kolorów, przypraw, bez których nie wyobrażam sobie smaku indyjskich potraw. Lubie te kuchnie i od jakiegoś czasu przygotowuję proste potrawy w domu wykorzystując ich przyprawy i pomysły na domowe pasty. Taką potrawą jest kurczak tikka masala, do którego należy użyć pasty tikka masala. Ale zamiast kupować gotowca możecie przygotować taką pastę samemu w domu i użyć nie tylko do tego
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiekawy przepis na szybką i zdrową pastę z ciecierzycy i makreli do kanapek. Polecam! Składniki: 100 gram ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki 150 gram makreli, pozbawionej skóry i ości sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili łyżka wody Do pojemnika blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, oliwę z oliwek, łyżkę wody oraz szczyptę soli. Blenderujemy(...)gładki mus. Dodajemy rybę i ponownie blenderujemy, by składniki się wymieszały. Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę możemy trzymać w lodówce nawet przez 3-4 dni. Pyszna kanapka z pastą z ciecierzycy i makreli oraz jajem
Mango Papajafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj coś na szybko, wspaniała pasta z boczku. Jest tak pyszna, że nie można się od niej oderwać. Składniki: 600 g boczku wędzonego, parzonego 2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii(...)Odrobina pieprzu Sposób wykonania: Boczek zmielić 1- 2 krotnie, dodać smalczyk i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodatek smalczyku powoduje, że pasta nie rozpada się po schłodzeniu w lodówce. Pasta jest najlepsza na drugi dzień, kiedy smaki się „przegryzą”. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-) Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest wspaniały dodatkiem do wielu potraw. Wspaniale współgra z wieloma produktami
Na słodko lub wytrawniePotted cheese czyli ser zakonserwowany, w tym przypadku masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą i znakomitym dodatkiem do chleba. Próbowałam zrobić pastę w blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko(...)Przed jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła. Polecam! Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yates składniki 250 g sera Cheddar 75 g miękkiego, niesolonego masła, i odrobina do roztopienia i polania sera 1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, najlepiej angielskiej ( do smaku) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 30 ml ( 2 łyżki
Stare GaryUwaga, uwaga! Do wszystkich miłośników kurczaka i ostrości! Dziś lecimy do Chin na pikantny obiad! W końcu dorwałam pastę curry, a robiąc porządki w lodówce znalazłam mleko kokosowe. U mnie nic się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie. Składniki: 1 x pierś kurczaka 1,5 łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak
Kitchens Alphabetmiałam zielonego pojęcia co to jest to całe awokado ;) Teraz gości ono dość często na moim stole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się krakersy, jakie Wam pokazywałam dzisiaj.Składniki:1 duży dojrzały(...)dodamy śmietankowy, gładki, wtedy otrzymamy delikatniejszy w strukturze twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.Podawać z pieczywem lub w formie pasty na krakersach lub malutkich kanapeczkach. Jest to świetna przekąska, która nie dość, że smaczna, to jeszcze ładnie wygląda :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennabobu? Jest równie pyszny, a do tego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :)Składniki:500 g bobu1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu)sok z 1 cytryny2 ząbki czosnku4 łyżki wody1/4 łyżeczki soliopcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar do posypaniaPrzygotowanie:Bób ugotować do miękkości, ostudzić(...)wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe
Food SquarePropozycja light dla tych, którzy uważają na kalorie. Pastę możemy wykorzystać do smarowania pieczywa lub do mięsa. SKŁADNIKI 1 opakowanie serka wiejskiego typu light 2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów 1 łyżeczka musztardy lekkiej 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu WYKONANIE Wszystkie składniki pasty ( bez czosnku) dodajemy do miski i miksujemy na drobną masę. Wyciskamy(...)czosnek. Mieszamy dodajemy odrobinę soli i pieprzu. pasta jest gotowa. bardzo smaczna do mięs, jak również samodzielnie na kanapkę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewylekki obiad z faszerowanych roladek z kurczaka i sałaty może przybrać formę sałatki, którą można zabrać ze sobą do pracy i zjeść z apetytem. Do posmarowania roladek wykorzystałam pastę paprykową , którą przygotowałam do słoików, ale może to być też musztarda, passata pomidorowa. Zapraszam. Najlepsze Roladki z kurczaka faszerowane pietruszką i radicchio 2 piersi z kurczaka liście sałaty radicchio natka pietruszki(...)sól czarny pieprz pasta paprykowa Dwie pojedyncze piersi kurczaka wkładamy między folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na dwa cienkie płaty. Każdy płat doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, smarujemy od środka pastą paprykową. Układamy liście sałaty radicchio i natkę pietruszki. Następnie ciasno zwijamy w rulon, owijamy roladki dokładnie folią spożywczą i układamy w pojemniku parowara. Parujemy roladki 30 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwtedy bardzo tanie. Przygotowuję zapasy na zimę, zamroziłam mix kolorowych pokrojonych w paski papryk, przygotowałam marynowaną paprykę w słoikach, A pikantna zupa paprykowa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną. Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki: Zupa gulaszowa (z pieczarkami) Węgierska zupa(...)czerwona, żółta) 2 papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasta z czerwonej fasoli Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z czarnej fasoli Letni hummus z bobu Ajwar
Chilli Czosnek i Oliwalekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite(...)czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiotrek dzisiaj działał w kuchni i przygotował zupę gulaszową, tym razem z dodatkiem wołowych klopsików. W lodówce było też sporo papryki i warzyw, pasta curry tandori, postanowił to wszystko wykorzystać do gęstej zupy gulaszowej. Bo zupa gulaszowa to jedna z jego ulubionych zup, on generalnie lubi pikantne, gęste zupy, które zastępują dwa dania. Bo ta dzisiejsza zupa gulaszowa z wołowymi(...)mięsa wołowego, 3 łyżki bułki tartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsataye, w których zakochacie się od pierwszego kęsa! Składniki (4 porcje): około 1 kg filetu z piersi kurczaka 100 ml mleczka kokosowego light 10-13% Kara 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej House of Asia 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)ziaren kolendry 1 limonka do podania: sos satay Ros Thai Thai Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i wsypujemy do szerokiej miski. Dodajemy przyprawę curry, pastę z czosnku, trawy cytrynowej, cukier trzcinowy. Wlewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i ścieramy drobno skórkę z limonki. Marynatę mieszamy. Kurczaka kroimy w długie i cienkie paski, wkładamy do marynaty, obtaczamy i pozostawiamy w niej
Delicious PlaceSernik pistacjowy, to sernik który zachwyci Was swoim smakiem i obłędnie kremową konsystencją. Za smak odpowiada tutaj pasta pistacjowa - nie krem pistacjowy! - czyli 100 procent zmielonych pistacji, bez innych dodatków takich jak cukier czy sól. Na szczęście obecnie bez problemu można dostać taką pastę, ja swoją zakupiłam przez Internet. Za konsystencję natomiast odpowiada pieczenie w kąpieli wodnej; to dzięki niej(...)zbożowych 65 g masła Masa serowa : 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka mascarpone 3 jajka 250 g pasty pistacjowej - 100% pistacji 300 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa z kwaśnej śmietany : 250 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Opowieści z piekarnika