pasta - 17303 przepisów (strona:218/1154)

Orientalna zupa dyniowa 113

Zupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantne wersję, dlatego tym razem przygotowałam dla Was pyszną orientalną zupę dyniową z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Będzie to gratka dla wielbicieli orientalnej kuchni! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)dyni – 1 l domowego bulionu lub rosołu – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 cm świeżego imbiru – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki czerwonej pasty curry – 3/4 szklanki mleczka kokosowego – sok z połowy limonki – 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju – do podania: świeże listki kolendry, pestki dyni, dodatkowe mleczko kokosowe

nietylkopasta.pl
Warzywa pieczone z pastą harissa i jak ugotować (niedoskonały) ryż do sushi... 137

wielkości 1 kęsa; czerwona cebula, oczyszczona i pokrojona w sporą kostkę, albo w ósemki  (używałam też pokrojone w paseczki bulwy kopru, zamiennie z cebulą); 2-3 czubate łyżeczki pasty harissa - u mnie: średnio ostra Belazu Rose Harissa , ale de gustibus , trzeba tylko uważać, bo niektóre są bardzo ogniste ; łyżeczka oliwy - opcjonalnie, normalnie pasta jest już mocno oleista; sól. Rozgrzej(...)piekarnik do 180stC. Warzywa wsyp do sporej miski, dodaj pastę, oliwę (jeśli używasz) i odrobinę soli. Dobrze wymieszaj i przełóż na blaszkę do pieczenia - najlepiej by warzywa tworzyły jedną warstwę.  Piecz około 30 minut, do miękkości - zależy od piekarnika i dobrze jest sprawdzać i ewentualnie odjąć lub dodać nieco czasu. Gotowe podawaj na przykład z ryżem do sushi*. Nadmiar

Lejdi of the house
Semifreddo orzechowe 112

orzechów laskowych gorzka czekolada Przygotowanie: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich ). Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą(...)Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać pastę z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą. Dwie małe proste keksówki lub jedną dużą (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią). Wlać przygotowaną masę i wstawić

Oryginalny smak
Pieczarki nadiewane z grilla 129

dużych pieczarek 200 g tofu wędzone 70 g kukurydzy z puszki 1/2 papryki czerwonej natka pietruszki 180 g pasty z suszonych pomidorów 5 pomidorów suszonych 2 piersi z kaczki 1 bakłażan bagietka pszenna olej rzepakowy sól, pieprz, suszone pomidory przyprawa, majeranek mieszanka ziołowa przyprawy, czosnek granulowany   Pierś z kaczki nacinam na krzyż od strony skóry. Posypuję solą, pieprzem ,majerankiem(...)małą, dodaję paprykę pokrojoną, natkę pietruszki, kukurydzę odsączoną z zalewy, sól, pieprz,zioła, pokrojone suszone pomidory. Ze środka pieczarek wycinam ogonki. Kroję je i dodaję do farszu. Pieczarki smaruję pastą z suszonych pomidorów, środek kapelusza. Nadziewam farszem. Układam na grillu i grilluję około 12 minut.  Bakłażan kroję wzdłuż smaruję olejem, posypuję ziołami. Grilluję z każdej strony. Bagietkę kroję

wesoła kuchnia
Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką 110

kuskus daktylami warzywami i szynką Lubicie bakłażany? Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec. Często je grilluję na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana . A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos adżika 134

pewnie zainteresuje Cię też przepis na indyjski sos pomidorowy . Sos adżika inaczej adjika jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni gruzińskiej, armeńskiej i tureckiej. Może mieć formę gładkiej pasty lub sosu z wyczuwalnymi drobinkami warzyw.   Sos adżika 2 kg pomidorów  1 kg czerwonej papryki  1-2 papryczki chili lub więcej, jeśli sos adżika ma być bardzo ostry(...)przełóż do czystych wyparzonych słoiczków, natychmiast zakręć i pasteryzuj w zależności od wielkości słoiczków od 10 do 20 minut. Do czego podawać sos adżika Adjika to aromatyczny sos lub pasta z pomidorów, czosnku i innych warzyw. Jest lekko pikantna i pasuje niemal do wszystkiego. Doskonale komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem i drobiem. Możesz nią posmarować kanapki z ulubioną

Cztery Fajery
Kremowa owsianka z masłem orzechowym 240

orzechowe – które wybrać? Jeśli chodzi o rodzaj masła, to wszystko zależy od Waszych preferencji. U mnie najczęściej jest to najbardziej popularne masło z orzechów ziemnych. Czasami używam też pasty z migdałów – owsianka jest wtedy odrobinę słodsza i delikatniejsza. Możecie też poeksperymentować np. z pastą pistacjową albo z masłem z orzechów laskowych. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Masło orzechowe można(...)wcześniej w piekarniku) do dobrego blendera lub malaksera i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli jednak wiesz, że Twój sprzęt może nie podołać temu zadaniu, możesz kupić słoik pasty orzechowej w sklepie. Warto wtedy zwrócić uwagę na skład – wybierajcie te, które zawierają 100% orzechów. Dodatki typu olej czy konserwanty i emulgatory są zupełnie zbędne. Kremowa owsianka z masłem

Na-talerzu.pl
Gulasz z indyka z marchewką i makaronem 131

minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy ajwar, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Jeśli zastanawiacie się czym jest AJWAR – to już odpowiadam – to bałkańska pasta przygotowana z pieczonych warzyw, z odrobiną oliwy, dodatkiem octu i przypraw. Zazwyczaj pasta jest delikatnie pikantna. Warzywa wykorzystane do przygotowania tej pasty to papryka, bakłażan (czasem można go zastąpić kabaczkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe lody bananowe z solonymi orzeszkami ziemnymi ze sklepem Bee.pl w tle 144

MOKOSH. Otwierając buteleczkę przenosimy się do malinowego sadu. Uwielbiam ten zapach. Olejek pozostawia skórę bardzo nawilżoną, odżywioną, szybko się wchłania i nie zostawia tłustych plam.  3.  pastą do zębów  - pasta bez fluoru pomagająca usunąć przebarwienia. Dzięki składnikowi Teavigo zęby chronione są przed tworzeniem się osadu, a po każdym myciu pasta pozostawia przyjemne poczucie gładkiej powierzchni szkliwa

VioletoweKucharzenie
Obazda (obasta) bawarska / pasta serowa z sera camembert 127

rozgniatamy widelcem razem z twarożkiem, masłem i przyprawami.  2. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i szczypiorek, ponownie mieszamy.  obazda bawarska, kuchnia bawarska, camembert, pasta serowa, przekąski, precel, precle, przekąski, śniadanie, pasta kanapkowa

Szefowa kuchni
Kimchi 103

opłaca i nie jest tak smaczne jak zrobione samemu. Składniki (na 2 słoiki): 1 duża główka kapusty pekińskiej 3 dymki (cebulki ze szczypiorkiem) 1 litr wody 1/2 szklanki soli Pasta: 2 łyżki mąki z ryżu kleistego 1 szklanka wody 40 g Gochugaru (koreańska ostra papryka) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu sojowego(...)przykryć talerzem z czymś ciężkim. Odstawić na około 3 godziny, w międzyczasie pomieszać i odwrócić kapustę. Szczypior pokroić na kawałki (około 3 cm), cebulki w piórka. Zabieramy się za pastę Do rondla wlać wodę i wsypać mąkę z ryżu kleistego. Dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty kleik. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać

Oryginalny smak
Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie 143

Krewetki z czosnkiem.       Krewetki z czosnkiem na maśle to bardzo szybkie i łatwe danie z krewetkami. Maślany sos czosnkowy do krewetek z nutą białego wina, żółtej pasty curry i cytryny przygotujesz w mniej niż 10 minut.      Te niesamowite krewetki na maśle z czosnkiem to doskonałe fit danie na obiad, lunch do pracy, kolację(...)świeże krewetki, nie zawsze jednak u nas dostępne. Krewetki w maśle Składniki: 6 łyżek masła 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mała cebulka, drobno posiekane 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1/2 -1 łyżeczka chili w płatkach 600g świeżych lub mrożonych krewetek sól morska, sos sojowy lub rybny do smaku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina albo lekkiego bulionu

Moja Książka Kucharska
Mus czekoladowo-kokosowy z chili 113

składniki spokojnie mogą czekać na "swój czas" w lodówce lub szafce i nic im się nie stanie. Do zrobienia musu wykorzystałam fantastyczny, aksamitny krem kokosowy Kara , gorzką czekoladę oraz pastę chili House of Asia która ma bardzo prosty i przyjemny skład! Nie czekajcie więc - tylko róbcie bo to chwila roboty, a maksimum przyjemności!  WSKAZÓWKI: Zamiast kremu kokosowego Kara możesz(...)nawet kwaśne) owoce.  Składniki na 5 porcji:  600 ml kremu kokosowego Kara 200 (lub 180) g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki cukru kokosowego House of Asia Odrobina pasty chili House of Asia (max. pół łyżeczki) 1 szczypta soli Dowolne owoce do podania Przygotowanie: Krem kokosowy przelewamy do garnka. Dodajemy podzieloną na kostki czekoladę, cukier kokosowy /erytrol/ksylitol, pastę chili

Czarnawisienka
Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze 122

zdrowa przekąska. Pieczony kalafior w glazurze to świetny dodatek do wrapów/tortilli lub sałatek. Większość składników z kuchni azjatyckiej znajdziecie w sklepach internetowych, np. Kuchnie świata . Polecam bardzo pastę pikantną koreańską pastę Gochujang. Składniki KALAFIOR 500 – 700 g różyczek kalafiora 1 białko jaja 100 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 100 ml mleka lub wody 1 łyżka sezamu(...)granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu GLAZURA 1 łyżka oleju sezamowego 100 ml sosu sojowego 1 – 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 łyżeczka pikantnej pasty chili (np. Gochujang) 2 łyżki octu ryżowego 5 g skrobi kukurydzianej 50 ml wody DO PODANIA sezam dymka ryż, makaron, frytki lub liście sałaty Wykonanie Kalafiora dzielimy na różyczki

Tajemnice Smaku