która dzięki dodaniu mleka kokosowego, nadaje zupie pazura. <AG> Składniki: 400 g cukinii 1 por 1 żółta papryka(...)łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 awokado 50 g żółtej pasty curry 100 ml mleka kokosowego Sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki, dusimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem pasty curry. Całość zalewamy wrzątkiem (około 1,2 litra), gotujemy kwadrans, lekko studzimy, dodajemy mleko i miksujemy na gładko. Zupę przecieramy przez
R'n'G KitchenKanapki na waflach ryżowych z pastą z ricotty i suszonych pomidorów są zarówno lekkie, jak i sycące. Z wyglądu niepozorne, w smaku pełne aromatu, za który odpowiadają zioła i skórka z cytryny. Polecam je szczególnie, na wiosenne śniadania :) 2 porcje 6 wafli ryżowych z solą morską Sonko 150 g ricotty 50 g suszonych pomidorów w ziołach Łyżka soku z cytryny(...)Łyżka posiekanej natki pietruszki Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do malaksera wraz z resztą składników. Miksujemy do połączenia składników (nie musi być całkiem na gładko). Powstałą pastą smarujemy wafle. Ozdabiamy ziołami i posypujemy pieprzem. Smacznego :) Artykuł Kanapki z pastą z ricotty, cytryny, ziół i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJada się go przy wspólnym stole, odrywając po kawałku. Można go upiec na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Moje chlebki pieczone były na zakwasie podobnym do włoskiej pasta madre. Ważne jest użycie dobrej mąki o wysokiej zawartości białka. Do takich wypieków polecam oryginalne mąki włoskie, które poza typem (we Włoszech typuje się mąki inaczej niż w Polsce) mają(...)chlebki): przepis z bloga la luna sulcucchiaio 500 g mąki pszennej typu 0 5 g słodu jęczmiennego lub miodu 250 g wody 100 g pasta madre lub bigi* 30 g oliwy z pierwszego tłoczenia 7 g soli mleko do posmarowania *Biga 2/3 g suchych drożdży lub 5 g świeżych, 100 g mąki
Weekendy w domu i ogrodzieZupa kukurydziana z papryczką chipotle to pyszna i rozgrzewająca potrawa, idealna na chłodne dni, gdy z utęsknieniem wyglądamy słońca. Papryczka chipotle nadaje jej przyjemnej, delikatnej ostrości oraz dymnego aromatu. Pasta z papryczki chipotle to moje ostatnie odkrycie i ostatnio często z niej korzystam. Inny pyszny przepis z jej wykorzystaniem to pieczarki w marynacie z papryczki chipotle , które świetnie sprawdzą się(...)grilla. Zupa kukurydziana z papryczką chipotle Składniki: 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 kg kukurydzy (z puszki lub mrożonej) 2 łyżeczki pasty z papryczki chipotle 1 łyżeczkę wędzonej papryki 1-2 łyżeczki soli sok z połowy limonki oliwa i masło do smażenia Jak zrobić zupę z kukurydzy? W większym garnku rozgrzać
Codzienne Gotowanie