na zimno - 10906 przepisów (strona:327/728)

Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 165

rosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób

SzczyptaSmaQ
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 197

cukrem, dodać startą na grubszych oczkach marchew, przecier pomidorowy, pozostałe dodatki i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając podać kotlety z sosem i na ciepło i na zimno są również pyszne..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 245

spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda i czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Następnie owoc parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem. Skórkę z pomarańczy ścieramy na drobnej tarce lub lepiej — ścinamy specjalnym

Karo in the Kitchen
Sałatka z imbirem marynowanym 187

tylko. Składniki: 1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu (u mnie basmati) 1 duża papryka czerwona 3 - 4 świeże ogórki najlepiej gruntowe lub 1 szklarniowy 200 g wędzonego na zimno lub ciepło łososia  1 duży ząbek czosnku 1 szklanka marynowanego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka miodu

Kuchcik gotuje
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 168

Hani, bo nie mam serca patrzeć jak ona dźwiga go na plecach. Ona niesie worek ze strojem z WFu i swoją bluzę, którą rano musiała założyć, bo było jeszcze zimno. Idziemy do sklepu, bo zwykle czegoś w lodówce brakuje, a to masło, to jogurt, a to warzyw i owoców. I pakuję przy kasie… te cięższe produkty lądują w mojej torebce

bistro mama
Spring rolls z łososiem, mango i awokado 159

łososia. Polewamy niewielką iloscią sosu wasabi. Górny i dolny brzeg arkusza składamy przykrywając nimi farsz. Następnie składamy jeden bok i rolujemy do końca, aby powstała zgrabna roladka. Podajemy na zimno z ulubionymi sosami. Polecam słodki sos chili lub sos sojowy wymieszany z czosnkiem, olejem sezamowym i chili. Inspiracja

Zawsze głodna!
Ptysiowe łabędzie różane 203

minut. Miskę ze sztywną, ubitą masą wstawiamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę wody różanej i studzimy, dalej ubijając (można użyć zwykłej rózgi). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Szykujemy taką samą ilość korpusów i szyjek łabędzich. Korpusy przekrajamy wzdłuż na połowy, najlepiej przy użyciu cienkiego noża z piłką

mojewypiekiinietylko
Schab imbirowy z dynią 172

jest czas żeby samemu zrobić. Jednak coraz częściej staramy się robić je w domu. Dzisiaj proponuje Wam bardzo jesienny schab z dynią i imbirem.Ten schab jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło...no to do dzieła:) Składniki; 1 kg schabu, 4 łyżki ziaren gorczycy, 4 ząbki czosnku, 15 dkg kandyzowanego imbiru, 4 łyżeczki mielonej gorczycy, 4 łyżeczki soli

Anioły w kuchni
Knedle ze śliwkami 209

soli.  Do gotującej się wody wrzucamy nasze knedle. Gotujemy je po 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z bułeczką, masełkiem lub śmietanką. Ja lubię też same... suche... na zimno ;)  Smacznego

Jedzeniomania
Odkrywamy jesienne smaki z grilla – dynia na słodko 162

minut lub do czasu aż będzie miękka. Sprawdzamy jej miękkość przecinając nożem kilka plasterków (nóż powinien z łatwością ją przecinać). Tak przygotowaną dynię możemy podawać na ciepło lub na zimno. The post Odkrywamy jesienne smaki z grilla – dynia na słodko appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 206

Pasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej) 2 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
własny sos pesto 160

pesto Gotowy sos pesto W oryginalnym, można by rzec szlachetnym wykonaniu, do zrobienia sosu pesto używa się orzeszków pinii i najlepszych gatunków oliwy, oczywiście wyłącznie tłoczonej na zimno.  Sos taki stosujemy, przy szczególnych okazjach ( chociażby z racji  wysokich cen składników, niezbędnych do jego wykonania). Czy oznacza to, że sos pesto jest produktem ekskluzywnym, stosowanym rzadko i w niewielkich

Miód i pieprz
Buraczki tarte na zimię - przepis babci 210

córka, która ma wielkie opory na większość jedzenia, to buraczków tartych sobie nie odmawia. Buraczki tak przygotowane na zimę, wykorzystuję je tradycyjnie do obiadu na ciepło jak i na zimno, ale również do zupy buraczkowej. Dodaje je pod koniec gotowania, aby zupa była jak najbardziej esencjonalna i miała cudowny kolor klik  .  SKŁADNIKI : ok. 3,5 kg startych buraczków

Basia w kuchni
Piątkowe Inspiracje - Jabłka w cieście naleśnikowym 197

takie jabłuszka. Pyszne, mięciutkie, w cieście naleśnikowym. Dzieci za nimi przepadają i choć każdy ma swoje upodobania (starsze dziecko woli ciasto naleśnikowe, a młodsze samo jabłuszko i to na zimno) to bardzo szybko znikają z talerza. Dodatkowo posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.. Mniam, są przepyszne. jabłka mąka 1 żółtko olej 1 łyżka cukru waniliowego woda lub domowe

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem 221

rzeczy bardzo sycące danie i taka ilość jak w przepisie poniżej zwykle wystarczy za obiad dla 2 osób, a za śniadanie dla 4. Można go jednak podawać również na zimno jako przystawkę – po uprzednim pokrojeniu na mniejsze kawałki. Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem 2015-09-29 14:14:52 Tradycyjny hiszpański omlet z ziemniakami, w tym wypadku wzbogacony wędzonym boczkiem

Kulinarna Pokusa