Ekspresowe ciasto bez pieczenia 136228Lidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego
Kuchnia w czekoladzie
Rozgrzewający krem curry 240Zimno . Rtęć w termometrze nie ponosi się już powyżej dziesięciu kresek, i chyba jakoś podświadomie uznałam to za znak zbliżającej się nieubłaganie zimy. Owijam się w swetry i szale, piję gorącą herbatę i staram się nie myśleć o tym, że odmrożone palce mogą po prostu odpaść. Wychodzę z Ptysią na spacer; idziemy do parku i nagle przenoszę się w zupełnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu 180zmniejszamy ogień i gotujemy, około 10 minut. Gotowe przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy skórkę z pomarańczy oraz pestki z granatu, posypujemy chia. Świetnie smakuje na gorąco i na zimno
Moja smaczna kuchnia
Wegańskie burgery z batatów 229minut z drugiej. Bardzo ostrożnie odwracać. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 5 minut i wtedy przez problemu da się je przenieść. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Do swoich buł dodałam sałatę cykoriową, pomidory (z własnego ogródka) i wegański ser typu mozarella
greenscarf
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 214posolone ziemniaki z cebulką z patelni - to już jest pyszne! ;) Gotowy ser możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam do pisania w komentarzach, jak Wy robicie swoje niby "sery". P.s Na dzisiejszych fotkach serowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Krwawa panna cotta 242całkiem sporo; w końcu to moja ulubiona część garderoby), wyciągnęłam zapomniane na ciepłe miesiące świeczki i wpatruję się, niemal zahipnotyzowana, w blask ognia. Mimo wszystkich zabiegów, wewnętrzne zimno nie chce mnie opuścić. Stopy w grubych, czekoladowych skarpetkach (ze szkolnej wycieczki do Kopenhagi, w ramach pamiątek i suwenirów, dla C. przywiozłam czekoladki, a dla siebie trzy pary grubych skarpet i maleńką
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielone naleśniki z wytrawnym nadzieniem 217zwykłych. Sery rozetrzeć, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka , oliwki pokroić w kosteczkę, doprawić pastę do smaku i nadziewać naleśniki. Podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno, z dowolnym sosem pomidorowym i oliwkami Opublikowany
Gotowanie jest łatwe
Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 187mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem Równie dobrze smakują na zimno do chleba lub jako przystawka
Gotowanie jest łatwe
Pieczarki z pesto i mozzarellą w cieście francuskim 209górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp 200 st z termoobiegiem ok 20 min. Podawać jako przystawka czy przekąska na ciepło lub na zimno. Opublikowany
Gotowanie jest łatwe
Masło domowe 156Zrobiłam domowe masełko .. Przy pomocy maśniczki nakładanej na słoik w ciągu ok 15 min powstało przepyszne masło z wiejskiej śmietany. Śmietana nie może być bardzo zimna ani w temperaturze pokojowej, wystarczy na ok 20 minut wyjąć ją z lodówki by się tylko trochę ogrzała. Powinna być lekko gęsta nie za słodka. A że domowe jest najlepsze
Gotowanie jest łatwe
Filo ze szpinakiem i fetą 189Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem. Na zimno jako przekąski
Gotowanie jest łatwe
Ciasto filo z grzybami, papryką i serem feta 198rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp 180 st. Podawać z rosołem, barszczykiem lub na zimno jako przystawki
Gotowanie jest łatwe
MUFFINKI Z MIĘSA MIELONEGO 208Moja dzisiejsza propozycja to smaczna,soczysta i idealna przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia.Możemy ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno,w obu wersjach smakuje rewelacyjnie. Składniki: 60 dag mielonego mięsa po 1/2 czerwonej i żółtej papryki 1 cebula 1 jajko ser żółty,parmezan lub mozzarella sól,pieprz 3 ząbki czosnku smażony boczek do dekoracji Papryki
Niespełnione zdolności kulinarne
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 232Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty
Wyprawy kulinarne
Orzechowiec z kremem dyniowym 296biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty. Krem: Dynie obieramy ze skory , kroimy na male kawałki i gotujemy w malej ilości do miekkosci. Miękka dynie blenderujemy na puree. Zelatyne zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(zelatyna napecznieje ok. 5 min.), nastepnie podgrzewamy,aby zelatyna sie rozpuscila. Serek miksujemy z cukrem, gdy skladniki sie dobrze polacza, dodajemy wystudzone puree z dyni
Słodkości i nie tylko