Share Pinterest Print Dzisiaj włoski deser, czyli orzechowa panna cotta z sosem karmelowym (panna cotta alla nocciola) . Przygotowana z dodatkiem pasty z uprażonych orzechów laskowych i polana domowym sosem karmelowym . Pyszna i nieskomplikowana. Jeśli wolicie klasyczną wersję to polecam panna cottę z sosem malinowym na bazie czerwonego wina Składniki: Panna cotta: 300 ml śmietany kremówki 30% 200 ml mleka(...)uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie zmielić najmocniej jak się da, aż staną się lejące (tak jak pasta z orzechów włoskich ). Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Mleko i śmietankę wlać do rondelka i dodać cukier. Wszystko podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) często mieszając. Zdjąć
Oryginalny smakświęta Wielkanocne. Te święta kojarzą nam się z jajkami serwowanymi w różnych postaciach i połączeniach smakowych. Przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę mnóstwo. Można je nadziewać różnymi ciekawymi pastami. Tym razem przygotowałam jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi, ogórkiem konserwowym, cebulką a całość wzbogaciłam o odrobinę chrzanu. Wielkanoc również kojarzy nam się z chrzanem więc odrobina chrzanu do pasty, którą nadziewamy(...)bardzo drobną kosteczkę. Do miski przełożyć żółtka, dodać śmietanę, majonez, musztardę, sok z cytryny, cukier, chrzan, posiekany koperek oraz pokrojone warzywa. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Przygotowaną pastą nadziać białka jajek. Artykuł Jajka faszerowane pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Przepyszna lekka sałatka, do której wykorzystałam pastę z zielonych oliwek przywiezioną z Malty. Można samemu ją przygotować przez zmiksowanie dowolnych oliwek z dodatkiem oliwy z oliwek. Składniki: 1 kulka mozzarelli 1 średni pomidor rukola pasta oliwkowa sól świeże listki bazylii sos balsamico Sposób przygotowania: 1. Na talerz lub półmisek wyłożyć umytą i osuszoną(...)ręcznikiem papierowym rukolę. Ułożyć na niej na przemian plasterki pomidora i plasterki mozzarelli. Lekko oprószyć solą. 2. Na sałatkę wyłożyć pastę oliwkową, posiekane listki bazylii i całość polać sosem balsamico. Smacznego!!! Przy okazji życzę Wam udanego skoku do Nowego Roku, a w Nowym Roku wszystkiego najlepszego
Kuchnia domowa Aniodnajdą w nim przyjemność gotowania. Kurczak w sosie curry Dzięki kombinacji świeżych warzyw, soczystego kurczaka i kremowego mleczka kokosowego, każdy kęs jest podróżą do krainy bogatych smaków. A dodatek pasty curry nadaje temu daniu egzotycznego charakteru bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni. Kurczak w sosie curry to idealna opcja na szybki , ale wyjątkowy obiad, który zadowoli zarówno dorosłych(...)papryczki chili, oczyszczona z nasionek i pokrojona w paski (opcjonalnie) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki lub półplasterki 2-3 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 400ml mleczka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego miód lub cukier do smaku sok z cytryny lub limonki do smaku sól i pieprz do smaku świeża kolendra
Moja Książka Kucharskaprzełożyć masę do miski i posypać ulubionymi dodatkami (np. granolą, płatkami owsianymi, nasionami chia, orzechami). Smoothie bowl to pożywny i kolorowy posiłek pełen witamin i błonnika. Hummus – to pasta z ciecierzycy podawana z pieczywem lub warzywami. Wystarczy wrzucić do blendera ugotowaną ciecierzycę (około 1 szklanki), dodać pastę tahini (około 1/4 szklanki), sok z cytryny (około 2 łyżki), czosnek (około(...)lodów jogurt naturalny lub mleko roślinne dla kremowości i białka. Lody z blendera to zdrowa i niskokaloryczna alternatywa dla sklepowych lodów pełnych cukru i tłuszczu. Masło orzechowe – to pasta z orzechów podawana z pieczywem lub owocami. Wystarczy wrzucić do blendera orzechy (np. arachidowe, włoskie, nerkowca) i zmiksować na gładko. Można także dodać do masła orzechowego odrobinę oleju roślinnego
ProstePesto.plHummus z bobu jest doskonałym urozmaiceniem klasycznej wersji hummusu na bazie ciecierzycy. To sezonowe i jakże ciekawe spojrzenie na tę popularną pastę, okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę! Hummus jest daniem, a w zasadzie pastą lub też dipem, wywodzącą się z krajów arabskich. Klasycznie przyrządzany jest z gotowanych nasion ciecierzycy, zmiskowanych najczęściej z charakterystyczną pastą tahini, przygotowywaną ... Artykuł
Pogotujmy.plkażdego, kto nie toleruje obfitych śniadań. Sporym plusem jest wysoka swoboda w doborze składników. Sprawdzą się tutaj niemal wszystkie owoce! Smoothie można przygotować na bazie jogurtu lub mleka. Pasty kanapkowe – dzięki nim kanapki przestaną być przewidywalne! To fantastyczna alternatywa dla wędlin. Przykładem jest pasta słonecznikowa, hummus, pasta jajeczna czy samodzielnie wykonany krem czekoladowy. Placki z kaszy jaglanej – wbrew pozorom
Dorota SmakujeIndii. Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec, tutaj nazywa się aubergine. Często grilluję bakłażana na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię z nich pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana . A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo prosta, ale smaczna i pożywna pasta na kanapki z jajek z dodatkiem rzodkiewki. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki 7 jajek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie Ugotowałam 7 jajek na twardo. Pokroiłam szczypior, rzodkiewkę starłam na tarce. Dodałam pokrojone jajka, sól, pieprz i majonez. Wymieszałam i pasta gotowa. Autor przepisu: Urszula Artykuł Szybka pasta
Wasze Przepisyugotowanie makaronu. Póki trwa sezon na bób, to staram się korzystać z tych pysznych i zdrowych zielonych ziarenek na maksa. Podaje je na różne sposoby, czyli w sałatkach, w pastach, w zupach czy też z ryżem lub właśnie makaronem. Jak gotować bób Serdecznie polecam Ci gotowanie bobu na parze. Dlaczego? Najważniejsze powody są dwa: warzywa gotowane na parze zachowują więcej(...)zainwestować i mieć je na wyposażeniu. Pyszne przepisy z bobem Na blogu znajdziesz też inne przepisy na bób w roli głównej: sałatka z bobu w orientalnym stylu pasta z bobu z sezamem ziemniaczana sałatka z bobem ziemniaczana sałatka z bobem i fetą pierogi z bobem i serem zielony hummus pasta z bobu A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię
Kulinarne przygody GatityCacio e pepe… nie wiem ile razy zabierałam się za ugotowanie tej pasty. Milion. Poważnie. Tyle razy już ją planowałam, że stwierdziłam, że nie będę jej zapisywać w swoich notatkach, bo przecież już za chwilę ją zrobię. Właśnie jutro, ewentualnie we wtorek. I tak mijały wtorki, piątki, listopady, a ja ciągle jej nie zrobiłam. Parę tygodni temu powiedziałam sobie(...)później My wysłał mi zdjęcie ze sklepu, że jest i czy ma brać. No ma, ma. Więc wziął. Teraz nie było już odwrotu. W końcu. Przepisów na tę pastę jest milion w internecie, na szczęście wszystkie są w sumie prawie identyczne. Dacie wiarę, że do przygotowania tej potrawy potrzebny jest tylko makaron, ser i pieprz? Nawet soli nie dodawałam
KardamonovyUwielbiam i już. Pasty mogę jeść na zimno, na ciepło, z takim makaronem i siakim. Z mięsem, rybami, warzywami – każde. Na dodatek mam manię kupowania różnego rodzaju makaronu, więc tego w domu nigdy nie zabraknie. I nie piszę tutaj o makaronach kolorowych i takich mega dziwacznych. Rozglądam się najczęściej po prostu za fajnymi kształtami i za klasyką. Kupuję makarony(...)ostatnio użyłam naszego polskiego bursztynu. Używam go w sumie na zmianę z parmezanem. Chociaż smak parmezanu ciężko jest zastąpić, taka prawda. Ten ser idealnie dopełnia smak każdej włoskiej pasty. Tak sobie teraz pomyślałam, że spokojnie można także zamienić śmietanę 30% na 18% w kartoniku. Z niej też czasami robię włoskie pasty, sprawdza się równie dobrze. Składniki: 300 g makaronu
Kardamonovymnie sosny, pogoda była raczej do bani, no nie składało się. Postanowiłam jednak opublikować ten post, bo zdjęcie jakby nie było jest klimatyczne. Przynajmniej dla mnie. Tapenada to pasta z oliwek. Z reguły spotyka się tę z czarnych. Ja jednak jestem fanką bardziej tych zielonych, postanowiłam więc iść w tę stronę. Żeby całość była jeszcze bardziej smaczna, postanowiłam dorzucić(...)prawie do wszystkiego. Najbardziej lubię te mętne, bardziej zielone. I taka też wylądowała w tapenadzie (bo oczywiście oliwę też zabrałam ze sobą na wakacje). Jeżeli macie ochotę spróbować pastę z dodatkiem czarnych oliwek, zapraszam tu – tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów . Możecie też po prostu zamienić zielone oliwki z dzisiejszego przepisu na czarne. Smacznego. To jest naprawdę pyszne
Kardamonovychili. Myślałam jeszcze nad papryką, pesto, nad kaparami, ale ostatecznie z nich zrezygnowałam. Skąd pomysł na groszek? Brakowało mi zielonego akcentu. Natki pietruszki nie miałam, bazylii też nie, pastę robiłam w niedzielę, więc sami rozumiecie. Pomyślałam więc, że groszek ożywi całość, doda odrobinę innego smaku, jest zdrowy – no wiecie. Wyszło super, My zabrał pastę ze sobą na obiad(...)paski, tuńczyka i groszek, mieszamy, smażymy dosłownie minutę. Doprawiamy to wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie za dokładnie) i mieszamy z sosem. Pastę wykładamy na talerze, posypujemy ją startym serem i płatkami chili. Ja jeszcze dorzuciłam parę świeżych liści rozmarynu. Artykuł Makaron razowy z tuńczykiem, groszkiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyUgotowany makaron wymieszaj z ajvarem i masłem orzechowym. Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Co to jest ajvar? Ajvar to pasta o pochodzeniu bałkańskim, popularny w kuchni serbskiej, chorwackiej i macedońskiej. Jest wykonany głównie z papryki, bakłażana , oliwy z oliwek, czosnku, octu i przypraw. Papryka jest głównym składnikiem ajvaru, nadając(...)charakterystyczny kolor. Proces przygotowania ajvaru polega na pieczeniu lub grillowaniu papryki i bakłażana, a następnie obieraniu skórki i usuwaniu nasion. Upieczone warzywa są następnie mielone lub blendowane na gładką pastę. Dodaje się do nich oliwę z oliwek, czosnek, ocet i przyprawy, takie jak sól i pieprz, aby wzbogacić smak. Ajvar ma bogaty smak i aromat, jest lekko pikantny
Via Gusto