Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 459cieciorki. Sposoby na ciecierzycę- czyli jak jeść? Cieciorka jest najbardziej znana jako główny składnik hummus-arabskiej potrawy, która podawana jest jako przekąska w towarzystwie chlebka pita, czy warzyw na zimno. Można ją wykorzystać również jako dip do krakersów, nachosów. Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje
Pause Gotowanie!
WEGAŃSKIE ŚNIADANIA - przegląd przez 2 tygodnie 256Biedronka, 2,50 za 12 kromek. - Oleje kokosowy i konopny - najlepsze oczywiście u mnie :)) Coco-Farm-OLEJ-KOKOSOWY-100-PURE-BIO-260ml-240g , OLEJ-KONOPNY-India-TLOCZONY-NA-ZIMNO-250-ml-spozywczy-i-kosmetyczny . - Krem czekoladowy - EnerBio, Rossmann 16 zł za słoik, bywa w promocji za 12 zł. - Masło orzechowe najlepsze z wszystkich - Peo's Creamy, Kaufland
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bułeczki drożdżowe faszerowane 414przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paluchy drożdżowe-a'la pizzerinki 249mój nowy wynalazek-ciekawy pomysł na przekąskę,np na imprezę lub mecz,bo pyszne ą i na gorąco i na zimno,polecam bo wyszło naprawdę pycha ,użyłam ciasta takiego jak robię na pizze i wyszło naprawdę ciekawie,takie pizzerinki tylko w innej postaci SKŁADNIKI: NA CIASTO- 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka
Swojskie jedzonko
Żeberka miodowo-musztardowe 208Żeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno nie było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po jednokrotnej żeberkowej rozpuście , nie obrośniecie w tłuszcze , to na pewno , ale jaki smak
Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z makrelą wędzoną 257zewnątrz jest tak zimno, że nawet wychodzić się nie chce. Ale obowiązki to obowiązki :) Po powrocie do domu musiałam zjeść coś rozgrzewającego a zapiekanka nadaje się do tego idealnie. Proporcje są spore, więc obiad na dwa dni mam gotowy :) Składniki: - 1 kg makaronu nitki - 1 brokuł - 1 mały słoiczek zielonych oliwek - 2 średnie makrele wędzone - 250 g sera żółtego
Zainspirowana w kuchni
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 243mnie dwie blachy bułek, nie pieczcie ich razem, tylko każdą blaszkę osobno. Te bułki są bardzo puszyste i bardzo miękkie. Pyszne i na ciepło, i na zimno. Jeśli na drugi dzień zrobią się odrobinę czerstwe, nic nie szkodzi na przeszkodzie by spryskać je delikatnie zimną wodą (spryskiwaczem do kwiatów będzie idealnie!) i odświeżyć w piekarniku, nastawionym na 150⁰C. Będą
Karo in the Kitchen
Jesienny napar antyprzeziebieniowy - uśmiechnięty koktajl mołotowa 206Jesień w Trójmieście panoszy się po swojemu.Paraliżuje zimnem i mleczną mgłą o poranku,a to uderza intensywnym błękitem nieba.Omiata rześkim powietrzem, błyska słońcem, kusi kolorami. Nic tylko czekać aż wyleje kubeł zimnej wody na mieszkańców. Świat powoli czerwienieje. Trawy i liście żółkną. Na chodnikach resztki zieleności to tylko łupiny kasztanów. Gdzieś w dywanie z liści wypatruję wiewiórkę wcale
Fiolka w kuchni
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 238kolejną z nich, tym razem z buraczkami. Klasyczny hummus jest rewelacyjny, lecz z dodatkiem marchewki, dyni, buraków nabiera zupełnie innego wymiaru smaku. Świetnie sprawdza się nie tylko jako zimna przekąska, ale również jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw. Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy
Be Fit Be Strong
Deser z dyni 140noc.Rano,dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 30-35 minut,aż dynia zmięknie.Podawać z pokruszonymi orzechami włoskimi, Podawać na ciepło ,jak i na zimno
w mojej kuchni
naleśniki grillowane z mięskiem warzywnym... 231NALEŚNIKI: mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka pszenna graham typ 1850 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka
W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 271pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu Ciasta
mojewypiekiinietylko
Szynka wieprzowa z siatki faszerowana jabłkami 231Szynka pieczona z piekarnika - nie trzeba się wiele napracować, by podać na obiad kawałek pysznego pieczystego. Mięso robi się samo, a podać możesz na ciepło lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Jako urozmaicenie proponuję naszpikowanie mięsa farszem jabłkowo- cebulowym. Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu. Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami 152przygotujemy w 20 minut. Kremowy sos z słodkawą cebulą, wyrazista kiełbasą i chrupiącymi orzechami zestawiony z zielonym brokułem stanowi bardzo sycące danie, idealne na jesienny obiad, kiedy za oknem zimno i wietrznie. Nie oszukujmy się to danie nie jest dietetyczne choć można je nieco "uzdrowić
Pyry na Gaz
Tarta migdałowa z gruszkami 230Bardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał
Kuchnia Pokoleń