smaczna zupa na jesień Prosta zupa krem z dyni - Cztery Fajery Krem z dyni z mlekiem kokosowym swój niesamowity smak zawdzięcza przyprawom. Rozgrzewający imbir, kremowe mleko kokosowe, tajska pasta curry i aromatyczny kumin w połączeniu z dynią tworzą wspaniałą mieszankę smaków. Jest to dokładnie taka zupa dyniowa, jaką najbardziej lubimy. Odpowiednio pikantna, aromatyczna i łatwa do zrobienia. Chcecie(...)dynia hokkaido albo dynia piżmowa lub muskat o wadze około 1,5 kg 3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku, 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry, ale jeśli lubicie łagodniejsze smaki wystarczy 1 łyżeczka od herbaty około 1 litra bulionu warzywnego 1 małą puszka - około 160 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kumin
Cztery FajeryMistrzyni kanapek, na równi z hummusem, pastą z groszku i pastą z pieczonej papryki, najlepsza ze świeżym, chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem – czosnkowa pasta
Vegan TasteJajka po ranczersku to śniadanie w stylu meksykańskim. Idealne połączenie pasty z fasoli, boczku, jajka i chrupiącej tortilli. Wszystkie składniki idealnie się komponują tworząc niezapomniane połaczenie smaków. Na przygotowanie tego dania potrzeba chwili czasu, więc najlepiej jest przygotowac je w weekend. Właśnie wtedy mamy odrobine więcej czasu. Sprawdźcie, będzie pysznie… i z całą pewnością takie śniadanie nasyci największego głodomora(...)miseczki. Na tą samą patelnią po smażniu boczku wkładamy fasolę i drobno posiekaną połowę cebuli. Smażmy ok. 5 minut. Fasolę i cebulę przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem tworząc pastę. Z pomidorów wydrążamy środek i pozostałą część drobno kroimy. Mieszamy z drobno posiekaną drugą częścią cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Awokado kroimy w plasterki. Na odrobinie masła
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lekko pikantna zupka dyniowo-pomidorowa z orientalnym akcentem w postaci mleczka kokosowego i przyprawy curry (w proszku lub paście). Cudownie kremowa, pełna smaku, rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne dni. Podałam ją z pysznym dodatkiem w postaci smażonych na maśle kurek oraz listkami świeżej kolendry . SKŁADNIKI 1 kg dyni (użyłam piżmowej) 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula(...)ząbki czosnku 25 g masła lub 2 łyżki oliwy/oleju 2 łyżeczki curry w proszku lub paście 2 pomidory malinowe lub 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 litr gorącego bulionu lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chili DO PODANIA: 100 g kurek, 20 g masła, sól, pieprz WYKONANIE Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę. Marchewkę
cool and mintyamatriciana Nitki uzależniają Pozostajemy we włoskich klimatach… Dzisiaj znowu nitki, tylko tym razem nie warzywne, jak w przypadku Keto spaghetti z pulpecikami lecz bardziej przypominające prawdziwą włoską pastę. Do tego typowego dla włoskiej kuchni dania, jakim jest Spaghetti all’amatriciana użyłam bowiem makaronu shirataki . Wspominałam o nim już kiedyś, przy okazji robienia tajskiej zupy(...)amatriciana to obowiązkowa pozycja nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej, ale przede wszystkim dla wszystkich miłośników boczku! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Włoska Keyword makaron shirataki , pasta Porcje 2 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 10 minut Składniki 1 ząbek czosnku 100 gram boczku wędzonego 125 ml białego wina wytrawnego 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml makaronu
Modern Cave GirlPrzyznać się ! To jeden z najpopularniejszych dodatków do naleśników, gofrów czy innych deserów. Ten sos jest stworzony na bazie cukru demerara, słodkiej śmietanki a kropką nad „i” jest pasta waniliowa , nie zawiera sztucznych barwinków i konserwantów, a w lodówce można go przechowywać nawet tydzień, gdzie zmienia swoją konsystencję na bardzo gęstą. Sos toffi to prawdziwa gratka dla małych(...)się także do polania śniadaniowej owsianki. Tylko kilka składników a jakie to pyszne. Polecam! Składniki: 1 szklanka brązowego cukru demerara ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 10 dag masła ½ łyżeczki pasty waniliowej Dr.Oetker Szczypta soli Sposób przygotowania: Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, wlać śmietanką i dodać masło, całość postawić na kuchence i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, często
Wanilia i Kardamonnori 1/2 awokado 1/2 ogórka gruntowego 40g wędzonego łososia 20g serka almette inne dodatki wedle własnych upodobań, najlepiej o zdecydowanym i mocniejszym smaku (np. tykwa, sałata, rukiew wodna, tuńczyk, pasta kawiorowa) Do podania: marynowany imbir pasta wasabi sos sojowy sezam do posypania Kalafior zetrzeć na dużych oczkach tarki, wrzucić na wrzątek i gotować 5-7 minut. Odcedzić na drobnym sitku(...)sposób przygotować drugi arkusz nori – ułożyć na nim pozostały ryż z kalafiora, na jednym brzegu dodatki i ciasno zwinąć rolkę. Posypać ziarnami sezamu. Podawać z pastą wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. 1 porcja (8-10 kawałków) to ok. 225 kcal , węglowodany: 19g, białko: 27g, tłuszcz: 16g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
Dietologśrednie cebule Pół główki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 puszka pomidorów pelati 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag surowego boczku Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku Przygotować duży rondel o dużym dnie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor(...)passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. Leczo świetnie smakuje z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtem greckim. (adsbygoogle
Gotujemy i jemyczerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej) Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku Przygotować duży rondel o grubym dnie. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor(...)passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemyStek z makaronem soba, wietnamskie noodle z kurczakiem, lasagna z cukinii, strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim, pizza pasta z żytniego i cieciorkowe penne – takie dania przygotowaliśmy na ten tydzień. Same makarony, ale wszystkie zdrowe, bez węglowodanów. Po tygodniowej przerwie, kiedy nie gotowaliśmy obiadów do pracy, bo obydwoje z Agnieszką byliśmy w rozjazdach służbowych, wróciliśmy do planowania i przygotowywania lanczy(...)warstwy zapiekanki tworzy bardzo cienko pokrojona, a później obsmażona cukinia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym równie smaczne jak oryginał. Przepis już w środę Czartek: Pizza pasta Danie jednogarnkowe i zapiekanka w jednym zrobione z dwóch rodzajów makaronu: z mąki żytniej i z mąki z ciecierzycy. Całość zapieczona w dużej ilości sosu pomidorowego. Element dekoracyjny, ale też
Niedzielny kucharzborówek) 40 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 mela golden 150 g di frutti di bosco (lamponi, mirtilli) 40 g di biscotti secchi 4 cucchiai di zucchero di canna 2 cucchiai di succo di limone(...)frutti di bosco. Sbucciate una mela, tagliatela a dadini e irroratela con in succo di limone. Aggiungete lo zucchero di canna e mescolate bene il tutto. Srotolate la pasta sfoglia e distribuite i biscotti tritati sulla pasta sfoglia. Per ultimo adagiate sopra le mele e i frutti di bosco, lasciando liberi i bordi. Arrotolate lo strudel dalla parte più larga
La grande e la piccola cuocaBardzo lubię, pasty jajeczne. Często kombinuję z dodatkami, żeby je urozmaicić. Tym razem, zrobiłam z wędzonym łososiem. Kto lubi łososia, na pewno, polubi tę pastę. Nam bardzo smakowała. Pochwalę się jeszcze, że miałam swojskie jajka. Dostałam od cioci :) Taka pasta, i swojski chlebek. Pyszności :) Składniki: 4 jajka 150 g. wędzonego łososia szczypior sól, pieprz 2 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka
Agusiowe smakołykibonito, czyli tzw. katsuobushi. Fakt nr 3: Miso to jedna z najzdrowszych zup świata Wśród produktów, które zapewniają Japończykom długowieczność, wymienia się najczęściej zupę miso. Jej głównym składnikiem jest pasta (o tej samej nazwie) przygotowywana na bazie sfermentowanej soi. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za bogactwo znajdujących się w tym przysmaku witamin i minerałów. Oprócz niego danie zawiera najczęściej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obróbce i smaczne warzywo. Polecamy dziesięć przepisów na dania ze szparagami: makarony, sałatki, kasze i zapiekanki. Szparagi z makaronem w sosie maślanym Pyszne, wiosenne danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. Do zrobienia w 15 minut. Zobacz przepis Gnocchi z batatów ze szparagami Śliczne, pomarańczowe kluseczki, które można jeść bez wyrzutów sumienia(...)zawierają zbędnych węglowodanów. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Zobacz przepi s Makaron primavera Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Zobacz przepis
Niedzielny kucharzdaniu niesamowita jest pasta, którą natarte są polędwiczki. Podstawę stanowi upieczony czosnek, do tego trzy zioła. Tyle wystarczy, żeby niesamowicie zaromatyzować mięso. Jako przystawkę do polędwiczek zawijanych w bekon proponujemy ziemniaczaną sałatkę z muślinowym pesto. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia : 10-15 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 W przepisie na polędwiczki zawijane w bekon boczek musi(...)gdyż efekt jest niesamowity. Polędwiczka jest pachnąca, chrupiąca, niesamowicie soczysta a po przekrojeniu różowa w środku. Gorąco polecamy ten sposób pieczenia zaczerpnięty z bloga Tienda.com . Mięso dobre jest natrzeć pastą i odstawić najlepiej na całą noc, żeby przyprawy miały czas uwolnić swoją moc. Do polędwiczek zawijanych w bekon polecamy ziołową sałatkę ziemniaczaną z kremowym pesto. Wart uwagi jest sposób robienia
Niedzielny kucharz