zrobienia w 20 minut. Szybka pasta, przepis podstawowy. Można dodać dowolne warzywa. Batat, dynia lub marchewka nadadzą pięknego pomarańczowego koloru i lekkiej słodyczy. Burak – czerwieni i głębszego smaku. Brokuły mogą być mieszanką lekką wybuchową, ale również smaczną. Szpinak? Kalafior? Wszystko się da :) Na poniższą ilość dodaję ok. 200 g warzyw. Jeśli chcę bardziej kremowego smaku, dodaję łyżkę mleka kokosowego(...)niewielkiej ilości soli Soczewicę zalewamy wodą tak, aby sięgała ok 1 cm warstwą nad soczewicę. Dodajemy oliwę i przyprawy. Gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody małymi porcjami. Pastę przekładamy do miseczki, polewamy oliwą
Kucharzycamleka kokosowego · 1 łyżka masła · 2 łyżeczki czerwonej pasty curry ( w zależności od stopnia ostrości pasty) · 1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 łyżeczki świeżego startego · 2 ząbki czosnku(...)małym ogniu rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili smażenia dodać pokrojony drobno, lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok minutę. Do tego dodać czerwoną pastę curry, imbir i smażyć przez ok. 2 minuty (w razie konieczności podlać wodą aby przyprawy nie przywierały do dna garnka). Dodać suchą soczewicę, kurkumę, ostrą paprykę, 1 łyżeczkę cukru i wymieszać
Calzonella.comKrem orzechowo daktylowy - domowa nutella orzechowo-daktylowa Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. W końcu zmiksowanie na gładką pastę wszystkich składników, to nie jest jakaś wielki problem. Ważny jest natomiast dobór dobrej jakości produktów - zwłaszcza słodkich, dojrzałych daktyli i kakao. Krem orzechowo-daktylowy z tego przepisu nie zawiera cukru ani czekolady(...)pozostać na orzechach, jednak im mniej skórek zostanie tym smaczniejszy będzie krem. Oczyszczone ze skórek orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 5 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową. Daktyle odsączyć na sicie (wodę zachować
Cztery Fajerynajpiękniejsze kolory i są najbardziej pożywne. Po co robić zupę tylko z jednego warzywa, jeśli wszystkie nas kuszą. Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie też w deserze – pysznym cieście pomarańczowym. Ponieważ jesień to jeszcze nie pełny sezon na pomarańcze(...)kawałki 1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa) po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu 3 łyżki tahini – pasty sezamowej opakowanie passaty pomidorowej (ok. 700 ml) 4 ziemniaki ugotowane osobno w mundurkach do podania – obrane i pokrojone na duże kawałki szczypiorek do dekoracji Przepis na zupę pomidorowa z warzywami
Ugotowane pozamiataneTaka pasta jest pożywna, odżywcza i smakuje obłędnie, polecam do kanapek, warzyw czy do pierogów, będzie znakomita. Robi się ją dość szybko i sprawnie a potem cieszmy się dobrą pastą, zaczynamy? Pasta do kanapek. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBakłażana wykorzystuję w różny sposób, czasem jako element danej potrawy czyli duszony bakłażan połączony z dodatkami i nierzadko z sosem, piekę też bakłażany i robię baba ganoush, pyszną bakłażanową pastę z bliskiego wschodu. Ale to danie to najprostszy sposób na przygotowanie bakłażanów. Zobaczcie jak szybko zrobić je na pyszną ciepłą kolację. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone(...)Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 1 średni bakłażan – 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine – sól – 3-4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego – 1 płaska łyżka pasty tahini – sok z połowy cytryny – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – pestki z połowy granata Przygotowanie: Bakłażana umyj dokładnie, przekrój wzdłuż i natnij na krzyż małym nożem
nietylkopasta.plczasie dodaj śmietankę wraz z szałwią, gotuj aż sos lekko zgęstnieje i dopraw jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ugotowanym makaronem. Smacznego! English version Pumpkin and sausage pasta (4 servings) Ingredients: 3 tablespoons of vegetable oil a handful of dried mushrooms 3 garlic cloves, minced 600 g pumpkin, diced 200 g sausage, diced 250 ml chicken stock 150 ml double(...)cream 8 sage leaves, chopped salt, pepper, ground nutmeg cooked pasta for serving Preparation: Soak the mushrooms in hot water until soft, then cut them into strips. Heat oil in a large pan on high heat, add onions and cook until translucent. Add garlic, sausage, mushrooms and pumpkin and cook for 2 more minutes and season with salt, pepper
karmelowydokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki lub tartej bułki, jednak placuszki są smaczniejsze bez dodatku mąki. Przepisy z cukinią: pasta serowa z pieczonymi warzywami , kotlety z cukinii z serem i ziołami , pyszne leczo z cukinią i bakłażanem Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe kotleciki, które nakładamy łyżką. Do smażenia
Korniszonkigładki krem. Dodajemy śmietanę lub mleko i chwilkę podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z grzankami i odrobiną ostrej pasty paprykowej - w wersji dla dorosłych ;) Super smakuje także z kleksem naturalnego jogurtu greckiego lub polany dobra oliwą extra vergine
KorniszonkiPasta do pieczywa – smarowidło, które powstało z potrzeby wykorzystania ugotowanego w zupie pomidorowej mięsa. Ugotowane skrzydło indyka (które trochę … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Pasta do pieczywa</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersukcesie tarty a'la Ferrero Rocher czas na kokosową wersję! Budyń z pastą kokosową na kruchym ciachu to jest to 😍 Pralinki można zrobić samemu np. popularne z kaszy jaglanej i kokosu, my natomiast posłużyłyśmy się gotowymi proteinowymi kulkami Feel Fit słodzonymi maltitolem. Tarta wbrew pozorom nie jest bardzo trudna a zrobi szał na każdej imprezie (u nas na domówce(...)tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostawić do wystudzenia. 8. Pastę kokosową podgrzać i połączyć w garnuszku z mlekiem kokosowym (uważać aby się nie przypaliło). 8. Gdy tarta ostygnie i lekko stwardnieje, dno posmarować pastą kokosową i włożyć tak tarte do lodówki
Candy Pandasulubione smarowidło - zaraz po pasztetowej.;) Na początek spróbujcie z niewielką ilością hummusu. Jeśli okaże się ze Wam zasmakuje, możecie puścić wodze fantazji i mieszać pastę z ciecierzycy z dowolnymi dodatkami. Możecie użyć suchej ciecierzycy i po namoczeniu ugotować -zajmie to wam około dwóch godzin, albo użyć ciecierzycy w puszce. Osobiście używam(...)ciecierzycy z puszki 2 puszki ciecierzycy (odsączonej z wody) 1 łyżka pasty tahini 1 łyżka soku z cytryny około 50-70 ml oliwy 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika- ziarna uprażyć na suchej patelni na kolor złoty. zmielone płatki chili i sól morska (według uznania) Ciecierzyce odsączoną z wody zmiksować wraz z tahini, sokiem z cytryny
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksmaczna zupa na jesień Prosta zupa krem z dyni - Cztery Fajery Krem z dyni z mlekiem kokosowym swój niesamowity smak zawdzięcza przyprawom. Rozgrzewający imbir, kremowe mleko kokosowe, tajska pasta curry i aromatyczny kumin w połączeniu z dynią tworzą wspaniałą mieszankę smaków. Jest to dokładnie taka zupa dyniowa, jaką najbardziej lubimy. Odpowiednio pikantna, aromatyczna i łatwa do zrobienia. Chcecie(...)dynia hokkaido albo dynia piżmowa lub muskat o wadze około 1,5 kg 3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku, 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry, ale jeśli lubicie łagodniejsze smaki wystarczy 1 łyżeczka od herbaty około 1 litra bulionu warzywnego 1 małą puszka - około 160 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kumin
Cztery FajeryMistrzyni kanapek, na równi z hummusem, pastą z groszku i pastą z pieczonej papryki, najlepsza ze świeżym, chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem – czosnkowa pasta
Vegan TasteJajka po ranczersku to śniadanie w stylu meksykańskim. Idealne połączenie pasty z fasoli, boczku, jajka i chrupiącej tortilli. Wszystkie składniki idealnie się komponują tworząc niezapomniane połaczenie smaków. Na przygotowanie tego dania potrzeba chwili czasu, więc najlepiej jest przygotowac je w weekend. Właśnie wtedy mamy odrobine więcej czasu. Sprawdźcie, będzie pysznie… i z całą pewnością takie śniadanie nasyci największego głodomora(...)miseczki. Na tą samą patelnią po smażniu boczku wkładamy fasolę i drobno posiekaną połowę cebuli. Smażmy ok. 5 minut. Fasolę i cebulę przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem tworząc pastę. Z pomidorów wydrążamy środek i pozostałą część drobno kroimy. Mieszamy z drobno posiekaną drugą częścią cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Awokado kroimy w plasterki. Na odrobinie masła
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!