końcu październik przybrał nieco bardziej klasyczną dla siebie formę. W dwóch słowach: zimno jest . Wyjęłam z zapomnianych na długie miesiące zakamarków swój lżejszy zimowy płaszczyk, i wychodząc wieczorami z psą, to w niego się opatulam. Do tego dokładnie zawinięty wokół szyi szal i ciepłe, puchate skarpetki; powoli rozważam też zakładanie czapki. Biorąc pod uwagę fakt, że ciągle jeszcze kicham
Pożeraczka, czyli raz adobrzeistnieć. Połączenie kilku składników daję nam wyśmienity smak słodko- kwaśny. Kolejnym atutem tego dania są kolory oraz różne formy i konsystencje składników. W sam raz na jesienne zachmurzenie oraz zimno. SKŁADNIKI : 1 dużą paprykę czerwoną (lub żółtą) 2 średnie marchwie 1 dużą cebulę 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę ananasów 2 łyżki masła 1 łyżkę brązowego
Basia w kuchniwierzchu słonecznikiem. 5. Piec w 180 °C przez 60 minut (aż wierzch przyrumieni się a boki odejdą od ścianek). Pasztet z kaszy pęczak można jeść na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje do kanapek. Ja uwielbiam wcinać nawet jako samodzielne danie
VegUlkaostygnięcia. Sos pomidorowy zwykle przygotowuję dzień wcześniej, aby smaki przegryzły się. 2. Robimy rozczyn drożdżowy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem cukru (woda nie może być gorąca i zimna, inaczej drożdże nie będą działać). Dodajemy drożdże i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i na 5 minut przykrywamy ścierką. 3. Kroimy w dowolne kształty warzywa. U mnie: pieczarki w grubsze plastry
VegUlkawszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki; ciasto; 35 dag mąki 1 łyzeczka cukru, 1 łyzeczka soli torebka drożdży instant
Radość kipiąca uśmiechem.Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem polecam na leniwe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Można jeść go na ciepło lub na zimno. Bez obaw można go zabrać np. na piknik. Warto go przygotować na patelni, której można używać w piekarniku – wtedy omlet (podobnie jak włoską fritatę) można zapiec, bez obawy, że się rozpadnie podczas przekręcania. Odświeżający smak cukinii
Poezja smakuoraz pokrojonego w kostkę banan. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, pieczemy 20-25 minut. Ciasto podajemy na ciepło lub zimno polanym sokiem z jeżyn oraz owocami. Ciasto wzbogacić można lodami śmietankowymi. Inspiracja na ciasto wypatrzona na stronie: http://mnamky-recepty.webnoviny.sk/recipe/kolac-manna/ Smacznego
kgwjanczewoDodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pomidorów curry (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: pomidory – 7-8 szt. cukier
WojnaNaSmaki.plsamego rana można zauważyć liczby z minusem z przodu, co nie zachęca do wyjścia z domu. Za oknem wydaje się, że jest optymalnie, wychodzimy, a tu zderzenie z przeszywającym zimnem - to stanowczo nie dla mnie. Jestem zwolenniczką temperatur powyżej 20 stopni, kiedy nie trzeba nosić kurtek, swetra i komina na szyi. Dlaczego zima zbliża się tak wielkimi krokami? A może
Be Fit Be Strongskórka zacznie z nich odchodzić. Takie pomidory sprawdzają się jako danie obiadowe. Można podawać je z chrupiąca bułką, z dodatkiem pikantnego sosu jogurtowego. Można też podać je na zimno, jako przystawkę. Zapiekacie faszerowane pomidory
Codzienna kuchnia niecodziennaprzykryciem). Wrzucić pigwę, zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Następnego dnia całość zagotować i gorącą pigwę, przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem. Podawać do mięs na zimno, pasztetów.... zastawa
królestwo garówPrzygotowując dressingi nie szczędźcie czarnego pieprzu, który bardzo lubi się z gruszkami. Oto moja sałatka na powitanie jesieni. Bo jesienią też można jeść sałatki. Tylko nieco inne - bardziej sycące, zimno-ciepłe, z dodatkiem sera, cięższych sosów i orzechów. Na poprawę humoru i na jesienna chandrę (wybaczcie mi taki melancholijny wpis, ale jesienią jak większość z nas, łapią mnie takie nastroje
Chilli Czosnek i Oliwaczasie nie musimy do piekarnika zaglądać. Przygotowanie i pieczenie zabiera sporo czasu, ale nie jest pracochłonne. A efekt wart czekania. Pyszny i ciepły zaraz po upieczeniu i podany na zimno z sałatą. Bardzo polecam. Autorem przepisu jest brytyjski szef kuchni Heston Blumenthal, znany ze swojego nietypowego, naukowego wręcz, podejścia do kuchni. składniki cały kurczak
Stare Garychłodno, choć Słońce mocno operuje. Dzisiejsza pogoda skojarzyła mi się z pewnym wędzeniem sprzed lat właśnie w takich warunkach - twarze wystawione do Słońca, ale wszyscy mocno okutani z powodu zimna. Robiąc zakupy, postanowiłam poszukać czegoś wędzonego na dzisiejszy posiłek i znalazłam sklepową nowość - wędzonego pstrąga tęczowego. Z połączenia smaków wyszło coś naprawdę pysznego. Składniki : dwie garści mieszanki mizuny, musztardowca
Weekendy w domu i ogrodzieciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier
Z Kuchni Do Kuchni